Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 01

„Didžiausia katastrofa JAV žvalgybos istorijoje“: kaip R.Hanssenas rusams šnipinėjo daugiau nei 20 metų

Jungtinių Valstijų Federalinis tyrimų biuras (FTB) amerikiečio Roberto Philipo Hansseno atvejį vadino galbūt „didžiausia katastrofa JAV žvalgybos istorijoje“. Nenuostabu, kad R.Hanssenas Sovietų Sąjungai, o vėliau ir Rusijai slaptą informaciją pardavinėjo daugiau nei 20 metų, nors pats tuo metu užėmė aukštas pareigas kontržvalgyboje.
Robertas Hanssenas
Robertas Hanssenas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Ramiame Vašingtono priemiestyje Virdžinijos valstijoje gyvenęs R.Hanssenas buvo puikus kaimynas. Uolus katalikas, mylintis tėvas ir patikimas FTB agentas. Vargu ar kas nors galėjo įsivaizduoti, kad šis malonus 56 metų džentelmenas yra kas nors daugiau nei paprastas, tipiškas amerikietis.

Tačiau daugiau nei 20 metų R.Hanssenas toli gražu nebuvo toks ramus.

Savo bendražygiams čekistams jis buvo žinomas kaip Ramonas Garcia, Jimas Bakeris, G.Robertsonas, „Graysuit“ ar tiesiog „B“ – vienas ilgiausiai dirbusių šnipų, vertingas slaptos informacijos šaltinis ir tikra grėsmė JAV saugumui.

Kai 2001 m. jis buvo demaskuotas, buvo spėjęs perduoti Maskvai didžiulį kiekį informacijos. Jis buvo atsakingas už dviejų JAV šnipų mirtį ir tapo „destruktyviausiu šnipu FTB istorijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas