Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Automobilio negalintis įregistruoti pirkėjas: dėl karantino „Regitroje“ kenčia naudotų automobilių rinka

15min skaitytojas Raimundas pirmadienį netikėtai susidūrė su problema bandydamas įsigyti automobilį įmonės vardu. Transporto priemonę jis nori pirkti lizingo būdu, bet negali sandorio įregistruoti įmonėje „Regitra“. Kodėl, juk įmonė deklaruoja, kad visos paslaugos persikėlė į skaitmeninę platformą?
Kauno automobilių turgus
Kauno automobilių turgus / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

Primename, kad savaitės pradžioje ir pati įmonė „Regitra“ išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad visos paslaugos karantino laikotarpiu – nuo kovo 16 d. iki 30 d. – persikelia į skaitmeninę erdvę. Visa tai – dėl koronaviruso plitimo prevencijos.

Taip pat primename, kad, Lietuvoje paskelbus karantiną, užsidarė naujų automobilių salonai. O naudotų automobilių aikštelėse – visiškas paralyžius ir nežinia dėl ateities. Apie situaciją Kauno automobilių turguje skaitykite čia.

Nepavyksta užregistruoti lizinguojamo automobilio

Tačiau Raimundas, prieš įsigydamas automobilį, šios savaitės pradžioje „Regitroje“ pasiteiravo, ar galės sandorį įregistruoti „e.Regitroje“, internete.

Paaiškėjo, kad kliūtimi iškart tampa perdavimo–priėmimo aktas, kuris yra būtinas automobilį perkant lizingu.

„Jei konkretus asmuo perka iš konkretaus asmens, tuomet jokių kliūčių. Vienas internetu deklaruoja pardavimą, o kitas – pirkimą. Bet registruoti perdavimo–priėmimo aktą tokiu būdu nėra galimybių. Todėl su automobilio pardavėju lauksime, kaip bus sprendžiama ši situacija“, – aiškino Raimundas.

Kaip veiks lizinguojamų transporto priemonių registracija

Įmonės „Regitra“ atstovė Emilija Bardauskienė paaiškino, kaip šiuo metu vykdomos įmonės funkcijos:

„Pasibaigus transporto priemonės lizingavimo laikotarpiui, kitaip tariant, kuomet už transporto priemonę sumokėta visa suma ir ji atitenka naujajam savininkui, yra sudaryta galimybė bankams apie šį nuosavybės perleidimą pranešti tiesiog Regitros elektroninėje sistemoje. Pasitikrinti informaciją, ar bankas pranešė šią informaciją, galima elektroniniu būdu čia.

Bankui deklaravus nuosavybės perleidimą, naujasis savininkas transporto priemonę savo vardu gali įregistruoti taip pat internetu. Sistemoje reikės pasirinkti paslaugą Įsigijau transporto priemonę.

Jei vis dėlto, bankas nedeklaravo nuosavybės perleidimo, tokiu atveju pasibaigus registracijos liudijime nurodytam registracijos galiojimo laikui (H grafa), asmuo gali automobilį įregistruoti savo vardu taip pat elektroniniu būdu. Reikės pasirinkti paslaugą Įsigijau transporto priemonę, o pildant prašymą pasirinkti šį sutarties tipą – Išperkamosios nuomos dokumentas ir prisegti reikalingus dokumentus.

Tais atvejais, kai asmuo transporto priemonę įsigyja lizingo būdu, jis yra šios transporto priemonės valdytojas, o ne savininkas, kadangi savininku yra laikoma lizingo bendrovė. Tokiais atvejais transporto priemonės registracijos paslauga yra teikiama atvykus į padalinį.“

Išvada: kol kas įregistruoti neįmanoma

Tačiau nė vienas iš aukščiau išvardytų atvejų Raimundo atveju netinka. Nes jis automobilį perka ne iš lizingo bendrovės, o iš fizinio asmens.

Trečiadienį Raimundas dar kartą bandė nesėkmingai įregistruoti sandorį:

„Arba skambučių centras kažko nežino ir blogai informuoja visus skambinančius arba yra kitų priežasčių.

Gal teoriškai būtų įmanomas variantas, kad pardavėjas deklaruoja pardavimą, o tada bankas internetu deklaruoja pirkimą? Bet čia yra keletas bet.

Realybė yra tokia: tiesiogiai suformulavus klausimą Regitros skambučių centrui, gaunamas atsakymas yra neįmanoma. O bankas sako jums reik į Regitrą...

Gal bankai tingi laukti, kol pardavėjas deklaruos pardavimą ir tiesiog nieko nedaro? T.y., jeigu pardavėjas nėra deklaravęs pardavimo, pirkėjas negali įregistruoti mašinos. Arba online neįmanoma nurodyti kito valdytojo nei savininko, nes šiuo atveju savininkas – bankas, o valdytojas yra mano įmonė“, – dėstė savo abejones negalintis įregistruoti sandorio Raimundas.

Ieškos sprendimų

„Regitros“ atstovė Emilija Bardauskienė apibendrino, kad vis dėlto yra dvi skirtingos situacijos: kai asmuo jau yra išsimokėjęs lizingą ir kai dar tik perka transporto priemonę lizingo būdu. Pirmuoju atveju galimybė įregistruoti automobilį savo vardu internetu yra.

„Kalbant apie antrąjį atvejį, kai asmuo transporto priemonę dar tik įsigyja lizingo būdu, transporto priemonės registracijos paslauga yra teikiama tik atvykus į padalinį. Tačiau kaip tik šiuo metu aktyviai ieškome sprendimų, kad ir šią paslaugą būtų galima gauti nuotoliniu būdu“, – komentavo E.Bardauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas