Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

35 pribloškiantys faktai iš JAV prezidento rinkimų istorijos

Antradienį JAV rinkėjai spręs, kas valdys jų šalį artimiausius ketverius metus. Tada paaiškės, ar JAV prezidentu bus perrinktas respublikonas Donaldas Trumpas, ar laimės demokratas Joe Bidenas. Nuo 1776 m. kas ketverius metus vykstantys rinkimai pasižymi turtinga ir įdomia istorija.
Abraomas Lincolnas
Abraomas Lincolnas / wikimedia.org nuotr.

15min pristato įdomiausius ir labiausiai pribloškiančius faktus iš JAV prezidento rinkimų istorijos.

1. Pačiuose pirmuose JAV prezidento rinkimuose 1789 m. prezidentas George'as Washingtonas buvo išrinktas vienbalsiai: nei vienas rinkikų kolegijos narys nebalsavo už kitą kandidatą. Tuo metu politinės partijos JAV dar buvo nesusiformavusios.

2. Johnas Adamsas, kitas iš JAV valstybės kūrėjų, vėliau skundėsi, kad vienintelė priežastis, kodėl būtent G.Washingtonas buvo išrinktas prezidentu, ta, kad jis buvo aukščiausias iš visų galimų kandidatų.

3. Pirmuosiuose JAV prezidento rinkimuose balsuoti galėjo tik baltaodžiai vyrai, turintys nuosavybės. Jie sudarė vos 6 proc. JAV gyventojų.

4. Pirmosios JAV prezidento rinkimų kampanijos vyko kitaip negu dabar. Patys kandidatai beveik neagituodavo už save: savęs aukštinimas ir tiesioginis oponento menkinimas buvo laikomas silpnumo ir nedžentelmeniškumo požymiu. Už juos agituodavo jų patikėtiniai.

5. Be to, tuo metu agituoti reikėjo labai atsargiai: teisės aktai draudė kritikuoti prezidentą ir valdžią, už tai buvo galima patekti į kalėjimą.

6. Tačiau tai nereiškia, kad rinkimų kampanijos būdavo mažiau aštrios negu dabar. Tarkime, 1800 m. varžantis Thomui Jeffersonui ir Johnui Adamsui, T.Jeffersono pasamdytas rašytojas parašė anoniminį straipsnį, kuriame J.Adamsą išvadino „siaubingu hermafroditišku veikėju, kuris neturi nei vyriškos galios bei tvirtumo, nei moteriško švelnumo ir jautrumo“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rašmoro kalno memorialas JAV
„Scanpix“/AP nuotr./Rašmoro kalno memorialas JAV

7. 1800 m. rinkimuose viceprezidentu išrinktas Aaronas Burras taip konfliktavo su valstybės iždo sekretoriumi Alexanderiu Hamiltonu, kad galiausiai vyrai nutarė nesutarimus išspręsti dvikova pistoletais. A.Burras dvikovą laimėjo, mirtinai sužeisdamas A.Hamiltoną. Tuo metu dvikovos dar buvo legalios: A.Burras buvo išteisintas ir viceprezidento poste išliko iki kadencijos pabaigos.

8. 1828 m. JAV prezidento rinkimuose varžėsi Andrew Jacksonas ir buvusio JAV prezidento J.Adamso sūnus Johnas Quincy Adamsas. Kova buvo karšta. A.Jacksonas rinkimų kampanijos metu J.Q.Adamsą apkaltino esant suteneriu: pareiškė, kad šis būdamas ambasadoriumi Rusijoje padėdavo Rusijos carui gauti moterų.

9. Tuo tarpu J.Q.Adamsas pašiepdavo A.Jacksoną dėl to, kad šis buvo augęs paprastoje šeimoje: skleidė gandus, esą A.Jacksonas nemoka skaityti, o jo motina buvo prostitutė.

10. Galiausiai rinkimus laimėjusio A.Jacksono inauguracijos vakarėlis Baltuosiuose rūmuose buvo toks audringas, kad pats prezidentas, bijodamas dėl savo saugumo, slapčia pabėgo iš Baltųjų rūmų ir naktį praleido viešbutyje. Pasakojama, kad švęsti susirinkusi minia vartojo ypač daug alkoholio ir gerokai suniokojo prezidento rezidenciją.

11. Beje, būtent Andrew Jacksono dėka Demokratų partijos simbolis yra asilas. Kai oponentai, norėdami jį pašiepti, jį vadino asilu, jis pareiškė, kad būti asilu – jokia gėda, ir netgi ėmė naudoti asilą kaip savo kampanijos simbolį.

VIDEO: Hillary Clinton ir Donaldo Trumpo plaukų evoliucija

12. G.Washingtono inauguracinė kalba buvo pati trumpiausia – vos 135 žodžiai. 1840 m. išrinkto Williamo Henrio Harrisono buvo ilgiausia – 8445 žodžiai. Siaučiant audrai, jis kalbą sakė beveik dvi valandas. Tai jam neišėjo į gera – jis susirgo plaučių uždegimu ir po mėnesio mirė, tapęs trumpiausiai valdžiusiu JAV prezidentu.

13. 1845 m. Kongresas nusprendė, kad rinkimai visada vyks antradienį po pirmojo lapkričio pirmadienio. Rudeninis derliaus nuėmimas tada jau būdavo pasibaigęs, bet šalčiai dar pernelyg neapsunkindavo kelionių.

14. 1848 m. JAV prezidento rinkimus laimėjęs Zachary Tayloras buvo generolas ir karo didvyris, todėl laimėti rinkimus jam didelių sunkumų nebuvo, nepaisant to, kad pats prisipažino, kad iki rinkimų kampanijos pradžios nelabai domėjosi politika ir niekada nebalsavo.

15. Iki 1856 m. asmuo, norintis balsuoti JAV prezidento rinkimuose, privalėjo turėti nekilnojamojo turto. Tik tada šis reikalavimas buvo panaikintas.

16. 1856 m. išrinktas JAV prezidentas Jamesas Buchananas niekada nevedė ir iki šiol yra vienintelis nevedęs prezidentas, triumfavęs rinkimuose. Dabar ne vienas pripažintas JAV istorikas įtaria, kad J.Buchananas buvo homoseksualus. Jis 15 metų gyveno kartu su artimu draugu – Alabamos senatoriumi. Visgi kokie ryšiai juos siejo, dabar niekas negali tvirtai pasakyti.

17. Prieš Abrahamą Lincolną išrenkant prezidentu, debatų metu jo oponentas Stephenas Douglasas jį išvadino „dviveidžiu“. Į tai A.Lincolnas atsakė: „Jei aš turėčiau kitą veidą, manote, kad visuomenei rodyčiau šį?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abrahamas Lincolnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abrahamas Lincolnas

18. 1860 m. rinkimai, vykę prieš pat prasidedant JAV pilietiniam karui, apskritai buvo labai karšti. A.Lincolno, laimėjusio rinkimus, priešininkai gąsdino, kad laimėjęs jis ne tik panaikins vergiją, bet ir visoje JAV įteisins santuokas tarp skirtingų rasių, juodaodžiams suteiks lygias teises ir net leis juodaodžiams samdyti baltaodžius tarnus. Tuo metu šie dalykai, dabar atrodantys normalūs, daug kam skambėjo baisiai.

19. 1870 m. JAV Kongresas priėmė 15-ąją Konstitucijos pataisą, leidusią balsuoti afroamerikiečiams ir kitiems ne baltiesiems vyrams. Tačiau didelėje dalyje pietinių JAV valstijų afroamerikiečiai teisės balsuoti neturėjo iki pat XX a. septintojo dešimtmečio.

VIDEO: 15min paaiškina: kokia yra JAV prezidento rinkimų sistema?

20. Indėnams sekėsi ne ką geriau. Jiems Kongresas balsavimo teisę suteikė tik 1924 m., o kai kurios valstijos jiems balsuoti draudė iki pats XX a. penkto dešimtmečio.

21. O moterims balso teisė JAV buvo suteikta tik 1920 m. Palyginimui: Lietuvoje balsavimo teisė moterims buvo suteikta anksčiau, 1918 m.

22. Vis dėlto viena moteris – Victoria Woodhull – kandidatavo JAV prezidento rinkimuose jau 1872 m. kaip nedidelės JAV Lygių teisių partijos iškelta atstovė. Tuo metu tai buvo šokiruojantis žingsnis, dėl ko iš V.Woodhull šaipėsi visa Amerika. Ypač skandalinga buvo tai, kad ji pasisakė už „laisvą meilę“: to meto kalboje tai reiškė, kad ji pasisakė už teisę moterims rinktis, už ko tekėti, ir už teisę į skyrybas. Jos kandidatas į viceprezidentus buvo afroamerikietis, garsus kovotojas už juodaodžių teises Frederickas Douglasas.

23. 1876 m. prezidento rinkimus Rutherfordas Hayesas laimėjo vos vieno balso persvara: 185 rinkikų kolegijos nariai balsavo už jį, o 184 – už jo oponentą Samuelį Tildeną. Negana to, trijose valstijose rinkimų rezultatai buvo užprotestuoti ir rinkimų baigtį sprendė speciali JAV Kongreso sudaryta komisija. Ji taip pat vieno balso persvara – 8 balsai prieš 7 – nutarė, kad visose trijose valstijose nugalėtoju buvo paskelbtas R.Hayesas: priešingu atveju rinkimus laimėjęs būtų jo oponentas.

24. Nuo prezidento išrinkimo iki naujojo prezidento inauguracijos dabar praeina du mėnesiai, o anksčiau šis periodas buvo dar ilgesnis. Todėl 1916 m. siekęs perrinkimo JAV prezidentas Woodrow Wilsonas pareiškė, kad dėl šalies stabilumo ir jis, ir jo viceprezidentas pralaimėję rinkimus iškart atsistatydintų, kad W.Wilsono oponentas galėtų be pereinamojo laikotarpio pradėti eiti pareigas. To neprireikė: rinkimus W.Wilsonas laimėjo.

25. 1920 m. socialistų partijos kandidatas į JAV prezidentus Eugene'as V.Debsas gavo beveik milijoną balsų – labai daug kaip „trečiosios partijos“ kandidatui – nepaisant to, kad rinkimų metu sėdėjo kalėjime. Į kalėjimą jis buvo pasodintas už buvusios JAV prezidento administracijos kritiką ir priešinimąsi JAV įsikišimui į I pasaulinį karą.

26. Gali būti, kad blogiausias visų laikų rinkimų šūkis priklauso Alui Smithui, 1928 m. demokratų partijos kandidatui, kuris pasisakė prieš tuo metu galiojusį JAV alkoholio draudimą. A.Smitho šūkis skelbė: „balsuokite už Alą Smithą ir jūsų šlapi sapnai taps realybe“. Rinkimus A.Smithas pralaimėjo.

27. Franklinas Rooseveltas yra vienintelis JAV prezidentas, išrinktas eiti šias pareigas net keturis kartus: 1932, 1936, 1940 ir 1944 m. Vėliau priimta 22-oji Konstitucijos pataisa numatė, kad joks prezidentas negali būti renkamas daugiau negu dvi kadencijas.

Wikimedia.org nuotr./Franklinas Rooseveltas
Wikimedia.org nuotr./Franklinas Rooseveltas

28. 1960 m. triumfavęs Johnas F. Kennedy buvo jauniausias kada nors išrinktas JAV prezidentas – rinkimų metu jam buvo 43 metai.

29. 1968 m. Paryžiuje vykusios taikos derybos tarp Šiaurės ir Pietų Vietnamo jau buvo beveik pasisekusios. Tačiau tuo metu kaip tik artėjo JAV prezidento rinkimai, ir Richardas Nixonas, bijodamas, kad karo pabaiga sumažins jo šansus tapti prezidentu, per sau artimus žmones sugebėjo paveikti derybininkus, kad taika nebūtų pasiekta. Karas dar tęsėsi penkerius metus, žuvo apie 20 tūkst. amerikiečių bei nežinomas skaičius Vietnamo, Laoso ir Kambodžos gyventojų.

30. Konstitucija numato, kad JAV prezidentas turi būti bent 35 metų amžiaus, gimęs JAV teritorijoje JAV piliečiu bei bent 14 metų prieš rinkimus nuolat gyvenęs JAV. Nepaisant to, „trečiosios partijos“ yra kėlusios ir jaunesnius kandidatus. 1972 m. socialistų partijos kandidatė Linda Jenness, būdama 31 metų, kandidatavo rinkimuose ir surinko per 83 tūkst. balsų.

31. Ronaldas Reaganas buvo vyriausias kada nors išrinktas JAV prezidentas – rinkimų metu jam buvo 69 metai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas

32. Nuo 1997 m. JAV astronautai taip pat balsuoja prezidento rinkimuose. Jie iš orbitos gali balsuoti elektroniniu paštu, o jų balso saugumas yra užtikrinamas.

33. Dėl neįprastos JAV rinkimų sistemos (prezidentą renka ne tiesiogiai rinkėjai, o valstijų deleguojami rinkikai), penkis kartus JAV istorijoje susiklostė situacija, kai daugiausia amerikiečių balsų gavęs kandidatas nebuvo išrinktas prezidentu, nes nesurinko pakankamai rinkikų balsų. Paskutinį kartą tokia situacija buvo 2016 m., kuomet tai, kad daugiausia balsų gavo Hillary Clinton, jai nepadėjo tapti prezidente.

34. Kentukio ir Pietų Karolinos valstijose rinkimų dieną tradiciškai draudžiama gerti alkoholį.

35. 2016 m. išrinktas Donaldas Trumpas tapo pirmuoju ir kol kas vieninteliu kandidatu, kuris laimėjo JAV prezidento rinkimus, neturėdamas politinės ar karinės patirties: jie prieš tai niekada neužėmė jokių politinių pareigų ir niekada netarnavo JAV kariuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas