Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Dakarą – išbandymas Arūnui Gelažninkui „silkių“ protmūšyje ir klausimai apie degančius motociklus

Daugelis Dakaro ralio gerbėjų pastebėjo, kad 15min GAZAS gruodžio mėnesį skyrė atviriems pokalbiams su Dakaro ralio dalyviais. Pats Dakaro ralis startuoja sausio 5 d. Saudo Arabijos Džedos (Jeddah) mieste. Jame dalyvaus rekordinis Lietuvos atstovų skaičius: 5 automobiliai ir Arūnas Gelažninkas – vienintelis motociklininkas. Jis atstovauja privačiai komandai „Zigmas Dakar Team“.

15min svečiavęsis Arūnas Gelažninkas papasakojo apie savo pastarąją treniruočių sesiją Šri Lankoje (su kariuomene) ir apsilankymą pas itin aukšto rango budistų dvasininką, kuris atitiktų Romos popiežiaus statusą. Šis dvasininkas – buvęs lenktynininkas ir automobilių kolekcionierius-restauratorius.

Įdomiausi sezono nuotykiai

Arūno sezonas buvo labai intensyvus, jis dalyvavo apie 20 varžybų. Be to, papildomai treniravosi ir Dubajuje, Šri Lankoje. Tačiau ne saulėtos šalys labiausiai įsiminė Arūnui, o Pasaulio enduro taurės varžybos Italijos Alpėse, kur teko gerokai pašlapti. Dėl liūčių dar prieš startą vanduo batuose kliuksėjo.

Daugybę išbandymų A.Gelažninkas patyrė ir Tuaregų ralyje, kurį laimėjo. Tačiau neišvengė kritimų bei motociklo gedimų.

Į Saudo Arabijoje startuojantį Dakaro ralį Arūnas išsiuntė visiškai naują, 2020 m. laidos KTM Rally Replica 450. Jis – 10 kg lengvesnis už pirmtaką ir lengviau valdomas. Dėl šių priežasčių ir dėl sukauptos patirties Arūnas tikisi 2020 m. Dakare pagerinti savo pasiektą rekordą – 24-ąją vietą motociklų klasėje.

Degalų strategija ir Dakaro žaidimai

Be abejo, siekiant šio tikslo, reikės ir sėkmės, ir ištvermės (tuo rūpinasi kineziterapeutas Mindaugas Pocius), ir geros strategijos.

Skaitytojas Marius Grigaitis (jį apdovanosime Ramūno kepurėle) transliacijos metu pasiteiravo apie strateginius žaidimus Dakare: ar visuomet Arūnas pila pilną baką degalų?

Pasak motociklininko, ne visuomet. Nes degalų bako pakanka nuvažiuoti apie 250 km. Taigi, jei degalų pylimo zona už 150 km, tikrai neverta vežtis papildomo svorio. Be to, Arūnas stengiasi važiuoti žemais sūkiais (nors iš šalies tokia maniera neatrodo labai agresyviai), tokiu būdu sutaupydamas degalų ir įgydamas pranašumą prieš kai kuriuos konkurentus.

Pvz., Peru buvo greičio ruožų, kuriuose ne visi motociklininkai pasiekė vadinamąją neutralizacijos zoną. Ir tikrai ne todėl, kad jų bakai mažesni – lemia važiavimo stilius ir tikslumas. Juk kiekvienas praleistas virtualus kelio taškas WP (way point), kiekvienas paklydimas – tai ir padidėjusios degalų sąnaudos ir iššvaistytos lenktynininko jėgos.

Kodėl dega motociklai

Turbūt daugelis dar prisimena ir 2014 m. Dakaro ralio epizodą, kai užsidegė portugalo Paulo Goncalveso motociklas.

Vaizdas – griebiantis už širdies ir stingdantis kraują. Kodėl nutinka tokie dalykai ir kas dažniausiai genda motocikluose, net važiuojant protingai ir nebandant piktose kopose perkaitinti variklio?

Arūnas spėja, kad galėjo prakiurti P.Goncalveso degalų žarnelė. O kas nutinka, kai benzinas patenka ant įkaitusio paviršiaus? Geriau net nebandyti įsivaizduoti.

Beje, ir 2019 m. sausį Peru Arūnui buvo nutikęs panašus dalykas.

„Likus apie 30 km iki finišo pradėjo trūkčioti motociklas. Per daug nesigilinau, perjungiau kitą degalų baką. Ir tik vėliau, pakeliui į bivaką vėl pabandęs perjungti pirmąjį baką, pamačiau, kad per vamzdelį purškia benzinas. Tai visa laimė, kad motociklas truksėjo, kitaip nebūčiau pastebėjęs“, – pasakojo Arūnas Gelažninkas.

Pasak motociklininko, jis po kiekvienos dienos apžiūri motociklą: tikrina grandines, žvaigždes, stabdžių trinkeles, keičia alyvą.

Išbandymas improvizuotame protmūšyje

15min GAZAS kiekvieną Dakaro dalyvį studijoje išbandė improvizuotame proto mūšyje. Temas parinkome pagal komandos pavadinimą. Pavyzdžiui Benediktui Vanagui ir Antanui Juknevičiui – apie pinigus ir valiutą. Vaidotas su Sauliumi turėjo atpažinti grūdines kultūras – buvo labai linksma ir smagu.

Arūno Gelažninko laukė klausimai apie automobilius, kurie Lietuvoje yra įgiję žuvų pravardes (nes „Zigmas“ pirmiausia kelia asociacijas su jūros gėrybėmis).

Kaip tai atrodė, pamatysite peržiūrėjęs laidos įrašą. Tačiau akivaizdu, kad didžioji Lietuvos dalis žino, jog Silkė – tai „Audi 100“.

VIDEO: 8 dienos dykumoje: kaip Arūnui Gelažninkui sekasi ruoštis Dakaro ralio iššūkiams

O kokie modeliai vadinami Ešeriu, Banginiu ar Delfinu?

Atsakymus rasite šiame 15min GAZAS teste: spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius