-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 28

Pergalė, kurią pasiėmė dar prieš rungtynes: kalėdiniai „Žalgirio“ stebuklai Miunchene

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ant savo kalėdinės eglutės viršūnės uždėjo iš rekordinio tritaškių kiekio pagamintą žvaigždę. Tačiau du mėnesius lauktą „Žalgirio“ pergalę galiausiai įžiebė ne tik taiklūs metimai. Rekordinę „Žalgirio“ stebuklų naktį tritaškiai nustelbė kelis svarbius pergalės Miunchene momentus 98:73.

Šarūnui Jasikevičiui dar nespėjus įžengti į nuo pergalingų emocijų įkaitusią rūbinę, iš jos garsiai aidėjo linksmi šūksniai.

Vyrai turbūt prisiminė tuos pokalbius prieš rungtynes, kai susėdę susitarė, kad viskas – Miunchene bus pergalė.

„Smagu, kad šį šventinį laikotarpį ir mes gavome dovanų. Iškovojome tą pergalę. Čia daug niuansų buvo... Buvo jau aišku prieš rungtynes, kad bus pergalė. Bet čia nesiplėsiu. O šiaip tai viskas gerai“, – prisėdęs kuklinosi 19 taškų pelnęs Artūras Milaknis, žurnalistams pasiūlęs „istorinės pergalės“ antraštę.

Palaukit... Ką reiškia „jau prieš rungtynes buvo aišku, kad bus pergalė“?

A.Milaknis juokėsi: „Ai, susirinkome čia visi į krūvą ir nusprendėme, kad reikia pergalės. Ir viskas buvo nuspręsta.“

Kai rungtynių herojus po interviu patenkintas dar dalijosi pergalės įspūdžiais su rūbinės kaimynais, Paulius Jankūnas įnešė truputį rimties.

„Tas žinojimas... Dabar mums labai lengva mojuoti kardais po mūšio. Nežinau, kas čia prieš rungtynes žinojo, kad laimėsim. Aš tai nežinojau“, – Eurolyga.lt sakė Paulius Jankūnas.

„Aš žinojau! Aš sakiau! – prisėdęs šalia kapitono, replikavo A.Milaknis. – Pauliaus, tarp kitko, tame susirinkime nebuvo.“

„O kodėl tu anksčiau nežinojai?“ – paklausė Milo Jankis.

„Nes pats žinai dėl ko“, – atkirto A.Milaknis.

VIDEO: A.Milaknis: mes jau prieš rungtynes žinojom, kad laimėsim

Taip pataikydamas „Žalgiris“ tiesiog negalėjo pralaimėti.

Mačo pradžioje išdalijęs porą kalėdinių dovanų gynyboje, „Žalgiris“ netrukus žaidė taip, lyg tikrai žinotų, jog bus pergalė.

„Žalgiris“ buvo laisvas ir užtikrintas. Kiekvienas metimas, atrodo, buvo užprogramuotas įkristi.

Paulius Jankūnas perdavimu nuo žemės padėjo KC Riversui prisijaukinti krepšį lengvu metimu iš po krepšio, o netrukus amerikietis siuntė tritaškį po užtvaros.

KC Riversas iš viso pataikė 4 tritaškius iš 6 – tiek, kiek nebuvo įmetęs per penkis pirmuosius savo mačus Eurolygoje (3/25 trit. – 12 proc.). Po keitimo aikštėje pasirodęs Artūras Milaknis smeigė 5 iš 8, kai visas „Žalgiris“ – net 13 iš 28 (46,4 proc.). „Žalgirio“ visų laikų Eurolygoje pataikytų tritaškių rekordas siekia 14.

Dejanas Radonjičius per minutės pertraukėlę virto nebyliu, nežinodamas, ką pasakyti „Žalgirio“ tritaškių talžomiems savo auklėtiniams.

„Kai visi lupa, lupa, lupa, o juk esame sportininkai, kovotojai, tai ambicijas užgauna. Iš pradžių buvo gera gynyba – gal tik antro kėlinio gale paleidome porą metimų. O kai Artūras ir KC pradėjo mesti tritaškius, tada viskas atsirišo. Priešininkai gal pradėjo daugiau į juos koncentruotis, todėl atsivėrė erdvės po krepšiu. Kai krenta tritaškiai, žaisti gerokai lengviau“, – Eurolyga.lt sakė Paulius Jankūnas.

Miunchene „Žalgiris“ suvertė 98 taškus – daugiausiai šį sezoną ir daugiausiai Eurolygoje nuo kovo 7-osios.

Rezultatyviausias sezono rungtynes žaidė A.Milaknis (19 tšk.) ir KC Riversas (18 tšk.). Antrą pagal rezultatyvumą sezono rezultatą užfiksavo Zachas LeDay (19 tšk., iš kurių 17 po didžiosios pertraukos), o Nigelas Hayesas pirmą kartą nuo spalio mėnesio surinko dviženklį taškų skaičių (12 tšk.).

„Pataikymas atriša rankas visiems ir iš karto viskas lengviau sprendžiasi. Su gynyba, manau, niekada nebuvo problemų. Gal tik porą silpnesnių mačų turėjome. Bet visuose kituose mačuose gynyboje atsilaikydavome, tik puolime buksuodavome“, – tikino A.Milaknis.

VIDEO: Šaras po ilgai lauktos pergalės: gal čia nereikia jokių klausimų? Žmonės, mes pataikėme

Seniai matėme tokį smagų „Žalgirį“.

Krepšinis, atrodo, gerokai paprastesnis žaidimas, kai pataikai tritaškius.

Tada, atrodo, ir kamuolys juda gražiau. Štai „Žalgiris“ išskirstė net 29 rezultatyvius perdavimus, taip pakartodamas klubo visų laikų rekordą. 29-is žalgiriečiai Eurolygoje buvo atlikę tik kartą – beveik prieš dvejus metus.

Svariausiai prie šio rekordo prisidėjo net 11 – daugiausia karjeroje, atlikęs Thomasas Walkupas. Vienintelis Kevinas Pangosas šiame amžiuje „Žalgiryje“ buvo atlikęs daugiau (14).

Seniai nematėme „Žalgirio“ alley-oop'ų Eurolygoje, bet kokį gražuolį amerikietis pakabino Zachui LeDay, kuris šokio žingsneliu smaginosi po savo skrydžio virš Grego Monroe galvos.

„Skaičiau prieš kelias dienas, kaip Teodosičius su Markovičiumi dviese atliko po 10 perdavimų. Kalbėjome, sakiau, kad tokius du komandoje turint viskas iškart kitaip. Bet, pasirodo, ir mes neblogai sujudam, kai norim – ir pridalijame tų asistų. Viskas gerai su tais įžaidėjais ir nereikia ieškoti problemos“, – šyptelėjo A.Milaknis.

Th.Walkupas, beje, pasiekė karjeros naudingumo balų rekordą – surinko 26. Po pertraukos per 13 minučių jis surinko net 11 taškų ir 8 rezultatyvius perdavimus.

Tylus „Žalgirio“ lyderis tik kukliai stebėjo savo Michaelo Jordano judesį atkartojusį Artūrą Milaknį ir besijuokiančius bendražygius. Tai buvo eilinė darbinga diena Th.Walkupo biure.

Puikiai skirstydami kamuolius, žalgiriečiai suklydo tik 7 kartus – tai geriausias „Žalgirio“ rezultatas nuo 2017-ųjų gruodžio 28-osios.

Bet pergalę atnešė ne tik taiklūs metimai.

Tai toli gražu nebuvo rezultatyviausios kapitono rungtynės – per 17 minučių jis pelnė 2 taškus, bet Paulius Jankūnas smarkiai prisidėjo prie pergalės kitoje aikštės pusėje.

Jis kietai stabdė „Bayern“ aukštaūgius Gregą Monroe ir Matthias Lessort'ą. Dvigubindami, o kartais ir trigubindami gynybą žalgiriečiai taip susuko „Bayern“ žvaigždei galvą, kad G.Monroe vėliau siuntė kamuolius tiesiog į reklaminius stendus ir ant suolo pykosi tiek su treneriu, tiek su savimi.

Su vos 2 taškais ir 2 naudingumo balais likęs centras antrą mačą iš eilės pakartojo nerezultatyviausią ir neefektyviausią savo sezono pasirodymą. M.Lessort'as irgi susitikimą baigė vos su dviem taškeliais.

Tai buvo kolektyvinės „Žalgirio“ gynybos pastangos. Sykį net Lukas Lekavičius lįsdamas po M.Lessort'o ratais sugebėjo prancūzui supinti kojas taip, kad šis leido kamuolį į užribį.

Po uždengtų varžovų išpuolių Edgaras Ulanovas patenkintas spaudė bicepsą, kai Paulius Jankūnas – kumštį. Komanda spinduliavo energija, pozityvumu ir vienybe.

„Bayern“ surinkti padoresnį taškų kraitį padėjo Nihado Djedovičiaus (3/5) ir Danilo Barthelio (4/7) sezono tritaškių rekordai.

„Manau, tai gynyba davė toną rungtynėms. Pirmajame kėlinyje palikome juos tik su 13 taškų. Kai taip giniesi, iškart pasijauti geriau. O dar kai pataikėme metimus, pagavome ritmą“, – rungtynes apibendrino Thomasas Walkupas.

„Žalgirio“ gynyba privertė varžovus suklysti net 20 kartų. Po tų klaidų žaliai balti pelnė net 32 taškus.

Įdomu, kad net 21 „Bayern“ ataka baigėsi iki atakai skirto laiko pabaigos likus 4 sekundėms. Tai irgi buvo didžiulis „Žalgirio“ gynybos nuopelnas.

„Iš taktinės pusės, viskas buvo supaprastinta iki minimumo. Gynyba buvo aiški – nebuvo jokių keitinėjiimų. Tam buvo labai ruoštasi. Detalės, klaidos – jų gal buvo mažiau, išskyrus antrame kėlinyje. Nemažai klaidų padarėme po bonuso, bet visa kita su energija nuo mačo pradžios uždavėme gerą toną“, – antrino A.Milaknis.

VIDEO: Th.Walkupas: Milas buvo kaip Jordanas!

Žalgiriečiams kažkiek ir sekėsi.

„Bayern“ krepšininkai kartais atrodė kaip ką tik pakilę nuo kalėdinio stalo. Lygioje vietoje klydo ir kamuolio rankose neišlaikė Gregas Monroe. Joshuas Huestis įsigudrino neįdėti į krepšį. Nihadas Dedovičius, tas pats Gregas Monroe nesugebėdavo įridenti kamuolio iš po krepšio.

Pasitaikydavo gynybinių liapsusų – ypač antrojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtajame kėlinyje, kai per šiuos du ketvirčius „Bayern“ sumetė 45 taškus.

Nepaisant puikaus taiklumo iš toli (13/26 trit. – 50 proc.), vokiečiai prametė nemažai gerų metimų. Palyginimui, „Žalgiris“ metė 12 nedengiamų metimų, o „Bayern“ – 10. Tačiau žalgiriečių rizika pasiteisino.

Taip smagiai pataikantis „Žalgiris“ negalėjo pralaimėti. Tik ne su 98 taškais išvykoje.

VIDEO: P.Jankūno interviu pertraukė A.Milaknio juokeliai

Kai Kęstutis Kemzūra su Pirėjo „Olympiakos“ beveik prieš porą mėnesių nugalėjo „Žalgirį“, lietuvis sakė, kad iki pergalės jautėsi lyg panardintas po vandeniu ir negalėdamas išlįsti įkvėpti oro.

Dar baisiau jautėsi žalgiriečiai, iki pergalės Miunchene pralaimėję 9 kartus iš eilės ir oro neįkvėpę beveik du mėnesius.

„Nežinau, kokią jie seriją turėjo („Olympiakos“), bet mes buvome dar giliau panardinti ir per juos negalėjome įkvėpti. Be abejo, buvo sudėtinga. Manau, dauguma krepšininkų yra patyrę vienokių ar kitokių serijų, bet po tokių didelių tikrai sunku, – Eurolyga.lt tikino P.Jankūnas. – Komanda visa dirba gerai, treniruojasi, bet kai pasitaiko tokios serijos, visi deda dar daugiau pastangų. Tik nebūna taip, kad per vieną dieną išsprendi visas problemas. Atrodo, eini į treniruotes, maksimalia viską darai, žinai, kad žaidžiam blogai, bet visi susikaupę, kad reikia daryti ekstra visus dalykus. Bet na jau būna tokie momentai...“

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ tritaškiai, puikūs Z.Leday dėjimai ir ilgai laukta pergalė

„Dirbome, žiūrėjome daug video, daug treniravomės. Ir švenčių neturėjome. Manau, tai po truputį atsiperka, – antrino A.Milaknis. – Viskas vėluoja. Visi įpratę, visi nori visko greitai – greito rezultato. Bet reikia kantriai laukti ir dirbti.

Treneris minėjo, kad rungtynės po rungtynių galime kiekvieną varžovą įveikti ir nereikia dabar žiūrėti į tą rezultatą, o tiesiog gerinti žaidimą, kabintis į šias pozityvias rungtynes. Po vienų rungtynių sakiau, kad reikia tik pergalės, kad viskas pasileistų. Tai reikia tikėti, kad čia yra ta pergalė su daug pozityvo, už kurio galėsime kabintis ir žygiuoti toliau.“

„Mes buvome šeima. Sunkiai kovėmės, gerai treniravomės. Dirbome su tais metimais ir pagaliau gerai pataikėme. Kai prisijungiau prie komandos, iš šono atrodė, kad tik mažos detalės lėmė tuos pralaimėjimus. Mes sumažinome tų klaidų skaičių, nors jų ir nebuvo tiek daug. Bet tai atnešė pergalę“, – pridūrė KC Riversas.

VIDEO: KC Riversas: jau ryte sakiau Walkupui, kad šiandien bus gerai

„Žalgirio“ rūbinėje džiaugsmo buvo daug, bet P.Jankūnas greitai apsiramino nuplovęs gerklėje įstrigusį pralaimėjimų kaulą.

Su 4 pergalėmis ir 12 pralaimėjimų „Žalgiris“ lieka 17-18 Eurolygos vietoje.

„Šiandien nei kažkas stipraus įvyko, nei situacija pasikeitė kardinaliai. Tai tėra viena pergalė lentelėje, – pabrėžė P.Jankūnas. – Bet gal turėtume ją labiau pasiimti kaip psichologinį dalyką. Kaip atsispyrimo tašką nuo ten, kur buvome labai žemai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius