Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vairavimo entuziastų rojus: smagiausių Europos kelių dešimtukas (2 dalis)

Prieš keletą dienų pristatėme pirmąją smagiausių Europos kelių dalį. Jūsų dėmesiui – pačių įspūdingiausių kalnų keliukų tęsinys: nors ir dauguma iš čia pateiktų pavyzdžių bus paimti taip pat iš Alpių regiono, ne ką prastesnė alternatyva yra Rumunijoje.
Vingiuotas kelias Alpėse
Vingiuotas kelias Alpėse / Wikipedia.org nuotr.

Ilgi, platūs ir tiesūs keliai įdomūs gali būti nebent kokioje Vokietijoje – ten, kur greitis šiuose ruožuose neribojamas. Tačiau net ir šioje valstybėje atsibosta važiuoti nuobodžiais keliais.

Išvingiuoti kalnų keliai – kita kalba: visiškai nesvarbu, ar ten važiuosite lėtai, ar greitai – nuostabūs kalnų slėniai bei įvairiausių formų posūkių vingiai tikrai neleis nuobodžiauti. Nieko nelaukdami pristatome antrąją dešimtuko dalį.

„San Bernardino Pass“ kelias

Wikipedia.org nuotr./San Bernardino Pass kelias
Wikipedia.org nuotr./„San Bernardino Pass“ kelias

Šveicarijoje, visai šalia šiaurinės Italijos nutiestas „San Bernardino Pass“ kelias yra vienas iš vaizdingiausių visoje Europoje. Čia vairuotojai ne tik mėgausis veidrodinio lygumo paviršių turinčia danga, bet ir galės stebėti vieną po kitos išsidėsčiusias senovines pilis. Mat, viduramžiais būtent šis slėnis buvo vienas pagrindinių koridorių, jungiančių šiaurės ir pietų Europą. Šiame kelyje be pilių galima pamatyti ir ne vieną upelį su kriokliu. Jeigu kada keliausite iš Lichtenšteino nuo jo pusės Italijos link, įsitikinkite, kad šis kelias yra jūsų maršrute. Praleisti jį būtų didelė klaida.

VIDEO: „San Bernardino Pass“ kelias

Maršrutą rasite čia: http://goo.gl/maps/FB4hY

„Silvrettastrasse“ kelias

Wikipedia.org nuotr./Silvrettastrasse kelias
Wikipedia.org nuotr./„Silvrettastrasse“ kelias

Šiaurinės Austrijos dalyje, ne itin reikšmingame Alpių kalnų slėnyje tūno šis, atrodo, tik vairavimo entuziastams nuklotas kelias. Šalia jo yra ne vienas nedidelis ežeras, tačiau ši kelio atkarpa gera ir todėl, kad apgyvendinta labai retai. Norint pasiekti šį ruožą, teks susimokėti 11 eurų viename iš mokėjimo punktų. Visgi, daugiau nei 2 kilometrų aukštyje virš jūros lygio esantis kelias pasižymi ne tik idealiai lygia danga, bet ir išverstais posūkiais – kaip NASCAR lenktynių žiedo trasose, kad reikėtų mažiau stabdyti. Žinoma, dėl to nuo kelio dangos vanduo pašalinamas kiek lengviau, o tai suteikia geresnes ilgaamžiškumo savybes. Nedidelė šio kelio dalis driekiasi ir mišku – tai taip pat suteikia įdomių įspūdžių.

VIDEO: „Silvrettastrasse“ kelias

Maršrutą rasite čia: http://goo.gl/maps/rjCZW

„Klausen Pass“ kelias

Wikipedia.org nuotr./Klausen Pass kelias
Wikipedia.org nuotr./„Klausen Pass“ kelias

Į pietus nuo Ciūricho („Zurich“) esantis kelias yra lyg nuo Lichtenšteino esantys vartai į Alpių širdį. Didžioji šio, virš 60 km ilgio kelio dalis nėra „apsodinta“ įvairiais miesteliais. Tai – vienas iš tų ruožų, kuriame vairuotojas turi puikią galimybę pažinti savo automobilį iš arčiau. Įdomu tai, kad būtent šiame kelyje prieš Antrąjį Pasaulinį Karą buvo organizuojamas pakilimo į kalną lenktynės, pavadintos „Klausenrennen“ vardu. Greičio ruožą sudarė 21,5 km ilgio kelio gabalas, turintis net 136 posūkius. Paskutinės klasikinių sportinių automobilių lenktynės čia vyko 2006-aisiais – į renginį susirinko daugiau nei 40 tūkst. žmonių. Reikia nepamiršti, kad šio ruožo asfalto danga nėra tokia lygi, kaip pavyzdinių Austrijos kalnų kelių. Šį greičio ruožą mėgėjai yra sukūrę ir specialiai „rFactor“ žaidimo modifikacijai (kaip tai atrodo, galite pažiūrėti čia).

VIDEO: „Klausen Pass“ kelias

Maršrutą rasite čia: http://goo.gl/maps/c0vRY

„Stelvio Pass“ kelias

Wikipedia.org nuotr./Stelvio Pass kelias
Wikipedia.org nuotr./„Stelvio Pass“ kelias

Tai – vienas iš labiausiai žinomų serpentinų visose Europos Alpėse. Italijos šiaurėje esantis kelias, praktiškai besiremiantis į Šveicarijos sieną, turi gausybę savo mėgėjų – entuziastiški vairuotojai yra sukūrė šio kelio garbe pavadintą automobilistų klubą. Kiekvienais metais kompanija renkasi „Stelvio Pass“ viršūnėje ir demonstruoja savo automobilius. Būtent šį kelią pačiu įdomiausiu išrinko „Top Gear“ kūrybinė grupė 2008 metais. Zigzago formos kelias labiausiai žinomas dėl nesuskaičiuojamos gausos beveik 180 laipsnių posūkių, kuriuose vairuotojai turėtų sulėtėti iki labai nedidelio greičio. Negana to, šis keliukas yra labai siauras, todėl didelis iššūkis čia yra sugebėti saugiai prasilenkti su kitomis transporto priemonėmis. „Stelvio Pass“ kelio viršūnė yra 2757 m aukštyje virš jūros lygio. Tai – trečias pagal aukštumą kelias mūsų kontinente. Italai siūlo pažiūrėti tiesioginę transliaciją nuo viršūnėje įrengtos užeigos.

VIDEO: „Stelvio Pass“ kelias

Maršrutą rasite čia: http://goo.gl/maps/4xvZe

Transfegerešano kelias

Wikipedia.org nuotr./Transfegereaano kelias
Wikipedia.org nuotr./Transfegerešano kelias

Nors ir šis kelias yra laikomas ne tik vienu aukščiausių, bet ir vienu pavojingiausių Rumunijos kelių, jis neabejotinai papuola tarp sąrašo geriausiųjų. 2009-aisias „Top Gear“ trijulė nusprendė, kad būtent šis kelias yra įspūdingiausias ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Mat čia yra visokio spindulio posūkių – ir lėtų, ir greitų. Nėra tos monotonijos, kurią neretas vairuotojas pastebėtų į „Stelvio Pass“ kelią pažiūrėjęs iš viršaus. Dėl itin daugybės vingių šiame, maždaug 90 km kelio ruože vidutinis automobilių greitis siekia apie 40 km/h – padvigubinti jį tikrai norėtų kiekvienas vairavimo entuziastas.

VIDEO: Transfegerešano kelias

Maršrutą rasite čia: http://goo.gl/maps/rkDHD

Pirmąją dešimtuko dalį galite pamatyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas