Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 16

„Žalgirio“ tvarkaraštis – vienas lengviausių, bet vietos klaidoms beveik nebėra

Iki Eurolygos reguliaraus sezono pabaigos liko penki mačai, o dėl paskutinių keturių pirmojo aštuntuko vietų vis dar lenktyniauja septyni klubai, tarp kurių – ir Kauno „Žalgiris“. Savąjį likimą žalgiriečiai vis dar laiko savo rankose, tvarkaraštis – vienas lengvesnių, bet vietos klysti jie praktiškai nebeturi. Ketvirtadienio dvikova Stambule jiems bus tarsi finalas.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2019-aisiais Kauno „Žalgirio“ sukurtas stebuklas, kai šešiomis pergalėmis iš eilės sezoną uždarę Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai įšoko į atkrintamųjų traukinį, tapo pavyzdžiu, jog nevalia anksčiau laiko nurašyti nė vienos komandos Eurolygoje.

Tai patvirtinti galėtų tuometis Miuncheno „Bayern“ strategas Dejanas Radonjičius, po pralaimėjimo spaudos konferencijoje Nemuno saloje nežinojęs bei netikėjęs Lietuvos čempionų galimybėmis pasiekti išsvajotą ketvirtfinalį.

Vėliau dėl šios „klaidos“ strategas ne kartą sulaukė Kauno ekipos sirgalių patraukimų per dantį.

Eurolygos krepšinis ir taip pasižymi bekompromisiais mūšiais visas 40 rungtynių minučių, intriga ir sunkiai nuspėjamais rezultatais, tačiau pandeminio sezono metu situacija lentelėje tik dar labiau paaštrėjo.

COVID-19 infekcijos atneštas chaosėlis tapo įprastu krepšinio palydovu: sujaukti tvarkaraščiai, treniruočių procesai bei nesibaigianti nežinomybė dėl rytojaus.

Tuščios tribūnos arenose praktiškai anuliavo komandų namų aikštelės pranašumus, tačiau būtų sunku įsivaizduoti scenarijų, kuriame pirmojo ketverto ekipos ketvirtfinalio viltį sugebėtų paleisti vėjais.

Galime būti tikri, jog atkrintamosiose pamatysime lietuvių treniruojamą „Barceloną“, neseniai „Žalgirį“ pranokusią Milano „Olimpią“, dėl įvairių priežasčių pastaruoju metu strigti ėmusią Maskvos CSKA bei geriausią žaidimą Europoje šiuo metu rodančią Stambulo „Anadolu Efes“ ekipą.

Euroleague via Getty nuotr./Sunkus mūšis Stambule: „Anadolu Efes“ – „Žalgiris“
Euroleague via Getty nuotr./Sunkus mūšis Stambule: „Anadolu Efes“ – „Žalgiris“

Klubai, kurių vietą pirmajame aštuonete atimti vis dar gali „Žalgiris“ (15-14), yra Miuncheno „Bayern“ (18-11), Madrido „Real“ (17-12), Stambulo „Fenerbahče“ (17-12) ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (16-12).

Nuo Bavarijos ekipos žalgiriečius skiria trys laimėjimai, Ispanijos ir Turkijos komandų – du, o Rusijos – vos vienas, tačiau ši Artūro Gudaičio atstovaujama „Zenit“ ekipa yra laimėjusi abejas tarpusavio žaistas rungtynes.

Kartu su „Žalgiriu“ pasaloje dėl vietos atkrintamosiose tyko dar du Ispanijos klubai, turintys po identišką pergalių ir pralaimėjimų balansą – Vitorijos „Baskonia“ (15-14) ir „Valencia“ (15-14).

15min tvarkaraščio sudėtingumo skaičiavimo formulė – paprasta, susumuojanti būsimų varžovų bendrą pergalių skaičių, rungtynes išvykose dauginant iš 1,25, taip suteikiant varžovui minimalų savos aikštelės pranašumą.

Dėl atkrintamųjų kovojančių Eurolygos ekipų tvarkaraščių sunkumas
Vieta Balansas Komanda Tvarkaraštis Mačai namuose
5. 18-11 Miuncheno „Bayern“ 95 3-2
6. 17-12 Madrido „Real“ 85,25 3-2
7. 17-12 Stambulo „Fenerbahče“ 91,75 3-2
8. 16-12 Sankt Peterburgo „Zenit“ 69,75 5-1
9. 15-14 Vitorijos „Baskonia“ 88,25 2-3
10. 15-14 „Valencia“ 63,5 3-2
11. 15-14 Kauno „Žalgiris“ 75,75 3-2

Lemiama „Žalgirio“ sezono atkarpa – viena lengviausių šiose septynių žirgų lenktynėse.

Žūtbūtinį mačą Stambule prieš „Fenerbahče“ keis dvikovos namų tvirtovėje su Tel Avivo „Maccabi“ ir Berlyno ALBA ekipomis, tuomet – išvyka į Miuncheną, o reguliarųjį sezoną Martino Schillerio auklėtiniai užbaigs rungtynėmis balandžio 8-ąją dieną „Žalgirio“ arenoje prieš Atėnų „Panathinaikos“.

Miuncheno ir Stambulo komandos yra geresnėse situacijose turnyrinėje lentelėje nei „Žalgiris“, tuo metu likusios trys ekipos atitinkamai užima 14, 15 ir 16 vietas.

Tai dvikovos, kurias bus būtina laimėti, ir bent vieną iš mačų Stambule ar Miunchene.

Bendras „Žalgirio“ laukiančių varžovų stiprumo indeksas – vos 75,75 – nusileidžia tik Valensijos (63,5) ir Sankt Peterburgo (69,75) komandoms.

Pastaroji žais vienu maču daugiau, tačiau net penkios dvikovos vyks namų aikštelėje, o tik vienerios iš šešerių rungtynių bus prieš ekipą iš pirmojo aštuoneto, visai kaip ir „Valencia“ ekipos laukiančiame ruože.

Tiesa, jei tvarkaraštis šių komandų sirgalius gali įkvėpti, tai pastaruoju metu demonstruojamas žaidimas – neturėtų.

Trumpo suoliuko, mažos rotacijos, traumų bei nuovargio problemas sprendžianti „Zenit“ per paskutinius 9 mačus iškovojo vos 3 pergales, o „Valencia“ – 4.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis

„Žalgirio“ rungtynės Stambule – tarsi mažasis šio sezono finalas.

Pergalė Turkijoje kauniečiams reikalinga kaip oras, o likusios „Fenerbahče“ ketverios rungtynės Eurolygoje – itin karštos: išvykose mūšiai su „Olympiakos“ bei „Bayern“ ir namuose susitikimai su „Real“ ir „Barcelona“.

Kėdę iš po „Fenerbahče“ sėdynės ištraukti įmanoma, nors Edgaro Ulanovo komanda pastaruoju metu demonstravo fantastišką žaidimą, kuris užsikūrė iškart po gėdingo (62:99) pralaimėjimo Kaune gruodžio 17-ąją dieną.

Net 12 pergalių per 14 rungtynių seriją.

Praėjusią savaitę „Euro Hoops“ Igorio Kokoškovo ekipą reitingavo net trečioje Eurolygos vietoje, į priekį užleidžiant tik „Barcelona“ ir „Anadolu Efes“.

Nuo 16 turo „Fenerbahče“ rodo antrą puolimo bei dešimtą gynybos reitingus. Pataikymas iš toli (42,4 proc.) – antras Eurolygoje, dvitaškių – pirmas (62,6 proc.), kaip ir metimų realizacija iš žaidimo (66,7 proc.).

Šioje atkarpoje „Fenerbahče“ atliko daugiausiai rezultatyvių perdavimų – vidutiniškai po 21,6 per mačą.

Pamatus fantastiškai serijai paklojo traumas išsilaižę Nando De Colo ir Janas Vesely. Vidurio puolėjas iš Čekijos tapo ir sausio mėnesio Eurolygos MVP.

Gyvybiškai svarbus komandai yra ir į „Fenerbahče“ po metų pertraukos sugrįžęs Marko Guduričius, kurio sąskaitoje – vidutiniškai po 11,8 pelnyto taško (50 proc. dvit., 42,4 proc. trit., 87,5 proc. baud.), 3,5 atkovoto kamuolio bei 3 rezultatyvūs perdavimai.

M.Guduričius praleido pastarąjį mačą Valensijoje, kurioje „Fenerbahče“ krito 52:66. Turkams labai trūko serbo taiklių metimų – tikslą pasiekė vos 3 tritaškiai iš 23. Koją pakišo ir siaura rotacija bei 18 klaidų.

„Fenerbahče“ laukia gydytojų išvadų – M.Guduričiaus dalyvavimas rungtynėse su „Žalgiriu“ dar nėra aiškus.

Kauno komandos stovykloje yra klaustukas dėl Joffrey Lauvergne'o, tačiau, panašu, kad jis turėtų žaisti „gyvybės ir mirties“ statuso rungtynėse Stambule.

Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marko Guduričius
Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marko Guduričius

Kitas „Žalgirio“ taikinys atkrintamųjų zonoje – „Bayern“ klubas, kurį pirmajame rate žaliai balti nužudė su paskutinės akimirkos puikiu Mariaus Grigoniu šūviu per iškeltas DJ Seeley rankas.

„Bayern“ krepšininkai kol kas yra pasikinkę fortūną ir jos nepaleidžia. Didžioji dauguma mūšių paskutinę akimirką pasisuka jų norima linkme.

Aikštingojo Andrea Trinchieri vadovaujama komanda per 12 mačų iškovojo 7 pergales, kurios vidutiniškai buvo pasiektos beveik per vieną metimą – vos 3,1 taško persvara.

Tikrąjį vokiečių pajėgumą išvysime lemiamoje atkarpoje, kuri – sudėtingiausia tarp visų 7 vietos atkrintamosiose dar siekiančių komandų.

Neskaičiuojant „Žalgirio“, „Bayern“ namuose dar žais prieš „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahče“, išvykose – prieš „Valencia“ ir „Barcelona“.

Bavarai tapo didžiausia šio Eurolygos sezono staigmena, bet ar kas nors nustebtų, jei būsimą penkių mačų atkarpą jie užbaigtų be pergalių?

nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Andrea Trinchieri
nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Andrea Trinchieri

Žymę ant savo nugaros nešasi kaip niekada pažeidžiamu tapęs karališkasis Madrido klubas, tad neseniai Ispanijos sostinėje patirta nesėkmė prieš „Real“ žalgiriečiams turėjo būti itin skaudi.

Pablo Laso nerado Facundo Campazzo įpėdinio. Walteris Tavaresas žaidžia karjeros sezoną, bet tolygaus keitimo nuo suolo neturi. Likę žaidėjai – išvarginti traumų arba pasitinkantys karjeros saulėlydį.

Tai atsispindi rezultatuose. „Real“ per paskutines šešerias rungtynes laimėjo vos du kartus, namuose įveikę „Žalgirį“, o Rusijoje – „Zenit“.

Šioje atkarpoje P.Laso kariauna fiksavo vos 12-tą puolimo reitingą (105,3 taško per 100 atakų). Gynybos – šeštą, nors viso sezono metu dėl grėsmingojo W.Tavareso turi antrą.

Prastai Madrido krepšininkai atrodė ir Karaliaus taurės finale, kuriame neturėjo jokių šansų prieš „Barceloną“.

Šią savaitę „Real“ „WiZinki Center“ arenoje priims CSKA, tuomet kelionė į Lioną ir mūšis prieš ASVEL, po kurio – dvikovos namuose su „Anadolu Efes“ ir „Olympiakos“.

Sezoną karališkasis klubas užbaigs rungtynėmis Stambule prieš „Fenerbahče“.

Lengvesniu varžovu galime laikyti tik Pirėjo ekipą, kuri septynių pralaimėjimų atkarpą neseniai pakeitė pergalėmis prieš Belgrado „Crvena zvezda“ ir „Zenit“.

Vis dėlto nepatekimas į atkrintamąsias Madride būtų prilygintas visiškai katastrofai, po kurios permainų vėjas nupūstų „Real“ būstinę.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Walteris Tavaresas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Walteris Tavaresas

Žvelgiant į šio sezono rezultatus, tai „Žalgiris“ prieš pirmojo aštuntuko ekipas laimėjo vos 3 kartus per 14 mačų, prieš likusias Eurolygos komandas – 12 pergalių per 15 rungtynių.

Tokia tendencija sufleruotų, jog sezoną Lietuvos čempionai galimai užbaigs su trejomis pergalėmis bei liks per žingsnį nuo kito etapo.

Įdomu tai, jog dvejos reguliaraus Eurolygos sezono rungtynės, kuriose „Panathinaikos“ žais Sankt Peterburge ir Maskvoje, vyks jau po oficialios reguliaraus sezono pabaigos – balandžio 12 ir 14 dienomis.

Įmanoma, kad šiuos mačus įtemptai stebės bent keli klubai, tarp kurių ir „Žalgiris“, kuriam tai gali kainuoti bilietą į ketvirtfinalį.

Bet pirmiausia reikia išsispręsti reikalus savame kieme. Paskutinių penkių mačų užduotis – labai sunki. Nors tvarkaraštis yra dosnus, bet Martino Schillerio vyrukams veikiausiai reikia iškovoti keturias iš penkių pergalių.

Kita vertus, yra buvę ir blogiau. Dar prieš dvejus metus šešių pergalių atkarpą vainikavo pirmasis laimėjimas Madride bei atsivėrusios atkrintamųjų durys.

Kodėl to nepakartojus šiemet?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas