Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviračių sezonas: pasitikrinkite, ar žinote visas taisykles

Šylant orui, į gatves išrieda vis daugiau dviratininkų. Keičiantis Kelių eismo taisyklėms, nemažai žmonių nežino, kaip jas interpretuoti: ar galima važiuoti šaligatviu, ar būtina dėvėti šalmą, šviesą atspindinčią liemenę? Visa tai paaiškinsime šiame tekste, kurį parengėme išanalizavę Kelių eismo taisykles.
Temos: 1 Dviratis

Kas gali važiuoti?

Važiuojamąja dalimi, arba gatve, gali važiuoti ne jaunesni nei 14 metų asmenys. Išlaikius specialius dviračių vairuotojų kursus, kurių pagrindą sudaro Kelių eismo taisyklės, važiuojamąja dalimi galima keliauti asmenims nuo 12 metų. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti dviračiu leidžiama nuo 8 metų, o gyvenamojoje zonoje dviratininkų amžius neribojamas.

Ką privalo turėti dviratis?

Tvarkingą stabdį ir garso signalą. Dviračio gale turi būti raudonas atšvaitas arba raudonos šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų.

Ar reikalinga liemenė?

Nereikalinga, jeigu dviračio priekyje dega baltos, o gale – raudonos šviesos žibintas. Pabrėžiame – ne atšvaitai, o žibintai. Jeigu tokių žibintų nėra arba jie neveikia, dviratininkas privalo bet kuriuo paros metu vilkėti šviesą atspindinčią ryškiaspalvę liemenę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dviračių mėgėjai Palangoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dviračių mėgėjai Palangoje

Ar reikalingas šalmas?

Dviračio vairuotojui ar keleiviui, kuriame nėra 18 metų, dėvėti užsegtą šalmą kelyje būtina. Vyresniam dviratininkui šalmas yra rekomenduojamas.

Kur galima važiuoti?

Dviračiu galima važiuoti tik dviračių takais arba dviračių juostomis, o kur jų nėra – kelkraščiu pagal eismo kryptį. Kai nėra nei dviračių tako, nei juostos, nei kelkraščio, leidžiama važiuoti šaligatviu arba viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau dešiniojo krašto. Dviratis negali užimti visos eismo juostos, kaip ir du dviratininkai negali keliu važiuoti vienas greta kito – jie turi važiuoti vienas kitam iš paskos.

Išimtis – kai reikia važiuoti tiesiai ir to negalima daryti iš pirmos eismo juostos. Taip pat kai reikia apsisukti ar sukti į kairę, dviratininkas turi rinktis tam tinkamą eismo juostą.

Važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, dviračio vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems. Pro pat pėsčiąjį leidžiama važiuoti greičiu, kuris yra artimas jo judėjimo greičiui (3–7 km/val.). Pėstiesiems draudžiama eiti dviračių taku.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dviračių tako atidarymas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dviračių tako atidarymas

Kur dviratininkas turi pirmenybę?

Kirsdamas išvažiavimus iš šalia esančių teritorijų, gyvenamosios zonos, kiemo, stovėjimo aikštelės, taip pat kai kerta važiuojamąją dalį, į kurią kiti vairuotojai suka.

Ši taisyklė nemirtingumo nesuteikia, tad dviratininkas privalo būti atidus ir suprasti, jog automobilio vairuotojas gali jo nematyti.

Dviračių takai ir juostos

Važiuodami dviračių taku ar juosta, dviratininkai privalo judėti kuo arčiau tako dešiniojo krašto. Jeigu horizontaliuoju ženklinimu ar dviračio simboliu yra pažymėta dviračių eismui skirta dalis, dviratininkai privalo važiuoti tik ja ir kuo arčiau jos dešiniojo krašto.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dviračių parado akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dviračių parado akimirkos

Dviračių vairuotojams draudžiama:

  • Važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu šalia įrengti dviračių takai
  • Važiuoti automagistralėmis ir greitkeliais
  • Važiuoti nelaikant bent viena ranka vairo
  • Vežti keleivius, jeigu nėra įrengtos specialios sėdėjimo vietos
  • Būti velkamiems kitų transporto priemonių arba vilkti jas (išskyrus tam skirtas priekabas)
  • Važiuoti įsikibus į kitas transporto priemones
  • Važiuoti pėsčiųjų perėjomis. Dviratininkai privalo dviratį persivesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai