Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar norite pasijusti seni? Šios dainos, filmai ir knygos 2021 m. minės 10-ąjį, 20-ąjį ar 30-ąjį gimtadienį

Ar žinote jausmą, kuomet paaiškėja, kad vienas ar kitas dalykas nutiko prieš daug daugiau metų negu jums atrodė? Tikėtina, kad skaitydami šį straipsnį bent keletą kartų pajusite šį jausmą. Portalas 15min pristato, kokios populiarios knygos, filmai, serialai ar dainos šiemet minės savo jubiliejus.
Gimtadienio tortas
Gimtadienio tortas / 123RF.com nuotr.

Gali būti, kad sužinosite, kad nuo vieno ar kito dalyko pasirodymo jau praėjo daugiau laiko, negu jums atrodė.

Nuo Adelės iki SEL: 10 metų jubiliejai

Prieš 10 metų pasirodė viena populiariausių (bent jau sprendžiant pagal „Youtube“ perklausų skaičių) visų laikų lietuviškų dainų – SEL kūrinys „Aš žiūriu į tave, pasauli“.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Egidijus Dragūnas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Egidijus Dragūnas

Lietuviško kino mėgėjai prieš 10 metų ėjo į kino filmą „Tadas Blinda: pradžia“, o muzikos gerbėjai džiaugėsi šiam filmui sukurta Ievos Narkutės daina „Raudoni vakarai“, taip pat tapusia labai populiaria ir šiemet švenčiančia 10-ą gimtadienį.

Na, o pasaulinę muzikos sceną prieš 10 metų užkariavo Adele su savo antruoju albumu „21“, kuriame skambėjo tokios puikiai žinomos dainos kaip „Someone Like You“ ar „Rolling In The Deep“.

„Scanpix“ nuotr./Atlikėja Adele
„Scanpix“ nuotr./Atlikėja Adele

„Eurovizijoje“ prieš 10 metų pirmąkart triumfavo Azerbaidžanas – Eli & Niki su daina „Runnin' Scared“. Lietuvai konkurse atstovavo Evelina Sašenko.

Serialų gerbėjai prieš 10 metų žiūrėjo pirmąją ypatingo populiarumo susilaukusio fantastinio serialo „Sostų karai“ seriją. Nors galbūt jums atrodo, kad serialą pradėjo rodyti ne taip jau seniai, iš tiesų jam – jau 10 metų,

O štai meilės istorijų mėgėjus prie knygų prieš 10 metų pritraukė pasirodžiusi E.L.James knyga „Penkiasdešimt pilkos atspalvių“, tapusi itin populiaria.

Nuo Borato iki „LT United“: 15 metų jubiliejai

Prieš 15 metų kino ekranuose pasirodė humoro filmas „Boratas“ apie žurnalisto iš Kazachstano nuotykius JAV.

„Scanpix“ nuotr./Boratas
„Scanpix“ nuotr./Boratas

O Lietuvos kino ekranuose pasirodė ir šiemet 15-ąjį gimtadienį švenčia pirmoji filmo „Zero“ dalis.

15-ąjį gimtadienį šiemet švenčia tokios populiarios dainos kaip Gnarls Barkley „Crazy“, Justino Timberlake'o „Sexy Back“ ar Rihannos „Unfaithful“.

Taip pat prieš 15 metų ant „Eurovizijos“ scenos lipo „LT United“, šiame konkurse triumfavo „Lordi“ su daina „Hard Rock Hallelujah“, o realybės šou „Kelias į žvaigždes 2“ triumfavo Merūnas Vitulskis.

Be to, Lietuvoje tais metais lankėsi Jungtinės Karalystės karalienė Elisabeth II-oji.

Nuo Hario Poterio iki „Linkin Park”: 20 metų jubiliejai

Ar prisimenate, kaip kadaise klausėtės „G&G Sindikato“ dainų „Tomas“ ar „Gatvės lyga“? Šioms dainoms ir albumui „Gatvės lyga“, po kurio pasirodymo „G&G Sindikatas“ tapo visoje Lietuvoje populiaria grupe, šiemet sukanka 20 metų.

Nuotrauka iš oficialaus „G&G Sindikato" puslapio/„G&G Sindikato“ albumo „Gatvės lyga“ viršelis
Nuotrauka iš oficialaus „G&G Sindikato" puslapio/„G&G Sindikato“ albumo „Gatvės lyga“ viršelis

Be to, prieš 20 metų Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavusi grupė „Skamp“ su daina „You Got Style“ užėmė 13-ą vietą.

Tuo metu tai buvo geriausias šalies pasirodymas dalyvavimo konkurse istorijoje. Prieš 15 metų šį pasiekimą pagerino „LT United“. Konkurse tais metais triumfavo estai Tanelis Padaras ir Dave'as Bentonas.

Mėgstate Harį Poterį? Tuomet jums bus įdomu prisiminti, kad šiemet 20-ąjį gimtadienį švenčia pirmasis filmas apie Harį Poterį „Haris Poteris ir išminties akmuo“ apie paauglio burtininko nuotykius.

IMDB nuotr./Haris Poteris
IMDB nuotr./Haris Poteris

Taip pat prieš 20 metų fantastikos mylėtojai iš viso pasaulio džiaugėsi „Žiedų valdovo“ ekranizacija: pasirodė Peterio Jacksono režisuotos trilogijos pirmoji dalis „Žiedų valdovas: Žiedo brolija“.

Taip pat šiais metais pasirodė tokie filmai kaip „Oušeno vienuoliktukas“ ar „Nuostabus protas“.

20-ąjį gimtadienį švenčia ir Šrekas – būtent 2001 m. pasirodė pirmasis kino filmas apie žaliąją žmogėdrą „Šrekas“ . Taip pat prieš 20 metų pasirodė pirma filmų serijos „Greiti ir įsiutę“ dalis.

Na, o kompiuterinių žaidimų gerbėjai gali prisiminti, kad 2001 m. pasirodė žaidimas „GTA III“. Tai buvo pirmasis GTA pasaulio žingsnis į trimatę erdvę. Šiemet 20-metį švenčiantis žaidimas buvo populiarus ir pasaulyje, ir Lietuvoje.

Nuo „Foje“ iki „McDonald's“: 25 metų jubiliejai

Prieš 25 metus pasirodė paskutinis legendinės grupės „Foje“ albumas „1982“. Šiame albume skambėjo tokios dainos kaip „Žvaigždės kartais krenta“, „Tušti delnai“ ar „Paskutinis traukinys“. Taip pat tais metais albumą „Aš dar dainuosiu“ išleido „Hiperbolė“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Foje“ muziejuje
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Foje“ muziejuje

25-ąjį gimtadienį šiemet švenčia tokie populiarūs filmai kaip „Nepriklausomybės diena“ ar „Anglas ligonis“.

Be to, prieš 25 metus Lietuvoje įvyko pirmasis „Teleloto“ žaidimas, duris atvėrė pirmasis „McDonald's“ restoranas.

Nuo keisto skambėjimo iki „Avinėlių tylėjimo”: 30 metų jubiliejai

30-ąjį gimtadienį šiemet švęs vienas garsiausių grupės „Foje“ albumų „Gali skambėti keistai“. Tais metais Lietuvos muzikos mėgėjai pirmąkart išgirdo tokias dainas kaip „Baltam name“ ar „Vieną kartą Paryžiuj“. Be to, Lietuvoje pirmąkart įvyko „Kaunas Jazz“ festivalis.

Taip pat 1991 m. pasirodė legendinis roko grupės „Nirvana“ albumas „Nevermind“ ir daina „Smells Like Teen Spirit“. Daina greitai užkariavo milijonų klausytojų širdis, populiari buvo ir Lietuvoje.

Tais pačiais metais Bryanas Adamsas žavėjo klausytojų širdis su daina „Everything I Do“.

Viso pasaulio kino žiūrovus prie ekranų 1991 m. prikaustė žudikas Hanibalas Lekteris ir filmas „Avinėlių tylėjimas“. Na, o Disnėjaus filmų mėgėjai galėjo džiaugtis filmu „Gražuolė ir pabaisa“.

Senesni jubiliejai

2021 m. sueis 40 metų nuo tada, kai pasirodė pirmasis Indiana Džonso filmas. Tai įvyko 1981 m. Filmas vadinosi „Indiana Džonsas ir dingusios Sandoros skrynios ieškotojai“. Jis tapo labai populiariu ir susilaukė ne vieno tęsinio.

Taip pat prieš 40 metų išgarsėjo britų grupė „Depeche Mode“. Tais metais pasirodė Lietuvoje iki šiol itin populiarios britų grupės pirmoji pasaulinio populiarumo susilaukusi daina „Just Can't Get Enough“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Depeche Mode“ koncertas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Depeche Mode“ koncertas Vilniuje

50-metį šiemet švęs garsusis Stanley Kubricko filmas „Prisukamas apelsinas“. Anthony Burgesso knygos adaptacija, sužavėjusi milijonus kino žiūrovų, pasirodė 1971 m.

Taip pat 50-metį šiemet švęs Leonido Gaidajaus režisuota komedija „Dvylika kėdžių“, į kino teatrus sutraukusi milijonus žiūrovų visoje SSRS, taip pat ir sovietinėje Lietuvoje.

Be to, 50-ąjį gimtadienį šiemet švenčia roko grupės „Led Zeppelin“ daina „Stairway to Heaven“, dažnai renkama viena geriausių visų laikų dainų.

Prieš 60 metų pasirodė Josepho Hellerio satyrinis antikarinis romanas „22-oji išlyga“. O prieš 70 metų pirmąkart buvo išleista Jerome'o D.Sallingerio knyga „Rugiuose prie bedugnės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas