Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Dar 10 garsių muzikos atlikėjų iš viso pasaulio, kurių šaknys – Lietuvoje

Vienas garsiausių XX a. kompozitorių Phillipas Glassas, švedų sunkiosios muzikos žvaigždžių „Arch Enemy“ vokalistė Alice White-Gluz ar sovietmečio Rusijos bardas Jurijus Vizboras – šie pasaulyje žinomi atlikėjai ar atlikėjai nėra lietuviai, tačiau jų tėvai ar seneliai kilę iš Lietuvos. Ir tai – tik keli pavyzdžiai. Atlikėjų, kurių šaknys slypi ir Lietuvoje, galima rasti pačiuose įvairiausiuose žanruose.
Benny Goodmanas ir Alice White-Gluz
Benny Goodmanas ir Alice White-Gluz / Public Domain ir 15min nuotr., 15min montažas

Šiame straipsnyje kviečiame susipažinti su dar 10 pasaulyje garsių muzikos atlikėjų, turinčių ryšių su Lietuva. Tarp jų – ir džiazo legenda, ir garsus hiphopo prodiuseris, ir Brazilijos popžvaigždė.

Tai antroji dviejų straipsnių ciklo apie garsius lietuvių kilmės atlikėjus dalis – pirmoji dalis buvo publikuota prieš savaitę, ją rasite paspaudę šią nuorodą. Joje jau buvo aprašyti tokie atlikėjai kaip Bobas Dylanas, Pink ar Anthony Kiedis.

1. Jascha Heifetzas

Vilniuje, žydų šeimoje gimęs Jascha Heifetzas (1901-1987) yra laikomas vienu geriausių XX a. smuikininkų. Jam ne kartą plojo didžiausios Amerikos ir Europos koncertų salės.

Vida Press nuotr./Jascha Heifetzas vaikystėje Vilniuje
Vida Press nuotr./Jascha Heifetzas vaikystėje Vilniuje

Ne vienas klasikinės muzikos entuziastas sako, kad J.Heifetzas galbūt yra geriausias visų laikų smuikininkas.

J.Heifetzas gimė Vilniuje, jo tėvas buvo smuiko mokytojas. Smuiko virtuozas jis buvo nuo vaikystės – pirmakart viešai grojo būdamas septynerių metų Kaune, o būdamas devynerių metų įstojo į konservatoriją Sankt Peterburge. Šiame mieste 1911 m. koncertavo prieš 25 tūkst. žmonių minią.

1917 m. J.Heifetzas su tėvu emigravo į JAV. Šioje šalyje jis turėjo ilgą ir sėkmingą karjerą.

2. Jurijus Vizboras

Jurijus Vizboras (1934-1984) buvo garsus sovietmečio Rusijos poetas ir dainuojamosios poezijos atlikėjas, lygintas su Vladimiru Vysockiu.

Wikimedia Commons / Jurijaus Lunkikovo / RIA Novosti nuotr. /Jurijus Vizboras
Wikimedia Commons / Jurijaus Lunkikovo / RIA Novosti nuotr. /Jurijus Vizboras

J.Vizboras kūrė daug dainų apie gamtą ir keliones, taip pat, remdamasis savo patirtimi, apdainavo visuomenės gyvenimą brežnevinės stagnacijos laikotarpiu.

J.Vizboras gimė Maskvoje, bet jo tėvas Juozas Vizbaras buvo lietuvis. Rusijos pilietinio karo metais jis kovėsi Raudonojoje armijoje, vėliau buvo valdininkas.

1938 m., vykstant Stalino valymams, jis buvo apkaltintas kontrrevoliucine veikla ir sušaudytas. Jo motina buvo ukrainietė.

3. Annete Zilinskas

Annete Zilinskas – JAV muzikantė, kuri groja bosine gitara JAV poproko grupėje “The Bangles”. Ši grupė ir Lietuvoje yra žinoma dėl tokių dainų kaip “Manic Monday”, “Eternal Flame” ar “Walk Like An Egyptian”.

A.Zilinskas buvo pradinės grupės sudėties narė. 1983 m., po pirmojo grupės minialbumo, ji paliko grupę, prisijungdama prie cowpunk (pankroko atmaina) grupės “Blood on the Saddle” ir tapdama jos pagrindine vokaliste. Prieš keletą metų ji grįžo į “The Bangles”.

A.Zilinskas 1962 m. gimė Kalifornijos valstijoje JAV. Jos tėvai buvo kilę iš Lietuvos ir Skandinavijos.

4. Brendonas Smallas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius