Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš 15 metų tapome ES nariais: 15 faktų, kuriuos įdomu žinoti apie ES

Prieš 15 metų – 2004 m. gegužės 1 d. – Lietuva tapo Europos Sąjungos (ES) nare. Šios sukakties proga portalas 15min pristato 15 įdomių ir mažiau žinomų faktų apie ES.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Scanpix“ nuotr.

1. ES dar jauna – neatšventė net trisdešimtmečio. ES kaip organizacija nėra tokia sena kaip galite pagalvoti – ji, tokia, kaip vadinama dabar, buvo įkurta tik 1992 m. pasirašius Mastrichto sutartį. Tuomet Europos ekonominės bendrijos (EEB) pavadinimas buvo pakeistas į ES.

2. Tačiau jos užuomazga slypi giliai. Tačiau ES užuomazga slypi dar 1951 m. Tuomet buvo įkurta Europos anglių ir plieno bendrija, viena iš ES pirmtakių. Šią bendriją kūrė Vakarų Vokietija, Liuksemburgas, Italija, Prancūzija, Nyderlandai ir Belgija. Jos tikslas buvo užtikrinti, kad jokia valstybė negalėtų įgyti karinio pranašumo prieš kitas ir kad būtų panaikintos prielaidos Europoje kilti karams.

1957 m. buvo įkurta kita ES pirmtakė – jau minėta Europos Ekonominė Bendrija (EEB). Jos tikslas buvo siekti regioninės integracijos, kurti bendrą rinką ir muitų sąjungą.

3. Dabar britai nori išstoti, o anksčiau negalėjo įstoti, kai norėjo. Jungtinei Karalystei prie EEB prisijungti pavyko tik iš trečio karto – Charleso de Gaulle'io vadovaujama Prancūzija dukart, 1963 ir 1967 m., blokavo Jungtinės Karalystės prisijungimą. Prisijungti prie ES Jungtinei Karalystei pavyko tik iš trečio karto – 1973 m.

4. Britai nėra pirmieji, nutarę atsisveikinti su ES. Jungtinė Karalystė nėra vienintelė ES teritorija, referendumu apsisprendusi palikti ES. Dar 1982 m. Grenlandijos, kuri priklauso Danijai, bet turi plačią autonomiją, gyventojai balsavo dėl pasitraukimo iš ES. Ši teritorija iš ES oficialiai pasitraukė 1985 m.

5. Eurui – jau 20 metų. Europos Sąjungos valiuta – euras – kaip nemateriali atsiskaitymo priemonė funkcionuoti pradėjo 1999 m. sausio 1 d., o grynieji pinigai – monetos ir banknotai – pasirodė 2002 m. sausio 1 d.

6. Eurą populiarino ir komiksų herojus. Siekiant populiarinti Europos Sąjungos, o vėliau ir euro idėją, 1999 m. ES užsakymu buvo sukurtas specialus superherojus – kapitonas Euras. Komiksus su šiuo superherojumi ir dabar galima rasti adresu https://www.captaineuro.eu/.

7. Euras – ne tik ES šalių valiuta. Dabar eurą oficialiai įsivedusios ne tik 19 ES šalių, bet ir 4 ne ES šalys (Monakas, Andora, Vatikanas ir San Marinas). Dar dvi šalys – Kosovas ir Juodkalnija – eurą yra įsivedusios neoficialiai.

8. Oficialios kandidatės – penkios. Šiuo metu ES sudaro 28 valstybės narės. Naujausia jų – 2013 m. prisijungusi Kroatija. Dar penkios valstybės – Albanija, Turkija, Bosnija ir Hercogovina, Šiaurės Makedonija bei Serbija – turi oficialų kandidato statusą.

9. O galėjo būti ir dar viena. 2013 m. San Marine vyko referendumas dėl prisijungimo prie ES. „Už“ prisijungimą pasisakė 50,3 proc. rinkėjų – šalininkų buvo vos 75 balsais daugiau negu priešininkų. Vis dėlto referendumas buvo paskelbtas neįvykusiu dėl per mažo rinkėjų aktyvumo.

10. Gauname daugiau negu mokame. Lietuva kol kas iš ES gauna gerokai daugiau pinigų negu jai skiria.ES išlaidos Lietuvoje 2017 m. sudarė 1,575 mlrd. eurų, o Lietuvos įnašas į ES biudžetą buvo 0,274 mlrd. eurų.

11. Vertėjų paslaugų ES prireikia labai daug. ES turi 24 oficialias kalbas, tarp jų ir lietuvių. Kiekvienas ES teisės aktas ir kiti svarbūs dokumentai yra verčiami į kiekvieną iš šių kalbų.

12. ES turi savo devizą... ES devizas yra „Suvienijusi įvairovę“. Jis pradėtas naudoti 2000 m. Juo pažymima, kad europiečiai susibūrė į Europos Sąjungą siekdami taikos bei gerovės ir kartu praturtino vieni kitus kultūrų, tradicijų bei kalbų gausa.

13. ...ir himną. ES himnas yra Ludwigo van Beethoveno sukurta Devintoji simfonija, dažniau vadinama „Ode džiaugsmui“. Jis simbolizuoja ne tik ES, bet ir Europą. Oficialiu ES himnu „Odė džiaugsmai“ tapo 1985 m.

14. Himną naudoja ne tik ES. ES himną Kosovas kurį laiką naudojo kaip savo oficialų himną. Taip valstybė reiškė padėką ES už paramą siekiant nepriklausomybės.

Be to, „Odę džiaugsmui“ 1992 m. vietoje himno Europos futbolo čempionate naudojo Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) rinktinė, kurią sudarė sportininkai iš buvusių SSRS šalių.

15. Europos Sąjungai priklausančios teritorijos yra ne tik Europoje. ES teritorija apima ir kai kurias jos narėms priklausančias salas ar teritorijas kituose žemynuose. Prancūzijos Gajana, esanti Pietų Amerikoje, ne tik yra ES dalis – šioje Prancūzijai priklausančioje teritorijoje yra įsikūręs pagrindinis Europos kosmoso agentūros kosmodromas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas