Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 20

Galvosūkis „Žalgiriui“: Pamaskvėje – daugiausia sau Europoje leidžiantis žaidėjas

Kauno „Žalgiriui“ šį sezoną teko tramdyti ne vieną Eurolygoje siautėjančią žvaigždutę, bet penktadienio vakarą žaliai baltų laukia akistata su Europoje išskirtinį statusą turinčiu žaidėju. Rimas Kurtinaitis Pamaskvėje subūrė įspūdingą komandą, o grandiozinio „Chimki“ projekto veidu jau kurį laiką yra tapęs viską sau aikštelėje leidžiantis rusas Aleksejus Švedas. Eurolyga.lt pristato dar vieną „Žalgirio“ varžovą Eurolygoje.

Penktadienis | Eurolyga | „Chimki“ – „Žalgiris“ | 19:00 | Pamaskvė

Vieno žaidėjo 21 atliktas metimas iš toli per Eurolygos mačą kažkada būtų skambėję neįtikėtinai, tačiau tai yra naujasis turnyro rekordas, trečiadienio rungtynėse su Pirėjo „Olympiakos“ užfiksuotas būtent A.Švedo.

Nors tam prireikė pratęsimo, bet tai dar kartą įrodo neišmatuojamai didelę 31-erių rusui suteiktą laisvę Maskvos srities „Chimki“ ekipoje.

Ties 21 išmesto tritaškio riba įprastai balansuoja visa komanda, o Pamaskvėje tiek gali mesti vienas žaidėjas. Palyginimui, praėjusį Eurolygos sezoną „Žalgiris“ vidutiniškai išmesdavo po 16,6 tritaškio per mačą, šį sezoną rečiausiai iš toli atakuojanti komanda yra Miuncheno „Bayern“ – 18,3 tritaškio per susitikimą.

A.Švedas sau leidžia labai daug, o tai lemia keli dalykai. Pirmiausia, tai politinės priežastys. Jis yra geriausias Rusijos krepšininkas, o šioje šalyje yra juntamas aukšto kalibro žaidėjų trūkumas. A.Švedo išlaikymas „Chimki“ ekipoje suduoda savotišką klubo niuksą aršiausiam varžovui iš Maskvos.

Jei A.Švedas nebus laimingas Pamaskvėje, jis gali būti laimingas Maskvoje ar Sankt Peterburge. Tai paprasta. Jei „Chimki“ nori savo gretose išsaugoti geriausią šalies krepšininką, ji privalo tenkinti jo norus.

Antra, Rusijos krepšininkų vertė VTB lygoje yra didžiulė dėl vidinių jos taisyklių, trečia – Rimas Kurtinaitis visada propaguodavo puolamo tipo krepšinį, kuriame vadžias savo rankose laikydavo išreikštas lyderis.

Ar tai būtų Chuckas Eidsonas Vilniaus „Lietuvos ryte“, ar Tyrese‘as Rice‘as su A.Švedu „Chimki“ ekipoje.

„Jei jis tiek meta, vadinasi, jie juo tiki“, – Eurolyga.lt apie „Chimki“ lyderį kalbėjo „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis.

Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas
Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas

Šį sezoną 198 cm ūgio gynėjas vidutiniškai rungtyniauja po 31 minutę, pelno po 21,1 tašką (44,9 proc. dvit., 28,6 proc. trit., 90,7 proc. baud.), atkovoja po 2,6 kamuolio, atlieka po 5,5 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 3,5 karto, išprovokuoja po 5,2 pražangos bei renka po 17,7 naudingumo balo.

Iš žaidimo „Chimki“ lyderis vidutiniškai krepšį atakuoja 17,2 karto per susitikimą, tai gerokai lenkia antroje vietoje esantį M.Jamesą (vid. 13,8).

Po slogaus asmeninio Shane'o Larkino pasirodymo Kaune, A.Švedas tapo rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju. Jis yra turnyre septintas pagal rezultatyvius perdavimus bei antras pagal išprovokuotas pražangas.

A.Švedas stumdosi per įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijas. Kartais kamuolį įžaidžia pats, kartais priima išlindęs iš užtvaros ir jau tuomet, priklausomai nuo situacijos, žaidžia „du prieš du“ ar „vienas prieš vieną“.

„A.Švedas yra geras taškų rinkėjas. Jis tikrai talentingas. Gali mesti, gali veržtis, gali numesti perdavimą. Jis stipresnis veržiantis į dešinę, todėl visi bando jį stumti į kairę. Kažkiek atakų užbaigimo procentas ties tuo yra prastesnis, bet jis gali būti efektyvus ir veržiantis silpnąja ranka“, – apie „Chimki“ vedlį kalbėjo E.Beržininkaitis.

„Žalgiriui“ šį sezoną jau teko stabdyti tokias puolimo mašinas, kaip Shane‘as Larkinas ir Mike‘as Jamesas, tačiau jie yra kiek kitokio tipo krepšininkai. Žemesni – 182 ir 185 cm atitinkamai – bei greitesni ir vikresni, nei 198 cm ūgio „Chimki“ lyderis.

Stambulo „Anadolu Efes“ lyderis Kaune surinko 6 taškus, nors vidurkis siekė 22, CSKA lyderis Maskvoje per pagrindinį laiko pelnė 9 taškus, nors įprastas vidurkis siekė 18,5 taško.

Faktas tas, kad „Žalgirio“ pagrindinė gynybinė užduotis bus išjungti visus gąsdinantį „Chimki“ monstrą.

„Jis nėra toks greitas, nėra toks fiziškas ir atletiškas, kaip M.Jamesas, bet gerai valdo kūną ir yra plastiškas. A.Švedo išmetimas po driblingo – labai greitas. Jis pataiko iš labai toli. Galbūt gynėjai kažkiek ties tuo rizikuoja, bet A.Švedas gali bausti iš įvairių distancijų. Jis reikalauja gynybos dėmesio kiekviename aikštelės plote. Nėra taip, kad jis žaistų tik sau. Jis atlieka perdavimus, kartais ir labai gražius“, – mintimis dalijosi E.Beržininkaitis.

Aiškus komandos vedlys, greitas žaidimas ir gausybė tritaškių – „Chimki“ yra puolamojo tipo komanda, rengianti daug atakų bei norinti kiekvieną varžovą pervažiuoti savo puolimu. Šią filosofiją viešai deklaruoja ir treneris R.Kurtinaitis.

„Chimki“ yra pirma komanda Eurolygoje pagal išmestų tritaškių skaičių (vid. 28,8), pagal pelnomus taškus – antra (vid. 87,8), pagal puolimo reitingą, skaičiuojamą per šimtą atakų – ketvirta, pagal vidutiniškai renkamus naudingumo balus – šešta (vid. 95,1).

Kurčio kariauna siekia visus pranokti savo puolimu, tačiau pastaruoju metu ji stringa – per pastaruosius šešis mačus patirti penki pralaimėjimai, o vienintelė pergalė pasiekta prieš Berlyno ALBA.

Tai galima sieti su antro pagal svarbumą „Chimki“ žaidėjo netektimi. Dėl traumos kurį laiką žaisti negali latvis Janis Timma, kuris sezoną pradėjo įspūdingai.

27-erių 201 cm latvis vidutiniškai renka po 14,4 taško (65,2 proc. dvit., 38,8 proc. trit, 77,8 proc. baud.), atkovoja po 3,6 ir perima po 1,6 kamuolio, atlieka po 2,1 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,8 karto bei fiksuoja po 11,5 naudingumo balo.

Būtent A.Švedas ir J.Timma turi žalią šviesą Pamaskvėje. Tai atsispindi ir tritaškių statistikoje, kurioje jie pirmauja visoje Eurolygoje.

Rusas iš toli vidutiniškai atakuoja po 9,7 karto, latvis – po 8,4 karto. Trečioje vietoje esantis Tel Avivo „Maccabi“ lyderis Scottie Wilbekinas – po 7,7 karto.

„Chimki“ turi aštuonis žaidėjus, kurie iš toli atakuoja didesniu nei 40 proc. tikslumu, o šį skaičių neįeina pagrindiniai jų metikai, dažniausiai šaudantys nuo tritaškio linijos – A.Švedas (28,6 proc.) ir J.Timma (38,8 proc.). Pamaskvės krepšininkai atakuoja labai daug, dažnai tolimais metimais varžovus bandydami užklupti ir greitose atakose.

„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Švedas
„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Švedas

Kurtinaičio pilotuojamas erdvėlaivis vasarą įsigijo 10 naujų krepšininkų. Tai antras didžiausias pokytis turnyre tarpsezonio metu.

Komandoje svarbias roles vaidina ir Devinas Bookeris, Jonas Jerebko, Jeremy Evansas, Anthony Gillas ar Stefanas Jovičius.

Tai labai greitą ir atletišką žaidimą demonstruojanti komanda, kuri prie tinkamai susiklosčiusių aplinkybių gali prasimušti ir į Eurolygos finalo ketvertą.

Nors pokyčių sudėtyje daug, bet principai išliko tie patys. Puolimas laikosi ant A.Švedo pečių, o istorija rodo, kad tai veikia rungtynėse su „Žalgiriu“. Naujo formato Eurolygoje „Chimki“ laimėjo visas trejas rungtynes, kai žaidė jos lyderis, vidutiniškai rinkęs po 20,3 taško.

Galime manyti, kad A.Švedas didelio dėmesio penktadienio vakaro rungtynėse susilauks tiek jam puolant, tiek ginantis. Savoje aikštelės pusėje jis mėgsta užsnūsti ar neįdėti didžiausių pastangų, jau galvodamas apie būsimą puolimo ataką.

Šį sezoną „Žalgiris“ supančioja varžovų lyderius, tačiau skausmingiausius dūrius žaliai baltiems suduoda krepšininkai, kurie įprastai groja trečioje eilėje. Ar istorija kartosis, ar vis dėlto pavyks nutraukti užsitęsusią aštuonių pralaimėjimų seriją?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant