2024 m. Nobelio medicinos premijos laureato šeimos šaknys – netoli Vilniaus

Vieno iš 2024 m. Nobelio fiziologijos ir medicinos premiją gavusių laureatų – amerikiečio profesoriaus Victoro Ambroso – šeimos šaknys slypi Vilniaus apylinkėse. Jo tėvas Longinas B.Ambrosas augo netoli Vilniaus, tuometinėje Lenkijoje, ir baigė mokyklą Vilniuje.
Nobelio medicinos premija
Nobelio medicinos premija / Shutterstock nuotr.

V.Ambrosas ir Gary Ruvkunas Nobelio premiją gavo už mikro-RNR atradimą ir jos vaidmenį potranskripciniame genų reguliavime.

Pats V.Ambrosas gimė 1953 m. JAV ir ten gyveno visą savo gyvenimą. Jo tėvas buvo karo pabėgėlis, po II pasaulinio karo atvykęs į JAV iš pabėgėlių stovyklos, kaip ir daug rytų europiečių.

Kaip nurodo jo nekrologas, Longinas Bohdanas Ambrosas (1923-2014) gimė 1923 m. „mažame Lenkijos kaime“.

Lenkijos Nacionalinės atminties institutas skelbia, kad jis gimė Drazdiškėse. Šis kaimas buvo Ašmenos apskrityje, tuometinėje Vilniaus vaivadijoje.

Po II pasaulinio karo Drazdiškės atiteko Baltarusijos TSR ir dabar kaimas yra Baltarusijoje, maždaug 30 km nuo Lietuvos-Baltarusijos sienos.

Būdamas aštuonių metų, L.Ambrosas liko našlaitis, jį augino giminaičiai.

Bet pradinėje mokykloje L.Ambrosas pasižymėjo gerais mokslo pasiekimais, tad gavo kaimų vaikams skiriamą stipendiją mokytis mokykloje didesniame mieste, o vėliau – ir mokytis mokykloje Vilniuje.

Būtent Vilniuje L.Ambrosas mokėsi 1939 m., kai Europą užklupo II pasaulinis karas.

Bėgdamas nuo sovietų, L.Ambrosas spruko į Vakarus, bet pateko į nacių nagus ir daugiau nei penkerius metus praleido dirbdamas priverstinius darbus Vokietijoje, kol buvo išlaisvintas JAV kariuomenės.

Keturias kalbas mokėjęs L.Ambrosas įsidarbino JAV kariuomenėje vertėju. 1946 m. jis prisijungė prie oro desantininkų. 1953 m. tapo JAV piliečiu, tais pačiais metais gimė jo sūnus.

„Nuo vaikystės pažinojau savo tėtį kaip žmogų, kuris yra labai, labai sumanus, galėjo sumeistrauti beveik viską ir daug skaitė. Buvo smagu klausytis jo pasakojimų apie perskaitytas knygas, ir net šiandien mes vienas kitam rekomenduojame knygas ir jas aptarinėjame. Jis moka keturias ar penkias kalbas. Savo tėvu nepaprastai žaviuosi, ypač dėl to, kad jaučiu, kad jis, net ir netekęs galimybės įgyti oficialaus išsilavinimo, vis tiek sukūrė puikų gyvenimą sau ir savo šeimai“, – viename interviu pasakojo tuomet dar tik būsimasis Nobelio premijos laureatas Victoras Ambrosas.

Ar galime džiaugtis, kad turime dar vieną Nobelio premijos laureatą su lietuviška kilme?

Greičiausiai ne, nebent labai „pritempiant" – L.Ambrosas biografijose įvardinamas kaip lenkas ar pabėgėlis iš Lenkijos, apie jokius jo ryšius su Lietuva ar lietuvybe informacijos nėra. Nors vardas ir pavardė skamba lietuviškai ir labai primena Lionginą Ambrazą.

Tačiau Vilniuje keletą metų būsimojo Nobelio medicinos premijos laureato tėvas tikrai mokėsi, tad bent jau toks tolimas geografinis ryšys su dabartine Lietuva egzistuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas