Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmoji ralio kroso fiestos Vilkyčiuose diena: nuožmi kova ir kvapą gniaužiantis incidentas

Šeštadienį Vilkyčių autosporto komplekse surengtas trečiasis Lietuvos ralio kroso čempionato etapas. Jame startavo ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš Latvijos ir Estijos. Šios dienos varžybos pažymėtos itin nuožmia kova daugelyje klasių. Užfiksuotas ir vienas incidentas, dėl kurio trasoje suplazdėjo raudonos vėliavos, reiškiančios varžybų stabdymą.
Ryčio Rutkausko automobilis po avarijos
Ryčio Rutkausko automobilis po avarijos / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Ralis krosas

Šeštadienį Vilkyčių ralio kroso trasoje pasirodė 30 Lietuvos ralio kroso čempionate dalyvaujančių lenktynininkų. Kadangi etapas yra atvirojo statuso, čia lietuviams kompaniją palaikė ir itin greiti svečiai iš Latvijos ir Estijos. Šeštadienį kovos virė penkiose klasėse.

Pirmieji aiškintis santykius prie starto stojo patys jauniausi dalyviai – „Junior 1000“ klasė. Čia nuo pat pirmųjų kvalifikacinių važiavimų tempą diktuoti ėmė Skaistė Prašukaitė su „Toyota Yaris“. Ji laimėjo visus tris kvalifikacinius važiavimus ir užtikrintai iškovojo pirmąją vietą klasėje ir tapo etapo nugalėtoja.

Finale antrąją vietą iškovojo svečias iš Estijos Ruudi Reinumagi. Trečiosios vietos taurę į viršų kėlė Matas Zavarskis, tačiau jo kelias ant podiumo nebuvo lengvas. Po kontakto su varžovu antroje kvalifikacijoje jis kliudė atitvarus ir apgadino savo „Toyota Yaris“.

Klasėje „RX Light“, kur startavo penki dalyviai, dramos netrūko visų kvalifikacinių važiavimų metu. Nors visas kvalifikacijas čia laimėjo užtikrintai važiavęs Ligitas Kordušas, tačiau už jo nugaros veiksmas virte virė. Iš pradžių dėl antros ir trečios pozicijos kovojo Andrius Kubilius su Mantu Sidabru, vėliau į šią kovą prisijungė ir Gintautas Norkus su Saimonu Čyvu. Galiausiai finale kortos sukrito pastarųjų naudai. Finaliniame važiavime niekas vėl nepavijo Ligito Kordušo su „Honda Civic“. Antrąją vietą iškovojo Gintautas Norkus, vairavęs „Volkswagen Golf“. Trečiosios vietos taurė įteikta Saimonui Čyvui, lenktyniavusiam „Honda Civic“ automobiliu.

Šioje klasėje itin sunkią dieną turėjo Andrius Kubilius, startavęs „VAZ 2101“ automobiliu. Iš pradžių jo bolidui subyrėjo reduktorius, vėliau ėmė sunkiai jungtis pavaros, o galiausiai finale, važiuojant antroje pozicijoje, pilotas padarė klaidą bei apsisuko trasoje. Po suktuko Andrius Kubilius bandė važiuoti toliau, tačiau įklimpo šalia asfalto dangos esančioje smėlio zonoje. Čia jo pasirodymas ir baigėsi.

Bene daugiausiai veiksmo užfiksuota „Super 1600“ klasėje, kuri subūrė septynis dalyvius – šešis lietuvius ir vieną estą. Rikiuotės priekyje nuo pat ryto savo diktatūrą demonstravo Laurynas Diržininkas su aštuntojo modelio „Lada“. Jis laimėjo visas tris kvalifikacijas ir finale atlaikė jaunojo lenktynininko Ryčio Gurklio atakas. Pastarasis su „Škoda Fabia“ iškovojo antrąją vietą, o ant trečiojo laiptelio žengė estas Arvo Kask.

Šios klasės finaliniame važiavime užfiksuotas ir pats dramatiškiausias incidentas. Po susidūrimo su Edvinu Mikniumi savo automobilį apgadino Rytis Rutkauskas. Apsukęs dar vieną ratą trasoje, stabdymo zonoje po pačios greičiausios atkarpos Rytis Rutkauskas suprato, kad jo „Renault Twingo“ nebeturi stabdžių.

VIDEO: Lietuvos ralio kroso čempionato III etapo momentai

Šešta pavara ir maždaug 140 km/val. greičiu į lėtą posūkį atskriejęs „Ekroso“ komandos sportininkas dar bandė sumažinti greitį jungiant žemesnę pavarą, tačiau to nepakako. „Renault Twingo“ išlėkė iš trasos ir rėžėsi į apsauginius šieno ritinius. Automobilis du sykius vertėsi ir sustojo ant ratų.

Trasoje suplazdėjo varžybų stabdymą reiškiančios raudonos vėliavos. Per avariją Rytis Rutkauskas nenukentėjo. Jį apžiūrėjo medikai, tačiau sportininkas sužeidimų išvengė. Incidento metu apgadintas tik automobilis. Techninės komisijos komisarai „nurašė“ saugos diržus, kurie atlaikė smūgį, tačiau saugos lankai pažeisti nebuvo. Šią informaciją sužinoję komandos mechanikai kibo į darbus. Jiems per naktį reikės ne tik gauti trūkstamas dalis, bet ir atstatyti automobilį į kovinę parengtį, nes sekmadienį laukia dar vienas etapas.

Klasėje „Super 2000“ startavo taip pat septyni dalyviai. Čia kiekvienoje kvalifikacijoje geriausią tempą demonstruodavo vis kitas lenktynininkas. Galiausiai finaliniame važiavime triumfavo Latvijos ralio kroso talentas – jaunoji lenktynininkė Maija Stakena. Ji vienoje iš trijų kvalifikacijų buvo diskvalifikuota už neleistiną kontaktą, tačiau vėliau pademonstravo šaltus nervus ir laimėjo finalinį mūšį, tapdama etapo nugalėtoja. Mergina už savęs paliko trasos šeimininko Kazimiero Gudžiūno anūką Valdą Mikužį, kuris su „Seat Ibiza“ pademonstravo antrą rezultatą. Trečiąją vietą iškovojo latvis Janis Ikers, o per žingsnį nuo podiumo liko tik šiame etape į „dvilitrių“ klasę žengęs tituluotasis Rokas Jakubauskas.

Klasėje „SuperCars“ nugalėtoju tapo greitasis latvis Edijs Ošs. Tiesa, jis vienos iš kvalifikacijų nebaigė dėl automobilio gedimo, tačiau likę du bandymai pažymėti triumfu. Latvis savo pozicijų neapleido ir finale, kur už savęs paliko tautietį Janį Vegerį bei estą Sveną Orasą. Visi trys lietuviai Vytautas Valukonis, Alvydas Samoška bei Steponas Jančauskis liko už prizininkų trejeto ribos. Vienus stabdė techninės problemos, kiti neišvengė klaidų vairavime.

Komandinėje šio etapo įskaitoje triumfavo varžybų organizatoriaus Kazimierio Gudžiūno suburta komanda. „Vilkyčių ASK“ surinko 62 taškus ir tapo etapo nugalėtojais. 30 taškų iškovojo ir antrosios vietos taurę laimėjo „Kupiškio auto-moto sportas“. Jiems šešiais taškais nusileido „Viada-Multi FX“ ekipa, surinkusi 24 taškus.

Tačiau šeštadienio lenktynėmis ralio kroso fiesta Vilkyčiuose nesibaigė. Sekmadienį čia įvyks dar vienas, paskutinysis Lietuvos ralio kroso čempionato etapas, tad viskas prasidės iš naujo. Be to, kartu su paskutiniu mūsų šalies etapu vyks ir baigiamasis NEZ – Šiaurės Europos zonos šalių ralio kroso čempionato etapas. Taigi, sekmadienį trasoje išvysime jau ne 30, o bene dvigubai daugiau dalyvių. Didžioji jų dalis – užsienio lenktynininkai, pasiryžę iš Vilkyčių išsivežti ne tik etapo taures, bet ir svarbius metinės įskaitos taškus, nulemsiančius galutinę sezono rikiuotę.

Sekmadienio dienotvarkė

9.30 val. dalyviai pajudės į trasą laisvosioms treniruotėms, kurios vyks valandą. 11 val. įvyks pirmasis kvalifikacinis važiavimas, o iš karto po to bus duotas startas ir antram kvalifikaciniam važiavimui.

13.30 val. bus surengta iškilminga varžybų atidarymo ceremonija bei dalyvių paradas. Po parado laukia varžybų tęsinys – 14 val. įvyksianti kvalifikacija ir 15.20 viską vainikuosiantys pusfinaliai bei finalai. Galiausiai greičiausi dalyviai ir komandos laistysis šampanu per oficialią nugalėtojų apdovanojimų ceremoniją.

Organizatorių nuotr./Renginio plakatas
Organizatorių nuotr./Renginio plakatas

Prekyba bilietais į ralio kroso savaitgalį Vilkyčiuose vyksta internetu, „Bilietai.lt“ platformoje. Juos taip pat bus galima įsigyti ir renginio dienomis trasos prieigose, tačiau organizatoriai žiūrovus bilietais ragina pasirūpinti iš anksto ir taip sutaupyti laiko.

Sekmadienį varžybos bus transliuojamos tiesiogiai per „Motorsport TV“. Iš viso per dieną žiūrovai išvys dešimtis startų. Transliacija vyks nuo pat 11-os valandos, kai prasidės pirmoji kvalifikacija, o viską vainikuos tiesiogiai transliuojami apdovanojimai. Tiesioginę transliaciją bus galima matyti paspaudus šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas