Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta žinoti kiekvienam: pradurto rato keitimo ABC

Portale 15min pastaruoju metu buvo publikuotas ne vienas straipsnis, kuriuose pateikta informacija gali būti naudingai visiems vairuotojams. Mokėme jus kaip teisingai užpildyti eismo įvykio deklaraciją, tempti automobilį lanksčia vilktimi, užvest nenaudojant laidų.

Ši publikacija, sukurta kartu su vairavimo mokyklos „Autologija“ instruktoriais, skirta tiems, kurie nemoka ar nežino, kaip kelyje pasikeisti pradurtą ratą.

Tokia situacija yra itin nemaloni ir su ja teko susidurti ne tik vaizdo įraše kalbančiam instruktoriui, bet ir šių eilučių autoriui. Lipti iš automobilio, kai pila lietus, būnant toli nuo civilizacijos ir keisti pradurtą padangą - ne itin maloni patirtis.

Tačiau viskas palengvėja ir neatrodo taip sudėtinga kai žinai viską – ką, kaip ir kada daryti.

Sustojimas

Jeigu pradūrėte padangą žvyrkelyje, sustabdyti automobilį neturėtų būti labai sunku. Itin sudėtinga sustabdyti automobilį gali būti tada, jeigu svetimkūnis į padangą įstrigo važiuojant dideliu greičiu.

Kaip teigia vairavimo mokyklos „Autologija“ vadovas Kastytis Povilaitis, svarbiausia tokioje situacijoje nesutrikti, stipriai suspausti vairą ir jokiu būdu nestabdyti automobilio, kadangi automobilis gali prarasti kontrolę ir nesunkiai atsidurti griovyje:

„Pradūrus padangą reikia stipriai laikyti vairą ir palengva manevruoti automobilį į šalikelę. Negalima stabdyti, reikia leisti automobiliui sustoti sava eiga“.

Jei pavyko saugiai sustoti, įjunkite avarinį šviesos signalą. Jeigu nesustojote tvarkingai už kelkraščio – pasitaisykite. Svarbu, kad automobilis nebūtų išlindęs ant važiuojamosios dalies.

Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./Kastytis Povilaitis
Dainiaus Cuberos / 15min nuotr./Kastytis Povilaitis

„Įjungus avarines šviesas, reiktų pasirūpinti trikampio pastatymu ir tuo, kad kiti automobiliai matytų jus. Trikampį reikia statyti 25 metrai nuo automobilio, jei sustojote gyvenvietėje ir 50 metrų, jei priverstinai sustojote užmiestyje.

Šviesą atspindinčią liemenę privaloma užsidėti tada, kai yra tamsus paros metas ar kitokios, pablogėjusios matomumo sąlygos“, – dėsto Kastytis Povilaitis.

Įranga

Automobilyje visą laiką reikia vežiotis keturis dalykus – šviesą atspindinčią liemenę, pirmosios pagalbos rinkinį, avarinio sustojimo trikampį ir gesintuvą. Tačiau yra dar keli dalykai, kuriuos turėdami visą laiką su savimi tikrai neapsiriksite.

Praktiškai visi automobiliai turi vietą atsarginiam ratui. Jeigu ten nėra suskystintų dujų baliono, kodėl tada tą ertmę palikti tuščią? Žinoma, atsarginis ratas bus bevertis, jeigu kartu nesivežiosite rakto varžtams atsukti ir domkrato, automobiliui pakelti.

Tad šiuos tris dalykus taip pat pravartu visur vežiotis su savimi. Juk kartais techninės pagalbos gali tekti laukti itin ilgai, tad mokėti pasikeisti ratą kelyje bus tik į naudą.

Daugiau patarimų, taisyklių ir praktinę demonstraciją matysite vaizdo įraše.

VIDEO: Kaip teisingai pakeisti pradurtą automobilio ratą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai