Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar žinote, kas yra Bumbulinės? Testas apie dvarišką gyvenimą.

Nuo rugsėjo kiekvieną šeštadienį didžiausiame Lietuvoje – Pakruojo – dvare karaliaus šimtmečius skaičiuojanti Bumbulinių šventė. Tai gilias tradicijas turinti proga, kurios metu persipina bajoriški papročiai, pramogos ir žaidimai. Bumblinės neįsivaizduojamos be gardaus dvariško maisto ir autentiško alaus. O ką apie šią šventę žinote jūs? Spręskite testą ir pabandykite atsakyti į Pakruojo dvaro paruoštus klausimus.
Ar žinote kas yra Bumbulinės? Testas apie dvarišką gyvenimą.
Ar žinote kas yra Bumbulinės? Testas apie dvarišką gyvenimą. / Pakruojo dvaro nuotr.

Visą vasarą gėlių jūroje skendėjęs Pakruojo dvaras rudenį svečius pasitiks su naujomis pramogomis. Čia kiekvieną šeštadienį nuo Rugsėjo 7 d. šurmuliuos jau tradicija tapusios Bumbulinės. Nors festivalio pavadinimas daugeliui vis dar kelia šypsenas, organizatorių teigimu, tai didžiausia rudens gausos šventė Pakruojo dvare, kurioje susipina dvariškos tradicijos, papročiai bei autentiškos, abejingų nepaliekančios gastronominės patirtys.

Atgaivina šimtametes dvaro tradicijas

Bumbulinių atsiradimo istorija siekia prieš keletą šimtmečių dvare gyvenusių baronų von der Roppų laikus. Jų valdymo metu bumbulais buvo vadinami Pakruojo krašte dirbę kumečiai. Būtent jiems po darbais gausios vasaros baronas surengdavo didelę, kelias dienas trunkančią šventę – Bumbulines –, skirtą padėkoti už dosnų derlių ir įdėtą triūsą. Istorija byloja, jog Bumbulinių metu netrukdavo geriausio vietinio alaus, ant laužo skrudinamų gėrybių ir įvairių pramogų, kurios sutraukdavo ištisas minias vietos gyventojų.

„Pakruojo dvaras savo tradicijas kruopščiai puoselėja ir vertina, todėl lankytojams Bumbulines rengsime jau ketvirtąjį kartą. Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet čia laukia didelė šventė su kruopščiai atrinktais mūsų krašto aludariais, dūmo skonio patiekalais ir dvariškais papročiais. Čia veiklos bei pramogų netruks ir mažiems, ir vyresniems mus aplankyti nusprendusiems svečiams“, – intriguoja Pakruojo dvaro kancleris Giedrius Klimkevičius.

Dvare karaliaus geriausi bravorinkai ir ugnies šefai

Planuojama, jog Bumbulinių šventėje dalyvaus daugiau nei 10 išskirtinių Lietuvos „craft“ bravorų, siūlysiančių per penkias dešimtis skirtingų alaus skonių. Tradicinės aludarystės atstovai žada nustebinti žiniomis bei įrodyti, jog Pakruojis ne veltui vadinamas lietuviško alaus tradicijų sostine.

Dvarą raizgančiose akmenuotose gatvelėse įsitaisys ir gastronomines ugnies patirtis padovanosiantys šefai. Pasak organizatorių, skonių receptorius žadins ne tik tradiciniai kepiniai, bet ir autentiški, dvariškus laikus menantys kepiniai.

„Jokia bajoriška šventė neapsieina be linksmybių, tad ir šiuokart ruošiame įtraukiančią programą. Tarp jau suplanuotų Bumbulinių Barono veiklų rikiuojasi tikros aristokratiškos pramogos ir žaidimai, azartiškos bumbulų sportinės varžytuvės, juoktis susiėmus už pilvų priversiančios cepelinų nešiojimo lenktynės, rankų lenkimo čempionatas, daugybė autentiškos muzikos, šokių ir pasirodymų“, – vardija Pakruojo dvaro kancleris.

Dvaro atstovų teigimu, rudenį dvarą apdovanoja ir šio sezono gamtos magija: gėlynuose žydi vėlyvieji žiedai, medžiai pamažėle ima keisti spalvą, oras prisipildo rudeniškos romantikos. Norintiems ja pasimėgauti pilna koja, kancleris rekomenduoja nepraleisti ir ekskursijų rūmuose, pabendrauti su darbščiaisiais dvaro amatininkais bei ūkio gyventojais.

„Dvaro lankymas kiekvienu metų laiku yra savitas, tačiau visuomet ypatingas. Atvykę rudenį patirsite ne tik šio sezono privalumus, bet ir sudalyvausite analogų šalyje neturinčioje Bumbulinių fiestoje. Patikėkite, būna nepaprastai smagu“, – kviečia dvaro atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi