Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Be penkių minučių išmanūs namai: kaip technologijos palengvina gyvenimą?

Telefonu valdomos užuolaidos. Kavos aparatas, kuris dar drybsant lovoje paruošia mėgstamiausią kavą. Saugumo sistema, kuri pati atsiunčia informaciją telefonu, jei namie kas ne taip. Skamba kaip ištrauka iš fantastinio romano? Jei gyventume prieš dvidešimt metų, atsakymas būtų „taip“, o šiandien tai – realybė. Šiais laikais išmanius namus gali turėti kiekvienas, o įvairių technologijų gamintojai jau beveik viską, kas stovi mūsų namuose, prijungė prie interneto, leido su jais bendrauti per atstumą ir tuo pačiu palengvino mūsų visų gyvenimus. Tad ko reikia, kad savo namus galėtume pavadinti „išmaniais“?
Išmanieji namai
Išmanieji namai / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 „Ar žinai?“

„Tai, kad namuose vis daugėja išmanių daiktų neturėtų stebinti – technologijos labai supaprastina ir palengvina mūsų gyvenimą. Žinoma, vienos jų labai paprastos ir padeda mums, pavyzdžiui, išmaniai pasidaryti kavos, o kitos – žymiai sudėtingesnės ir nuo jų priklauso mūsų namų saugumas. Tačiau visoms išmanių namų technologijoms naujas galimybes atvėrė internetas. Šiandien belaidžio interneto dėka įrengiant šias technologijas nebereikia tiesti laidų, jas lengva valdyti tiesiog mobiliuoju telefonu. Bet galima išskirti penkias, kurios padėjo pamatą „išmaniesiems namams“, – sako „BITĖS Profas“ Karolis Špiliauskas.

Kaip atsirado technologijos, be kurių šiandien sunkiai įsivaizduotume savo namus? Kaip šios technologijos pasikeitė ir patobulėjo? Bei kokie 5 dalykai leistų užtikrintai pasakyti, kad mūsų namai – išmanūs? Į šiuos klausimus atsakome kartu su „BITĖS Profu“ Karoliu Špiliausku.

Kodėl vagys ėmė bijoti paprasčiausio varpelio arba pirmoji signalizacija

1858 metų vasario 21 dieną Edwinas Holmesas savo namuose Bostone įsidiegė pirmąją elektrinę signalizaciją nuo vagių. Tą dieną prasidėjo tikra namų saugumo revoliucija, kuri greitai ne tik prisivijo tokių rašytojų kaip George'as Orwellas ateities vizijas, bet netgi ir jas pranoko.

Pirmoji elektrinė signalizacija veikė telegrafo mašinos principu: namuose elektros laidais būdavo sujungti magnetas, baterijos, namų durys, langai ir varpelis.

Tik kai nepageidaujamas asmuo praverdavo duris ar langą, vietoje telegrafo garso suskambėdavo varpas bei tokiu būdu suveikdavo pirmoji pasaulyje elektrinė signalizacija. Nors ją sukūrė pastorius Augustus Russellas Pope'as, prieš mirtį jis perleido sukauptas žinias ir teises į šią signalizaciją Edwinui Holmesui, kuris ją pristatė visai rinkai.

Tiesa, pačiame Bostone ši signalizacija nebuvo populiari, nes tuo metu šiame mieste nebuvo ir didelio nusikalstamumo. Bet kai Edwinas Holmesas ją pristatė Niujorko gyventojams – užsakymai pasipylė kaip iš gausybės rago.

Bet visa tai prasidėjo dar prieš 161 metus, tad, kaip teigia „BITĖS Profas“ K.Špiliauskas, jau vien interneto atsiradimas pakeitė signalizaciją neatpažįstamai.

„Šiandien išmaniąsias apsaugos sistemas interneto dėka galima lengvai valdyti nuotoliniu būdu. Be to, kai kurios šiuolaikinės apsaugos sistemos, pavyzdžiui, „Ajax“, yra belaidės. Todėl jas galima greitai įdiegti, o prireikus – pakeisti jų vietą. Tokios sistemos kaip „Ajax“, užfiksavusios įsilaužimo ženklus, ne tik iškart įjungia signalizaciją, bet ir perduoda informaciją tiesiai į šeimininko išmanųjį telefoną“, – sako K.Špiliauskas.

Gamintojų nuotr./„Ajax“ išmanioji saugumo sistema
Gamintojų nuotr./„Ajax“ išmanioji saugumo sistema

Kada pradėjome kontroliuoti namų temperatūrą?

Stebėtina, bet pirmasis programuojamas termostatas – prietaisas, leidžiantis kontroliuoti namų temperatūrą – atsirado dar XX a. pabaigoje. Tiesa, nuo dabartinių termostatų jis gerokai skyrėsi. Jame greta termometro buvo integruotas laikrodis. Šis termostatas leido vartotojams sumažinti temperatūrą vakare ir nustatyti, kokios temperatūros jie norės ryte.

Tačiau šis išradimas tikrai pasiteisino: inžinieriaus Marko Honeywello, sukūrusio šį termostatą, įkurta bendrovė „HoneyWell“ iki šiol yra viena didžiausių termostatų gamintojų pasaulyje.

O dabartiniai išmanūs temperatūros lygio reguliatoriai veikia belaidžio interneto pagalba ir yra lengvai valdomi tiesiog mobiliuoju telefonu. Tiesa, technologijai tobulėjant, atsirado ir daugiau funkcijų – šiandien galima nustatyti šildymo grafiką kiekvienai savaitės dienai, o temperatūrą lengvai kontroliuoti net per atstumą.

123rf.com nuotr./Termostatas
123rf.com nuotr./Termostatas

Pirmasis dūmų detektorius atsirado netikėtai

XX a. ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje šveicarų fizikas Walteris Jaegeris bandė sukonstruoti nuodingųjų dujų detektorių. Planas, deja, nepasitvirtino – nuodingų dalelių koncentracija ore buvo per maža, kad sistema suveiktų. Susinervinęs dėl nesėkmės, W.Jaegeris užsidegė cigaretę. Po kelių minučių jis pastebėjo, kad jo sukurtas detektorius pradėjo reaguoti į dūmus.

Tai buvo pirmasis žingsnis šiandieninių dūmų detektorių link. Po II pasaulinio karo prasidėjo masinė jų gamyba, bet jie buvo labai dideli, todėl iš pradžių juos įrenginėjo tik gamyklose. Pirmieji namams skirti detektoriai atsirado 1955 m., bet jie reagavo tik į aukštą temperatūrą.

Tačiau jau netrukus – 7-ojo dešimtmečio pradžioje – atsirado ir dūmų detektoriai. Šie, naujieji detektoriai pasižymėjo ir mažu dydžiu, todėl greitai paplito JAV namuose.

Dabar, kaip teigia K.Špiliauskas, dūmų detektorius jau nebėra vien tik atskiras prietaisas – jis gali būti išmanios namų saugumo sistemos dalis.

„Šiuolaikinėse išmaniose namų apsaugos sistemose įrengti dūmų detektoriai reaguoja tiek į dūmus, tiek į staigius temperatūros šuolius. Tačiau šiandien jau įprasta, kad apsaugos sistemą sudaro ne tik dūmų, bet ir kiti detektoriai, kurių gali prireikti gyventojams. Pavyzdžiui, išmanioji apsaugos sistema „Ajax“ leidžia visus detektorius – dūmų, vandens nuotėkio, stiklo dužimo ir kt. – susieti su savo išmaniuoju telefonu ir stebėti ar lengvai valdyti juos net ir nebūnant namuose. Jei apie tai būtume papasakoję Walteriui Jaegeriui, jis tikriausiai būtų tik garsiai nusijuokęs“, – pastebi „BITĖS Profas“ K.Špiliauskas.

„Bitės“ nuotr. /„Ajax“ išmanioji saugumo sistema
„Bitės“ nuotr. /„Ajax“ išmanioji saugumo sistema

Nuo paprasto jungiklio iki šviesos ryškumo valdymo

Jungikliai, kuriais įjungiame ar išjungiame šviesą namuose atsirado seniai ir nieko nebestebina. Kita vertus, ilgą laiką tokie jungikliai tik tai ir darė – leisdavo įjungti arba išjungti šviesą.

Tačiau 1959 m. amerikiečių išradėjas Joelis Spira išrado specialų šviesos jungiklį, kuris galėjo kontroliuoti ir apšvietimo lygį. Kambarys galėjo būti apšviestas labiau arba mažiau ryškiai.

Pirmiausiai šis prietaisas buvo pristatomas kaip įrenginys, leidžiantis „sukurti romantišką nuotaiką namuose“ ir skirtas parinkti geriausią apšvietimą jaukioms vakarienėms dviese.

„Dabartinės išmaniosios namų apšvietimo sistemos yra valdomos tiesiog išmaniaisiais telefonais. Jos leidžia ne tik padidinti arba sumažinti apšvietimą, bet ir sukurti išankstinius apšvietimo „režimus“ arba pakeisti apšvietimo spalvą. Tai ne tik palengvina gyvenimą, bet ir atveria daug naujų galimybių, be to nebereikia sukioti specialaus apšvietimo lempučių – tereikia telefono“, – teigia „BITĖS Profas“ K.Špiliauskas.

123rf.com nuotr./Išmanieji namai
123rf.com nuotr./Išmanieji namai

Už pirmąją vaizdo kamerą turime būti dėkingi medicinos seselei

XX a. septintajame dešimtmetyje Niujorke gyvenusi medicinos seselė Marie Van Brittan Brown dažnai namie likdavo viena, taip pat ir vakarais. Kvinso rajone, kuriame ji gyveno, įsilaužimai į namus buvo dažni, o policija į pranešimus reaguodavo lėtai. Todėl Marie nutarė, kad jai reikia sistemos, kuri padėtų jai žinoti, kas beldžiasi į buto duris prie jų nepriėjus.

Taigi, 1966 metais medicinos seselė Marie sukūrė pirmąją namų stebėjimo kamerą bei sistemą, leidžiančią nuotolinio valdymo pulteliu atidaryti duris. O 1970 metais jau prasidėjo masinė vaizdo stebėjimo kamerų integracija į namų saugumą.

Tuo metu tai buvo gremėzdiškos kameros, kurios sukiodavosi ir paprastai stebėdavo namo išorę. Visą fiksuojamą vaizdą tokios kameros transliavo į didelį stacionarių monitorių, kuris buvo naudojamas ir kameros valdymui. Taip pat prie monitoriaus paprastai būdavo ir valdymo skydelis, kuris nuotoliniu būdu leisdavo užrakinti duris ar nuspausti signalizacijos mygtuką.

Tuo metu šiandien, kaip pastebi K.Špiliauskas, kamerų galimybės stipriai išsiplėtė: jas galime naudoti ne tik saugumui užtikrinti, bet ir kasdienio gyvenimo palengvinimui.

„Šiais laikais kameros ne tik kompaktiško dydžio, bet ir turi daug papildomų funkcijų. Pavyzdžiui, išmanioji kamera „Arlo“ veikia be jokių laidų, internetu, o baterijų pakanka iki pusės metų. Taip pat tokių kamerų vaizdą galima tiesiogiai stebėti per išmanųjį įrenginį, o įrašus pasiekti internetu. Kamera turi naktinio matymo režimo, o per ją, norint, galima ir susikalbėti, nes yra abipusis balso ryšys. Taip pat išmanias kameras galima panaudoti ne tik saugumui, bet ir matyti, ką namuose veikia palikti gyvūnai ar ką savo kambariuose daro mažamečiai vaikai“, – pastebi „BITĖS Profas“ K.Špiliauskas.

„Bitės“ nuotr. /„Arlo“ kamera
„Bitės“ nuotr. /„Arlo“ kamera

Išmanieji namai palengvina gyvenimą

„Taigi, norintiems pakrikštyti savo namus „išmaniais“ – tereikia pradėti nuo šių penkių technologijų, kurių evoliucija prasidėjo dar praeituose amžiuose.

O sekantys žingsniai – išmaniosios užuolaidos, kavos aparatai, lovos ir praktiškai viskas, kas stovi mūsų namuose. Tik reikia prisiminti, kad svarbiausias tokių technologijų tikslas – palengvinti ir supaprastinti mūsų gyvenimą. Galima sakyti, kad jei anksčiau penkioms sistemoms reikėjo penkių atskirų jungiklių, tai dabar jungiklis yra vienas – išmanusis telefonas“, – apibendrina „BITĖS Profas“ K.Špiliauskas.

Karolis Špiliauskas primena, kad visų operatorių klientai, norintys sužinoti daugiau apie „Arlo“ ir „Ajax“ išmaniąsias namų apsaugos sistemas, gali kreiptis į „BITĖS Profus“, kuriuos galima rasti didžiausiuose BITĖS salonuose. Jie mielai suteiks visą reikalingą informaciją apie šias sistemas ir atsakys į su jų įdiegimu ar naudojimu susijusius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas