Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 25 /14:37

Ar realu atšaukti „Formulės 1“ etapą Rusijoje?

„Formulės 1“ organizatoriai delsia paskelbti savo sprendimą dėl F1 etapo Sočyje, kuris turėtų vykti rugsėjo pabaigoje. Tačiau diskusijos dėl Rusijos GP gali pakrypti ir į vieną, ir į kitą pusę. Juo labiau, kad istorijoje jau buvo panašių atvejų.
Kvalifikacija Sočyje
Kvalifikacija Sočyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Formulė 1“

Papildyta. F1 penktadienį po vėlyvo ketvirtadienio posėdžio išplatino oficialų pranešimą - Rusijos GP atšaukiamas.

Sprendimas ilgai nebuvo priimtas nepriimtas dėl kelių priežasčių. Kitaip nei UEFA, perkėlusi birželį turintį vykti Čempionų lygos finalą iš „Gazprom“ stadiono Sankt Peterburge, F1 vadovas Stefano Domenicali iki rugsėjo pabaigos turi šiek tiek daugiau laiko. Todėl situaciją komentuoja lakoniškai: „stebime situaciją“.

Kita vertus, F1 viduje tvyrančios nuotaikos rodo, kad pasaulis nėra aklas. Sebastianas Vettelis pasakė tiesiai šviesiai, kad boikotuos lenktynes, jei jos vyks Sočyje.

Maxas Verstappenas buvo diplomatiškenis: „lenktynės neturi vykti kariaujančioje šalyje“.

Kaip rašo „The Guardian“, „Red Bull“ komandos vadovas Christianas Horneris laikosi panašios nuomonės: „Nematau galimybės rengti lenktynes Rusijoje esant tokioms aplinkybėms ir tokiam tarptautiniam klimatui“. Jis pripažįsta, kad susidariusi situacija yra didelis iššūkis „komercinių teisių turėtojui“ ir vadovybei, tačiau abejoja, ar iki rugsėjo situacija labai pasikeistų.

Taigi, turint omeny, kad Didžiosios Britanijos Vyriausybės požiūris į Rusijos teroristinius veiksmus Ukrainoje yra griežtai neigiamas ir įvertinus faktą, kad 7 iš 10 F1 komandų būstinės yra būtent šioje šalyje, galima tikėtis ir platesnio Rusijos GP boikoto.

Puikus pavyzdys – ir „Haas“ komandos sprendimas „nuvalyti“ nuo bolido Rusijos vėliavos spalvas ir atsisakyti rėmėjo „Uralkali“ logotipo. Bent jau laikinai, testuose Barselonoje.

Ginčai dėl Rusijos GP: kada sportas tampa politika

Tiesa, kol kas lenktynės Sočyje iš kalendoriaus neišbrauktos. Ir tai jau nebe pirmas kartas pasaulio istorijoje, kai vyksta ginčai dėl Rusijos GP atšaukimo. Taip nutiko ir 2014 m., Rusijai okupavus Krymą, bet tą kartą lenktynės Sočyje įvyko. Jas stebėjo Vladimiras Putinas.

„Scanpix“ nuotr./A.Vatanenas
„Scanpix“ nuotr./A.Vatanenas

Buvęs pasaulio ralio čempionas ir ekskandidatas į FIA prezidentus Ari Vatanenas tąkart atvirai pasmerkė Krymo okupaciją:

„Ar mes palaikome režimą, kuris atsakingas už kraujo praliejimą? Jei lenktyniausime Rusijoje, tarsi siųsime žinutę, kad sutinkame su režimo sprendimais. Ir tai bus naudojama Rusijos propagandoje“.

A.Vatanenas teigė, kad jo nuomonei pritarė tuometinis FIA prezidentas Jeanas Todtas, tačiau F1 vadovas Bernie Ecclestone buvo įsitikinęs, kad sportas nederėtų painioti su politika. Ir nesvarbu, kad F1 etapą finansiškai rėmė būtent Rusijos vyriausybė.

Tąkart V.Putinas asmeniškai įteikė nugalėtojo taurę britui Lewisui Hamiltonui. Ar to negalima laikyti propagandine Rusijos pergale?

Pabaigai, įspūdingas Jeremy Clarksono įrašas tinkle „Twitter“:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas