Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

120 metų po „Barcelona“ gimimo: kaip nuo skelbimo laikraštyje prasidėjo legendinio klubo istorija

Lygiai prieš 120 metų, 1889 m. lapkričio 29 d., Sole gimnazijoje Barselonos mieste įkurti futbolo klubą susirinko dvylika įvairių tautybių vyrų. Tuomet nė vienas jų dar negalėjo įsivaizduoti, kad tądien prasidės ilgametė vieno garsiausių futbolo klubų visame pasaulyje istorija.
„Barcelona“ futboloninkai džiaugiasi įvarčiu.
„Barcelona“ futboloninkai džiaugiasi įvarčiu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2019 m. lapkričio 29 d. „Barcelona“ klubas švenčia 120-ąjį gimtadienį. Portalas 15min šia proga pristato klubo atsiradimo istoriją, prasidėjusią nuo paprasčiausio skelbimo laikraštyje.

1898 m. į Barseloną dirbti atvyko jaunas 21-erių metų šveicaras Hansas Gamperis.

Laisvu nuo darbo metu jis mėgo žaisti futbolą su draugais. Futbolo populiarumas tuo metu kaip tik peržengė Jungtinės Karalystės sienas ir plito visoje Europoje.

H.Gamperiui kilo idėja suburti futbolo komandą ir pradėti žaisti reguliariai.

1899 m. H.Gamperis į „Los Deportes“ žurnalą įdėjo skelbimą, skelbiantį, kad ieško žmonių, kurie norėtų žaisti naujai kuriamoje futbolo komandoje.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Juano Gamperio skelbimas, kuriuo jis ieškojo žaidėjų naujam klubui
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Juano Gamperio skelbimas, kuriuo jis ieškojo žaidėjų naujam klubui

Skelbimas susilaukė nemažo populiarumo. 1899 m. lapkričio 29 d. Sole gimnazijoje susirinko dvylika vyrų, kurie drauge įkūrė „Futbol Club Barcelona“. Jie iškart sutarė naująjį klubą pavadinti pagal miestą, o kaip jo logotipą panaudoti Barselonos herbą.

Tokį sprendimą lėmė tai, kad susirinkusi kompanija buvo iš įvairių Europos valstybių. Jie nenorėjo išskirti nė vienos šalies ir nutarė pademonstruoti solidarumą su miestu, kuriame susitiko.

Kompanijoje buvo trys šveicarai (pats H.Gamperis, Otto Kunzle ir Walteris Wildas, tapęs pirmuoju klubo direktoriumi), du anglai (Johnas ir Williamas Parsonsai), vienas vokietis (Otto Maieris) ir šeši katalonai (Lluisas d'Osso, Bartomeu Terradas, Enricas Ducalis, Pere'as Cabot, Carlesas Pujolis ir Josepas Llobetas).

Klubo spalvos nuo pat pradžių buvo pastovios ir panašios į dabartines. Dėl jų žaidėjai apsisprendė jau antrojo susitikimo, įvykusio 1899 m. gruodžio 13 d., metu. Viena marškinėlių pusė buvo mėlyna, kita – tamsiai raudona, o rankovės – priešingų spalvų. Tik šortai pirmuosius dešimt klubo egzistavimo metų buvo balti. Pirmąsias rungtynes tokia uniforma klubas sužaidė jau 1900 m.

Kodėl pasirinktos tokios spalvos? Egzistuoja kelios teorijos. Viena jų teigia, kad H.Garberis spalvas pasirinko pagal futbolo klubo „FC Basel“, kurį palaikė Šveicarijoje, spalvas. Kita – kad pagal gimtojo kantono spalvas. Trečia teorija teigia, kad spalvos pasirinktos pagal tuometinių buhalterių rašymo priemonių spalvas – raudoną ir mėlyną.

Vis dėlto pati realiausia teorija teigia, kad klubas spalvas pasirinko pagal „Merchant Taylor“ mokyklos Anglijoje regbio komandos marškinėlių spalvą.

Šioje mokykloje mokėsi iš Anglijos atvykę broliai Frederickas ir Ernestas Witty, dalyvavę antrajame susitikime ir tapę pirmosios „Barcelona“ komandos nariais. Remdamiesi vieno iš jų prisiminimais, klubo istorikai teigia, kad jie susitikimo metu turbūt pasiūlė tokias spalvas, o H.Gamperis, kuriam šios spalvos priminė namus, sutiko.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Hansas Gamperis
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Hansas Gamperis

Pirmąsias rungtynes naujai įkurtas klubas sužaidė prieš Barselonoje gyvenusių atvykėlių iš Anglijos komandą. Anglai rungtynes laimėjo 1:0.

Klubas pradėjo varžytis Katalonijos čempionate ir Karaliaus taurėje ir greitai tapo vienu stipriausių Ispanijos klubų. 1902 m. klubas iškovojo pirmąjį trofėjų – Makajos taurę. Ši futbolo klubo „Hispania“ prezidento Alphonso Macaya įkurta taurė buvo teikiama stipriausiai Katalonijos komandai.

Taip pat tais pačiais metais „Barcelona“ pirmąkart žaidė Karaliaus taurės, kurioje varžėsi klubai iš visos Ispanijos, finale. Jame „Barcelona“ 1:2 pralaimėjo Biskajos komandai.

Iš pradžių klubas neturėjo pastovaus stadiono ir treniravosi bei žaidė ten, kur pavykdavo rasti vietos. Vis dėlto klubo populiarumas augo, o daug vietinių gyventojų ėmė jį palaikyti.

1908 m. H.Gamperis, po kurio skelbimo kadaise susikūrė klubas, tapo klubo prezidentu. Vienas jo pirmųjų darbų buvo pasiekti, kad klubas turėtų savo stadioną ir stabilias pajamas.

Tai padaryti jam pavyko – nuo 1909 m. „Barcelona“ pirmąkart turėjo savo stadioną, talpinusį 6 tūkst. žiūrovų.

Šiame stadione „Barcelona“ pirmąkart tapo Katalonijos čempione ir laimėjo Karaliaus taurę. Tai įvyko 1910 m.

Wikimedia Commons nuotr./„Barcelona“ komanda 1910 m.
Wikimedia Commons nuotr./„Barcelona“ komanda 1910 m.

Tais pačiais metais klubo valdytojų taryba nutarė, kad klubui reikia atskiro nuo miesto logotipo, ir paskelbė konkursą. Klubo tuomet pasirinktas logotipo dizainas su nedideliais pakeitimais išliko iki šių dienų.

Taip prasidėjo legendinio klubo istorija, kuri tęsiasi iki dabar.

_____________________________________________________________________

Patiko straipsnis? Dar daugiau įdomybių rasite 15min rubrikoje „Ar žinai?“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas