Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2019 m. Nacionalinės viktorinos prizininkai R.Grikienis ir B.Nefaitė: „Žmogus vis tiek visada visko nežinos“

Iki 2020 m. Nacionalinės viktorinos liko pusantros savaitės. Artėjant viktorinai, 15min pakalbino praėjusių metų viktorinos prizininkus: vilnietį valstybės tarnautoją Rimantą Grikienį, užėmusį antrą vietą, ir panevėžietę prekybininkę Birutę Nefaitę, užėmusią trečią vietą.
Nacionalinė viktorina
Nacionalinė viktorina / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min organizuojama 2020 m. Nacionalinė viktorina vyks kovo 7 d. (šeštadienį). Viktorina vyks tiek įvairiuose Lietuvos miestuose bei miesteliuose, tiek už Lietuvos ribų. Taip pat šiemet ji pirmąkart vyks ir internete. Renginys yra visiškai nemokamas, o dalyvauti jame gali visi norintys. Daugiau informacijos rasite viktorinai skirtame portalo 15min polapyje.

- Kada pradėjote domėtis protiniais žaidimais? Kas jus skatina juose dalyvauti?

B.Nefaitė: Įvairūs galvosūkiai, kryžiažodžiai traukia nuo mokyklinių laikų. Šiuo metu pomėgį sukti galvą realizuoju dalyvaudama „Auksinio proto" ir „Ko nežino Kazys" gyvuosiuose žaidimuose.

R.Grikienis: Toks laiko praleidimas „užkabino“ jau 2011 m., kai draugo pakviestas pradėjau dalyvauti komandinėse protų kovose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Grikienis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Grikienis

Po to sekė Pasaulio viktorinos čempionatas, Nacionalinė viktorina, įvairūs kiti renginiai. Kai įsitrauki, tai kažkaip nenusibosta.

- Kaip dažniausiai kaupiate ir atnaujinate žinias? Skaitote knygas, naršote internete, keliaujate?

B.Nefaitė: Knygos yra didžiausias mano pomėgis ir žinių šaltinis. Anksčiau skaitydavau daugiau grožines knygas, o dabar vis labiau domina mokslo populiarinimo literatūra.

Kartais skaitymas prailgsta, nes kai kuriuos faktus pradedu tikrintis internete ar popierinėse enciklopedijose. Tačiau nukenčia aktualijos, skiriu joms mažiau dėmesio, o tai matosi iš rezultatų.

R.Grikienis: Ilgainiui susiformavo įprotis skaitant, naršant internete, keliaujant, klausantis radijo, žiūrint televizijos laidas ar kitur pastebėtus įdomius faktus „užfiksuoti“ su ta mintimi, kad jie gali praversti protų žaidimuose, o ką nors naujo sužinojus, dar pasidomėti apie tai plačiau.

- Ar kasmet dalyvaujate Nacionalinėje viktorinoje? Kodėl?

B.Nefaitė: Dalyvavau visose Nacionalinėse viktorinose. Lietuvos istorija, jos gamta, kultūra labai domina, todėl ir galimybė patikrinti žinias mane, įvairių protmūšių ir viktorinų mėgėją, traukia.

Asmeninio archyvo nuotr./Birutė Nefaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Birutė Nefaitė

R.Grikienis: Iki šiol dalyvavau visose, pradedant pirmąja, kuri įvyko 2013 m. (tuomet netgi laimėjau). Džiugu, kad po trejų metų pertraukos ją vėl imta rengti. Dalyvauju todėl, kad tai smagu ir įdomu.

- Kaip apskritai vertinate Nacionalinę viktoriną? Kas labiausiai joje patinka? Kodėl ragintumėte žmogų, kuris anksčiau viktorinoje nėra buvęs, išbandyti jėgas?

B.Nefaitė: Labai džiaugiausi, kai Nacionalinė viktorina buvo atgaivinta. Mano kraštas man yra įdomiausias ir pirmiausia, apie ką noriu atsakinėti, yra apie Lietuvą.

Mano kraštas man yra įdomiausias ir pirmiausia, apie ką noriu atsakinėti, yra apie Lietuvą.

Mūsų krašto praeitis, gamtinės savybės, dabarties darbai nenusipelno būti niekinami ar atsainiai traktuojami. Tik žinodami apie save, būsime įdomūs ir pasauliui.

Todėl ir raginu visus žingeidžius ir azartiškus žmones, dalyvaujančius įvairiuose protmūšiuose net ne vieną kartą per savaitę, pasinaudoti proga individualiai pasilyginti savo žiniomis su kitais žiniukais.

Tai ir proga pasirungti su bendraminčiais, ir greičiausias būdas daug ką sužinoti.

R.Grikienis: Vertinu labai gerai. Tai, kaip ir Pasaulio viktorinos čempionatas, yra savotiška protų žaidimų „viršūnė“, tikras maratonas, juk per dvi valandas reikia atsakyti net į 240 klausimų.

Patinka pasivaržyti su pripažintais viktorinų asais, išbandyti savo jėgas ir kasmet pasitikrinti „protinę formą“, ypač jau ne visai jauname amžiuje.

Patinka pasivaržyti su pripažintais viktorinų asais, išbandyti savo jėgas ir kasmet pasitikrinti „protinę formą“, ypač jau ne visai jauname amžiuje.

Manau, kad stiprūs protų kovų žaidėjai turėtų nors kartą išmėginti šią rungtį.

- Dalis žmonių dvejoja, ar dalyvauti tokiame renginyje, nes nuogąstauja, kad mažai ką žino. Ką pasakytumėte tokiems dalyviams, kodėl rekomenduotumėte išbandyti jėgas?

B.Nefaitė: Manau, kad nereikia bijoti dėl to mažo žinojimo, nes žmogus vis tiek niekada visko nežinos. Tas, kuris nežino, čia pradės sužinoti, tas kuris žino, įsivertins kitų atžvilgiu, o visi kartu turės smagią ir naudingą pramogą.

R.Grikienis: Dalyvaukite, ir gal paaiškės, kad nuogąstaujate be reikalo.

- Kokį įspūdį paliko praėjusių metų viktorinos klausimai? Kas buvo sunkiausia/lengviausia?

B.Nefaitė: Sunkiausia tema buvo „Gyvenimas" – čia daugiausia padariau klaidų, rinkdamasi iš kelių versijų teisingą atsakymą. „Kūrybos", „Istorijos", „Kultūros" klausimai visada mieliau lukštenasi.

Suprantu, kad sudaryti klausimyną, surandant pusiausvyrą tarp sudėtingesnių ir paprastesnių užduočių, į nenuobodžią formą įvilkti patį klausimą yra sudėtingas ir daug laiko atimantis darbas. Manau, kad rengėjai tam įdeda daug pastangų ir jiems gerai pavyksta, o ir faktinių klaidų nepastebėjau.

Turiu tik pastabų dėl užduočių reikšmingumo parinkimo: ne pirmi metai pasigendu „Istorijos" temoje klausimų apie pokario partizaninį judėjimą – man regis, prasmingiau būtų atrodęs klausimas apie kurį nors partizanų veikėją nei apie „Lietuviškąją sumažintą Brežnevo kopiją” Griškevičių ar pan.

R.Grikienis: Įspūdis tikrai labai geras, klausimai buvo įvairūs, neblogai subalansuoti, apimantys skirtingus laikotarpius ir įdomiai suformuluoti.

Patiko ir platus požiūris į jų sudarymą, aprėpiantis ne tik Lietuvą, bet ir lietuvius pasaulyje ar su Lietuva glaudžiai susijusius faktus bei žmones.

- Ar tikėjotės patekti tarp praėjusių metų prizininkų? Ar apsidžiaugėte savo iškovota prizine vieta?

B.Nefaitė: Vieta nudžiugino, bet prieš viktoriną nekeliu tikslų patekti tarp prizininkų. Manau, kad skirtumai tarp dvidešimtuko nebūna dideli, keletas palankesnių ar mažiau palankių klausimų turimoms žinioms gali nulemti konkrečią vietą.

Viktorinas pirmiausia laikau iššūkiu savo atminčiai, proto mankšta, todėl ir mano tikslas būna pažiūrėti, ar nesumažėjo per metus pilkųjų ląstelių, t.y. atsakyti į ne mažiau klausimų nei prieš tai buvusioje viktorinoje.

Viktorinas pirmiausia laikau iššūkiu savo atminčiai, proto mankšta.

Pernai ir nutiko taip, kad atsakiau kur kas mažiau. Teko šį kartą mažesnį rezultatą nurašyti sunkesniems klausimams, o ne mano atminčiai.

R.Grikienis: Tikėjausi patekti į dešimtuką ir atrodė, kad pasirodžiau neblogai, tačiau nemaniau, jog būsiu tarp prizininkų.

Todėl žinia, jog esu antras, nudžiugino, bet netrukus tapo ir apmaudu, kai pamačiau, jog iki nugalėtojo vardo pritrūko vos vieno taškelio, o jį nesunkiai būčiau gavęs – tereikėjo pabaigoje dar kartelį peržvelgti neatsakytus klausimus.

Vienas jų buvo apie Panevėžio miesto rajoną Senvagę, šio atsakymo, kažkodėl suabejojęs, iškart neįrašiau. Jei tik būčiau žinojęs, kad kovoju dėl pirmos vietos, gal būčiau atidesnis.

- Koks klausimas (ar klausimai) iš praėjusių metų jums buvo įsimintiniausi?

B.Nefaitė: Įsimintiniausia būna arba visiškai žioplai neatsakyti klausimai (toks buvo klausimas apie garsią lietuvių kino aktorę, suvaidinusią „Mano mažytėje žmonoje", kai nurodžiau filmo pavadinimo prototipe vaidinusią panevėžietę aktorę E.Koriznaitę, o ne I.Dapkūnaitę), arba atsakymo ieškojimas labai giliai pasislėpusioje smegenų raukšlelėje.

Toks buvo klausimas apie skyrybos ženklą, klausimyne išskiriantį „lietuvių kalbos išdavystę". Sunkiai sukau galvą, kol išnarpliojau, apie ką gi kalbama toje V. Urbučio knygoje, o tada jau buvo nebesunku atrasti, kaip svetimvardžiai išskiriami.

Tie kalbiniai klausimai nebuvo lengvi, bet įdomūs, na, gal išskyrus tą apie „įrenginį, ant kurio užvažiavę lokomotyvai pasukami į reikiamą depą" - šis labai jau nišinis.

R.Grikienis: Visuomet labiausiai įsimena tie klausimai, į kuriuos galėjai atsakyti, bet kažkodėl neatsakei.

Visuomet labiausiai įsimena tie klausimai, į kuriuos galėjai atsakyti, bet kažkodėl neatsakei.

Tai vėlgi tas klausimas apie Senvagę, įsiminė ir du klausimai su tuo pačiu atsakymu „Sutkus“. Dar patiko klausimas apie Pinigų muziejų.

- Ar dalyvausite 2020 metų viktorinoje?

B.Nefaitė: Dalyvauti planuoju.

R.Grikienis: Jei kas nors nesutrukdys, būtinai dalyvausiu.

- Ar tikitės tapti šių metų viktorinos čempionu?

B.Nefaitė: Jau pasikartosiu, kad mano tikslai nebūna susiję su jokiomis prizinėmis vietomis, na, bet tikiuosi iš dvidešimtuko neiškristi.

R.Grikienis: Po praėjusių metų sėkmingo pasirodymo apie tai pasvajoti galima, tačiau viskas priklausys ir nuo klausimų, ir nuo varžovų, ir nuo to, kaip tą dieną seksis.

- Galbūt dar norite nuo savęs pridėti kažką, ko nepaklausėme?

B.Nefaitė: Labai dėkoju viktorinos rengėjams ir linkiu nepritrūkti entuziazmo ją organizuojant.

R.Grikienis: Noriu padėkoti šauniai Nacionalinės viktorinos rengėjų komandai, kuri kasmet padovanoja jos dalyviams tikrą šventę.

Interviu su praėjusių metų Nacionalinės viktorinos čempionu Šarūnu Dirmeikiu skaitykite čia.

Portalo 15min organizuojama Nacionalinė viktorina vyks 2020 m. kovo 7 d. Tai individualus žinių patikrinimo konkursas, kurio metu tą pačią dieną įvairiose Lietuvos ir Europos vietose susirinkę žmonės atsakinėdami į klausimus tikrinsis savo žinias apie Lietuvą – jos istoriją, kultūrą, žmones ir taip toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas