Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 08 /21:00

Pavojų keliuose kelia ne tik sniegas: spąstais tapo naujas faktorius

Meteorologai savaitės pradžioje perspėjo, kad iki savaitgalio Lietuvoje žiema duos į kaulus pavasariui. Ir ne tik pūga ar plikledis sunkina eismo sąlygas. Skaitytojai dalijasi nuotraukomis ir filmuotais vaizdais, kaip atrodo ne tik rajoniniai, bet ir magistraliniai keliai.
Keliuose siautėja stiprus vėjas, sniegu dengiantis net automagistrales
Keliuose siautėja stiprus vėjas, sniegu dengiantis net automagistrales / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Pasidalinkite kelių vaizdais el. paštu gazas@15min.lt

Daugelyje Lietuvos miestų pagrindinės gatvės po pūgos ne tik nuvalytos, bet ir pabarstytos druska. Todėl net ir pažeme pustomas sniegas didelio pavojaus nekelia.

Tačiau, vos išvažiavus iš miesto, vaizdelis pasikeičia kardinaliai. Nemažai skaitytojų skundžiasi, kad net ir pagrindiniai valstybiniai keliai valomi blogai, nebekalbant apie rajoninius.

Išbandėme du kelius: rajoninį ir magistralinį

15min žurnalistai, baigiantis darbo dienai, išvažiavo iš miesto ir išbandė magistralinį kelią A2 (Vilnius – Panevėžys). O iki Širvintų važiavo lygiagrečiu rajoniniu keliu 5214-5217 (Bukiškis-Maišiaga-Širvintos).

Iš tiesų, kai kurie ruožai labai primena Žiemos ralio trasas. Bet dėl to kaltinti vien kelininkus būtų neteisinga. Be jokios abejonės, rajoniniame kelyje situacija žymiai blogesnė. Akivaizdu, kad jis buvo valytas, tačiau visus kelininkų darbus sugriovė labai stiprūs vėjo šuorai. Todėl atviresnėse vietovėse sniegas pustomas tarsi Laplandijoje: nesimato ne tik asfalto, bet ir kelio krašto.

Visai šalia Širvintų sutikome du kelininkų barstytuvus.

Situacija automagistralėje: kai kurie važiuoja įsijungę avarinę signalizaciją

Automagistralėje A2 (Vilnius-Panevėžys) situacija kiek geresnė. Kai kurie ruožai (dažniausiai, nuo vėjo užstojami miško juostos), džiugina švariu asfaltu. Rodos, važiuok ir džiaukis.

Tačiau, vos išvažiuoji į atvirą erdvę, užgriūna ne tik labai stiprūs šoninio vėjo šuorai, staigiai bloškiantys automobilį. Kelio danga tokiuose ruožuose keičiasi akimirksniu. Kai kur formuojasi sniego provėžos, o kai kur, ko gero trumpai pašildžius saulei, asfaltą dengia ledukas. Netgi „Waze“ vartotojai puolė žymėti magistralės A2 ruožus „nevalytas kelias“ arba „ledas ant kelio“.

Akivaizdu, kad kai kurie automobiliai neatlaiko tokių išbandymų, nes jų vairuotojai važiuoja įsijungę „avarinį“ mirksiuką. Galima įtarti, kad veikia ne visi žibintai, nes priešrūkinių minimas „Prius“, regis, nejungė jau 20 metų.

Važiuojant tokiomis sąlygomis būtina ir šimtaprocentinė vairuotojo koncentracija ir minkšto mišinio žieminės padangos, gerai prisisiurbiančios prie kelio dangos. Ir, žinoma, vairuotojo patirtis, leidžianti išlaikyti šaltą protą ir nedaryti staigių judesių vairu. Antraip automobilį gali sumėtyti.

Skaitytojai dalijasi vaizdais iš kelio Panevėžys-Šiauliai:

VIDEO: Nufilmuota skaitytojo: nuo kovo 7 d. blogai nuvalytas kelias Panevėžys – Šiauliai, prasidėjo avarijos

Lietuvos automobilių kelių direkcijos informacija

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, naktį vietomis truputį pasnigs, šiauriniuose rajonuose kai kur pustys. Daugelyje rajonų vietomis susiformuos plikledis.

Žemiausia oro temperatūra sieks nuo 3 iki 8, pragiedrėjus – vietomis nuo 9 iki 11 laipsnių šalčio.

Trečiadienio 16 val. duomenimis, besitęsiant snygiui, pagrindinių valstybinės reikšmės kelių dangos didžiojoje Lietuvos dalyje šlapios, daug kur, ypač šiaurės bei vakarų pusėje, provėžotos, padengtos pažliugusiu, prispaustu sniegu.

Utenos, Molėtų ir Anykščių rajonuose ant kelių vietomis susiformavęs plikledis.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai visoje šalyje provėžoti, slidūs, padengti prispausto, pažliugusio ar puraus sniego sluoksniu, kuris vietomis siekia iki 20 centimetrų.

Daugelyje rajonų snygis, pustymas, Klaipėdos rajone vietomis šlapdriba, tik pietinėje pusėje be žymesnių kritulių.

Oro temperatūra siekia nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas