Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 31

30 metų po Pakaunės savanorių maišto: svarbiausi faktai

Prieš 30 metų, 1993 m. liepos 31 d., prasidėjo viena keisčiausių pirmojo atkurtos Nepriklausomybės dešimtmečio istorijų Lietuvoje – Pakaunės savanorių maištas. Tądien ginkluotas Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) savanoris Jonas Maskvytis kartu su keliais bičiuliais savavališkai išėjo į Altoniškių mišką.
J.Maskvytis miške maišto metu.
J.Maskvytis miške maišto metu. / Kadras iš „YouTube“

Ši istorija suskaldė visuomenę ir politikus. Prie maišto buvo prisijungę apie 150 savanorių. Maištas tęsėsi beveik du mėnesius, kol galiausiai po derybų su Seimo komisija savanoriai sudėjo ginklus gavę pažadą, kad byla dėl maišto jiems nebus keliama.

Portalas 15min primena svarbiausius faktus apie Pakaunės savanorių maištą. Tiesa, daug klausimų apie šį įvykį liko neatsakyta.

Vieni politikai maišto skatintojų ieškojo kriminaliniame pasaulyje, kiti – Rusijos specialiosiose tarnybose, treti – konservatorių partijoje.

Sunkūs metai

1993 m. vasarą situacija Lietuvoje dėl įvairių priežasčių nebuvo rami. Šalyje siautėjo mafija, vidutinė metinė infliacija siekė 118 proc., buvo nerimaujama, kaip praeis Jono Pauliaus II vizitas ir ar Rusijos kariuomenė išties pasitrauks iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas