Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 02 05

15 garsiausių lietuvių kilmės krepšininkų, niekada nežaidusių Lietuvoje

Rickas Barry, Edas Palubinskas, Algis Ignatavicius ar Joe Arlauckas – rašant lietuviškojo krepšinio istoriją greta visiems puikiai žinomų Lietuvos krepšinio žvaigždžių atskirą puslapį galima paskirti ir tiems, kurie krepšinio aukštumų pasiekė turėdami ne lietuvišką pasą ir atstovaudami ne Lietuvos rinktinei, nors ir buvo lietuvių kilmės.
Lietuvių kilmės JAV krepšininkai
Lietuvių kilmės JAV krepšininkai / Vida Press ir Vašingtono valstijos universiteto nuotr., 15min montažas

Portalas 15min kviečia susipažinti su 15 garsiausių lietuvių kilmės krepšininkų, niekada nežaidusių Lietuvoje. Dalis jų žaidė NBA ar Europoje, kiti atstovavo Australijos, Brazilijos ar Urugvajaus rinktinėms olimpinėse žaidynėse.

Dalis jų – dabarties žaidėjai, gimę ir augę ne Lietuvoje, nes jų tėvai ar seneliai kadaise, bėgdami nuo okupacijos ar dar seniau, pasitraukė į Vakarus.

Kiti – krepšininkai, kurie gimė dar nepriklausomoje tarpukario Lietuvoje, tačiau kurių šeimos taip pat pasitraukė iš Lietuvos ieškodamos geresnio gyvenimo.

Dalies, pvz, Ricko Barry, Niko Stausko ar Joe Arlaucko vardai bus girdėti daugumai. Bet tikėtina, kad apie Radvilą Gorauską, Chucką Aleksiną ar Mattą Guoką net ir daug krepšinio gerbėjų sužinos pirmą kartą. Ne visų jų nuotraukų netgi pavyko rasti internete.

Į sąrašą neįtraukėme tokių tarpukario Lietuvos krepšinio žvaigždžių kaip Pranas Lubinas ar Pranas Talzūnas – jie iškovoti pergalių su Lietuvos rinktine dar spėjo. Taip pat sąraše nėra ir Igno Brazdeikio – nors iki šiol jis rinktinės marškinėlių nevilkėjo, pilietybę yra atgavęs ir tikėtina, kad jį atstovaujantį Lietuvai dar išvysime.

Sąraše žaidėjai sudėlioti abėcėlės tvarka. Įdomaus skaitymo!

1. Charlesas „Chuckas“ Aleksinas

Ch. Aleksinas – 211 cm ūgio ir 120 kg svorio vidurio puolėjas, gimęs 1959 m. Jį 1982 m. NBA naujokų biržoje pašaukė „Chicago Bulls“. NBA jis praleido vienerius metus – 1984-1985 m. sezoną.

Chucko Aleksino NBA žaidėjo kortelė
Chucko Aleksino NBA žaidėjo kortelė

Atstovaudamas „Golden State Warriors“, per rungtynes jis pelnydavo po 5,1 taško ir atkovodavo po 3,4 kamuolio.

Vėliau Ch.Aleksinas žaidė įvairiose Europos komandose Ispanijoje ir Italijoje – „Zaragoza“, „OAR Ferrol“, „Gorizia“.

Didelių aukštumų krepšinio aikštelėse jis nepasiekė, tačiau mums įdomiausias jo karjeros epizodas buvo 1991-1992 m., kuomet ką tik atsikūrusios Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovai prisiminė tarpukario praktiką ieškoti talentingų lietuvių kilmės žaidėjų už Atlanto.

C.Aleksinas tapo vienu iš trijų žaidėjų (kiti du straipsnyje bus paminėti vėliau), patraukusių lietuvių akį. Lietuvos atstovai pradėjo bendrauti su FIBA siekdami, kad C.Aleksinas galėtų atstovauti Lietuvai Barselonos olimpinėse žaidynėse 1992 m.

Pats žaidėjas taip pat norėjo žaisti – netgi buvo pateikęs visus reikalingus dokumentus gauti Lietuvos pilietybei.

Vis dėlto FIBA taisyklės tada buvo griežtos. Pagal tuometines taisykles, krepšininkas privalėjo bent trejus metus būti buvęs šalies, kurios rinktinei nori atstovauti, piliečiu.

Tas faktas, kad Lietuva ką tik atsiskyrė nuo SSRS, todėl C.Aleksino atveju reikalavimas netgi teoriškai buvo sunkiai įgyvendinamas, FIBA pareigūnų širdžių nesuminkštino.

C.Aleksinas Lietuvos rinktinės marškinėlių taip niekada ir neapsivilko. Bet Lietuvos rinktinė ir be jo sėkmingai įveikė atranką į olimpines žaidynes, o vėliau iškovojo olimpinę bronzą.

2. Joe Arlauckas

Joe Arlaucko karjera klostėsi šiek tiek panašiai kaip jau minėto Ch.Aleksino – pašauktas naujokų biržoje, bet NBA neįsitvirtinęs, jis pasuko į Europą. NBA, atstovaudamas „Sacramento Kings“, jis 1987 m. tesužaidė 9 rungtynes, pelnydamas po 4 taškus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joe Arlauckas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joe Arlauckas

Kaip ir Ch.Aleksino atveju, bandymai pasiekti, kad J.Arlauckas galėtų atstovauti Lietuvos rinktinei, buvo nesėkmingai.

Tačiau skirtingai negu Ch.Aleksino atveju, J.Arlaucko karjera Europoje klostėsi labai sėkmingai. 1965 m. gimęs 206 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas su Madrido „Real“ 1995 m. tapo Eurolygos čempionu, o 1996 m. – rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju. Taip pat jis yra tapęs Ispanijos lygos čempionu bei finalų naudingiausiu žaidėju.

Be to, 1996 m. vasario 26 d., žaisdamas prieš Bolonijos „Virtus“, J.Arlauckas Eurolygos rungtynėse įmetė net 63 taškus. Tai vienas geriausių visų laikų rezultatų Eurolygos istorijoje.

Tiesa, į dabartinės Eurolygos rekordų lenteles J.Arlaucko pasiekimas neįtrauktas, nes dabartinė Eurolyga savo istoriją skaičiuoja nuo 2000 m., kai atsiskyrė nuo FIBA.

Beje, Eurolygą J.Arlauckas laimėjo Madrido „Real“ žaisdamas drauge su Arvydu Saboniu. Nors kartu Lietuvai jie niekada neatstovavo, bent vienu laimėjimu pasidžiaugti kartu galėjo.

3. Barrių šeima

Jei reiktų rinkti vieną geriausių visų laikų lietuvių kilmės krepšininką, tikėtina, kad rinkimus laimėtų NBA legenda Rickas Barry, 1996 m. išrinktas į geriausių 50 visų laikų NBA žaidėjų sąrašą.

Jo seneliai iš motinos pusės į JAV atvyko iš Lietuvos, o jo motina Alpha Petronėlė Steponavic, augusi lietuviškoje aplinkoje, laisvai kalbėjo lietuviškai. Tiesa, kadangi ištekėjo už amerikiečio, sūnaus lietuvių kalbos ji jau neišmokė.

Vida Press nuotr./Rickas Barry 1976 m.
Vida Press nuotr./Rickas Barry 1976 m.

1944 m. gimęs R.Barry NBA žaidė 1965-1980 m. Šio 201 cm ūgio lengvojo krašto puolėjo karjeros statistika įspūdinga – jis vidutiniškai rinko po 24,8 taško ir atkovojo po 6,7 kamuolio.

1966 m. R.Barry tapo NBA metų naujoku, 1967 m. – rezultatyviausiu NBA žaidėju, o 1975 m., atstovaudamas „Golden State Warriors“ – NBA čempionu ir naudingiausiu finalo žaidėju.

Be to, jis buvo 8 kartus išrinktas į NBA visų žvaigždžių rungtynes. Būtų ten patekęs ir daugiau kartų, bet dalį karjeros praleido ABA lygoje, tuomet konkuravusioje su NBA.

Kalbant apie Ricką Barry būtina prisiminti ir jo šeimą. Net penki jo sūnūs – Brentas, Jonas, Drew, Scooteris ir Canyonas Barriai – tapo profesionaliais krepšininkais, trys pateko į NBA.

Iš jų lietuviams labiausiai turbūt yra žinomas Brentas Barry. Ne tik dėl to, kad 14 metų žaidė NBA, tapo dukart NBA čempionu ir 1996 m. NBA dėjimų konkurso nugalėtoju, bet ir dėl to, kad kelis kartus lankėsi Lietuvoje, 1991 m. dalyvavo Kaune vykusiose pasaulio lietuvių žaidynėse, kur stebino lietuvius savo atletiškumu.

VIDEO: Brent Barry - 20 years old...Linas Balaisis playing against lithuania Zalgiris

Beje, Rickas Barry ir Brentas Barry yra antroji tėvo ir sūnaus pora, kada nors laimėjusi NBA čempionų žiedus.

4. Waldemaras Blatkauskas

1959 ir 1963 m. pasaulio čempionatuose Brazilijos rinktinei atstovavo lietuvių kilmės Waldemaras Blatkauskas. Su šios šalies rinktine jis triumfavo abiejuose čempionatuose, tapdamas dukart pasaulio čempionu. Be to, 1960 m. jis iškovojo olimpinę bronzą.

cob.org.br. nuotr./Waldemaras Blatkauskas
cob.org.br. nuotr./Waldemaras Blatkauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius