Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 17 /17:02

Prokuroras Vilniaus savivaldybei nurodė šalinti kliūtis iš siaurinamų gatvių, meras žada atsižvelgti

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras, ištyręs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos veiksmus, susijusius su sostinėje atliekamais gatvių pertvarkymo darbais, priėmė nutarimą taikyti viešojo intereso gynimo priemones. Sostinės meras Remigijus Šimašius sako, kad jeigu kažkas tikrai trukdo ugniagesiams pravažiuoti gatvėmis, tai bus pašalinta.
Eismo pakeitimai Vilniaus senamiestyje
Eismo pakeitimai Vilniaus senamiestyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prokuroro reikalavimas

Kaip teigiama prokuratūros pranešime spaudai, tyrimo dėl galimo viešojo intereso pažeidimo metu prokuroras nustatė, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) nevykdė jos kompetencijai priskirtų statybos valstybinės priežiūros funkcijų, neatliko remontuojamų / rekonstruojamų gatvių statybos darbų, kurie Vilniaus gyventojų tarpe sukėlė didelį rezonansą, patikrinimo.

Todėl esą viešąjį interesą ginantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras nutarimu pareikalavo iš VTPSI spręsti dėl priemonių teisės pažeidimams pašalinti, t. y. atlikti konkrečių 17 gatvių pertvarkymo darbų teisinį vertinimą, įvertinant atliktų, atliekamų ar planuojamų atlikti darbų apimtis, identifikuojant konkrečią statybos rūšį, įvertinant faktiškai atliktų statybos darbų apimtis vietoje ir šių darbų teisėtumą.

Prokuroro nutarimu taip pat reikalaujama atlikti projektinių sprendinių bei vadovaujantis jais išduotų statybą leidžiančių dokumentų teisėtumo bei statybos užbaigimo proceso teisinį vertinimą.

Prokuroras šiuo nutarimu taip pat pareikalavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė pašalintų esamas kliūtis (stulpelius, gėlių klombas, atitvarus, lauko kavinių inventorių ir pan.), trukdančias priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo automobilių judėjimui Vilniaus senamiestyje ir kitose Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos nurodytose vietose.

Pranešime taip pat teigiama, kad tyrimo dėl galimo viešojo intereso pažeidimo metu nustatyta, jog esamos kliūtys pažeidžia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus įsakymuose įtvirtintus gaisrinės saugos pagrindinius reikalavimus bei bendrąsias gaisrinės saugos taisykles.

Prokuroras nutarimu taip pat įspėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorių nedaryti teisės pažeidimų ir neišduoti leidimų lauko kavinių veiklai, jeigu tokia vykdoma veikla būtų pažeidžiami priešgaisriniai reikalavimai bei bendrosios gaisrinės saugos taisyklės.

R.Šimašius: jei trukdo – pašalinsime

Vilniaus meras Remigijus Šimašius, komentuodamas prokurorų sprendimą, sakė, kad pastabos bus įvertintos.

„Prokuratūra ragina patikrinti visas tvarkytas gatves ir peržiūrėti, ar jos tinka Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai. Būtinai įvertinsime Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pastabas (kol kas jų nemačiau, tik prieš dvejus metus girdėjau, kad labiausiai trukdo iškilios perėjos). Patikinu, kad jei kas trukdo – kuoliukai, augalai, lauko kavinių staliukai ir t.t. – kliūtis pašalinsime“, – 15min pateiktame komentare teigė meras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius

Jis savo ruožtu pažymėjo, kad vis dėlto „problema yra platesnė ir gilesnė“: „Net ir šiandien turime tragišką pavyzdį, tiesa, ne mieste, o Vilniaus rajone – eismo įvykyje žuvo penki asmenys. Jei pažiūrėsime Lietuvos statistiką, kasmet keliuose žūva ar sužalojama vis daugiau žmonių.

Tiesa, Vilniuje – žūvančių ar sužalojamų, nors gyventojų vis daugiau, mažėja. Darome viską, kad šių nereikalingų žūčių dar sumažėtų, ir tai veikia – avaringumas humanizuotose Vilniaus gatvėse sumažėjo triskart, kitose – iki 10 proc.

Mes nuolat turime derinti visų miestiečių interesus, o gatvėse jie susikerta labiausiai. Tai, kas ugniagesiams ar kitoms tarnyboms ar šiaip skubantiems yra tik tranzitinė gatvė, kitiems dažnai yra kasdienė gyvenimo erdvė, kurią jie ar jų vaikai turi pereiti, palei ją gyventi. Todėl gatvės turi būti ir patogios pravažiavimui, ir saugios, o taip pat jaukios gyventi. Negalime mūsų europietiško miesto paversti Minsku.“

Apie tai, kad Vilniaus gatvės bus tvarkomos ir panašės į Vakarų Europos miestų (Berlyno, Briuselio), o ne į Minsko, kalbėjo pasirašius koalicijos sutartį ir išrinktasis meras Valdas Benkunskas.

Plačiau skaitykite čia: Naujieji Vilniaus valdantieji jau aiškūs – dvi partijos, tačiau vicemerai vis dar paslaptyje.

Spręs per 20 dienų

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė žurnalistams sakė, kaip rašo BNS, kad iš pradžių bus įvertintas prokuroro raštas ir tada ieškoma techninių sprendimų.

Pasak L.Koriznienės, įvertinti prokuroro sprendimui savivaldybė turi 20 dienų, o kol kas ji konkrečiai negali nurodyti gatvių, kuriose gali būti pokyčių reaguojant į prokuratūros raštą.

Sauliaus Žiūros nuotr./Lina Koriznienė
Sauliaus Žiūros nuotr./Lina Koriznienė

„Mes šitą prokurorų raštą gavome tik praėjusį penktadienį, tai pirmiausia įsivertinsime visas pastabas, tiek dėl stotelių, tiek dėl lauko kavinių, ir galbūt kai kur ieškosime techninių sprendimų, bet visų pirma su kolegomis įsivertinsime“, – komentavo L.Koriznienė.

„Prokuratūros raštas yra 26 puslapiai (...) Dabar tikrai negaliu konkrečių gatvių pasakyti, nes tai būtų manipuliavimas informacija. (...) Šiuo metu pavasariniai darbai neprasidėję, o jei kai kur prasidėję, ieškosime techninių sprendimų, kaip šioje situacijoje priimti teisingą sprendimą“, – kalbėjo administracijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas