Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įdomiausi ir neįprasčiausi vardai, kuriuos tėvai Lietuvoje kada nors davė naujagimiams

Romos imperatoriai ir Lietuvos kunigaikščiai. Graikų dievai ir amerikiečių popžvaigždės. Gamtos reiškiniai ir planetos. Per pastaruosius šimtą metų Lietuvoje buvo duota daug keistų vardų ir portalas 15min kviečia vienoje vietoje susipažinti su daugeliu iš jų. O galbūt ir pasisemti idėjų.
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.

Neseniai skelbėme tekstą apie 100 vardų, kurie Lietuvoje per šimtmetį buvo duoti tik vieną kartą. Tačiau į šį sąrašą daug įdomių vardų nepateko, nes buvo duoti, tarkime, du ar 10 kartų. Dabar pildome šią spragą.

Šįkart įdomiausius vardus Lietuvoje nutarėme panagrinėti kiek kitu kampu – susiedami panašius vardus kartu.

Ko Lietuvoje daugiau – Donaldų ar Melanijų? Kiek šalyje Portų, kiek – Atų ir Aramių? Ar Lietuvoje dažnesnis vardas Venera, ar Merkurijus? Radži ar Minedas? Litas ar Doleris? Barbė ar Kenas? Klaida ar Džigitas? Nė vieno vardo čia neišsigalvojome – Lietuvoje išties jie buvo duoti vaikams.

Jei jums niekada nebuvo kilę šie klausimai, bet dabar susidomėjote, skaitykite toliau ir netrukus rasite atsakymus.

Informaciją, kaip surinkome vardus, rasite straipsnio pabaigoje.

Lietuvos kunigaikščiai ir istorinės asmenybės

Tokie vardai kaip Kęstutis, Algirdas, Vytautas ar Gediminas Lietuvoje duoti tūkstančius kartų. Tačiau dalis retesnių vardų irgi buvo įkvėpti LDK kunigaikščių ar didikų.

Jogailos vardas Lietuvoje duotas 232 kartus. Skomanto – 121 kartą. Jaunučio – 81 kartą. Dangeručio – 16 kartų. Bonos – 6 kartus. Radvilos – 5 kartus. Daujoto – 5 kartus. Švitrigailos – 3 kartus. Traidenio – 2 kartus. Treniotos – 2 kartus. Butvydo – 1 kartą.

Legendinio Prūsijos įkūrėjo Vaidevučio vardas duotas 19 kartų, o štai Herkaus vardas – net 1326 kartus.

Darių Lietuvoje daug. Bet 64 berniukai gavo ir vardą Girėnas. Dvi mergaitės – vardą Lituanika.

44 berniukams po gimimo buvo duotas vardas Vydūnas, 14-ai – Vaižgantas.

Lietuvoje gimė ir 5 mergaitės, kurios gavo vardą Nėris (su ė, kaip ir rašytojos pavardė). Dar gimė viena mergaitė, gavusi vardą Saliamutė. 2 berniukai gavo vardą Daukantas.

Politikai, valdovai ir šiaip istorinės asmenybės

Vardas Adolfas Lietuvoje duotas 2517 kartų, o akivaizdus šio vardo pikas buvo 1941-1942 m., kuomet šis vardas buvo duotas po daugiau negu 150 kartų. Labai tikėtina, kad tai susiję su faktu, jog nacistinė Vokietija Lietuvą okupavo būtent 1941 m.

Vardai Josifas arba Josif Lietuvoje duoti 2861 kartą ir čia vėlgi galima pastebėti tendenciją: 1948-1960 m. buvo didžiausi šių vardų populiarumo metai, kuomet jie buvo duodami po 60-105 kartus per metus, o vėliau jų populiarumas krito.

Rekordiškai populiarūs šie vardai buvo 1951 m., kai gimė 105 Josifai. Primename, kad Josifas Stalinas mirė 1953 m.

Kalbant apie komunistinius lyderius, verta atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje 41 kartą buvo duotas vardas Ninel. Jei kyla klausimas, kuo tai susiję su komunizmu, perskaitykite šį vardą iš kitos pusės.

Vardo Jurijus, Lietuvoje duoto beveik 3 tūkstančius kartų, didžiausias populiarumas turbūt neatsitiktinai buvo 1961-1964 m., po Jurijaus Gagarino skrydžio. Tada šis vardas duotas po 120-140 kartų kasmet, vėliau jo populiarumas smuko. Beje, 1961 m. ir 1962 m. gimė dvi mergaitės, gavusios vardą Kosma.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Kosmonautas Jurijus Gagarinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Kosmonautas Jurijus Gagarinas

Vardas „Cezaris“ Lietuvoje buvo duotas 28 kartus (ir dar 6 kartus vardas Cezarijus). Vardas „Napoleonas“ – 76 kartus.

2 kartus Lietuvoje duotas vardas Urbonas (kadaise buvo popiežius tokiu vardu).

Barako Lietuvoje nėra nė vieno. Tačiau Mišelės – net 33, iš jų beveik visos gimė 2009 m. arba vėliau, Baracko Obamos žmonai Michelei tapus pirmąja JAV ponia.

Vardas „Melanija“ Lietuvoje duotas net 607 kartus, tiesa, daugiausia – tarpukariu. Na, o 11 berniukų gavo vardą Melanijus. Donaldo vardas duotas 241 kartą.

Lietuvoje gimė viena Hilari – tiesa, dar 1983 m. Ir šeši Hilarijai. Bilo nėra nė vieno.

Vardas „Putinas“ Lietuvoje duotas 14 kartų – tiesa, po Nepriklausomybės atkūrimo vos kartą. Tai reiškia, kad dauguma šių vardų susiję su augalu arba rašytoju, o ne Rusijos prezidentu.

Vienas 1952 m. gimęs vaikas gavo vardą Edisonas – kaip ir garsaus išradėjo pavardė. O dvi mergaitės gavo vardą Elektra.Lietuvoje taip pat gimė devyni berniukai, gavę vardą Paskalis.

Knygų veikėjai ir knygų rašytojai

Iš „Trijų muškietininkų“ Lietuvoje neabejotinai populiariausias Atas. Šis vardas Lietuvoje duotas 241 kartą, kai tuo metu Portas – 1 kartą, Aramis – 13 kartų, o Artanjanas – 2 kartus.

„Scanpix“ nuotr./Filmo ,,D‘Artanjanas ir trys muškietininkai“ kadrai
„Scanpix“ nuotr./Filmo ,,D‘Artanjanas ir trys muškietininkai“ kadrai

Romeo vardas Lietuvoje duotas 25 kartus, o Džuljetos ar Džiuljetos – net 443 kartus. Vardas „Hamletas“ duotas 2 kartus. Tristano vardą berniukai gavo 5 kartus, o štai Izoldos vardą mergaitės – net 189.

Vergilijaus ir Platono vardas Lietuvoje duotas po 6 kartus. Aristotelio, Sokrato, Platono, Periklio, Markso – po vieną kartą. Vardas Kantas duotas net 3 kartus. Taip pat Lietuvoje vienas berniukas gavo vardą Homeras.

Berniukų vardu Frodas Lietuvoje nėra. Užtat vardas Semas duotas net 35 kartus.

210 berniukų Lietuvoje turi vardą Haris (ypač šio vardo populiarumas išaugo 2018 m.), vienas 1947 m. gimęs vaikas gavo vardą Ronis. Hermionų, vardyno duomenimis, Lietuvoje nėra (užtat yra 11 mergaičių vardu Hermina).

Gamtos reiškiniai, kūnai ir planetos

Vardas „Vasara“ Lietuvoje buvo duotas 24 kartus. Vardas „Pavasaris“ – 1 kartą. Vardų, susijusių su žiema ar rudeniu, Lietuvoje duota nebuvo.

Vardas „Naktis“ Lietuvoje duotas 2 kartus. Vardas „Diena“ duotas nebuvo.

Vardas „Vasaris“ Lietuvoje buvo duotas 48 kartus. Vardas „Kovas“ – 20 kartų. Vardas „Liepa“ – 3197 kartus (tiesa, tikėtina, kad tai labiau susiję su medžiu). Vardas „Gruodis“ – 5 kartus. Kiti mėnesių pavadinimai kaip vardai duoti nebuvo.

„Audra“ ar „Vėjas“ – ne vieninteliai su meteorologiniais reiškiniais susiję vardai. Lietuvoje per šimtmetį gimė 32 Vėtros, 13 Perkūnų, 12 Viesulų, viena Vaivorykštė, vienas Žaibas ir vienas Lietus. 15 kartų duotas vardas „Sniega“. Trys berniukai gavo vardą Pragiedrulis, viena mergaitė – Žarija.

Lietuvoje gimė 41 Narcizas, 30 Lelijų, 1 Aguona. 4 berniukai gavo vardą Beržas, vienas – Žilvitis. Bruknės vardas duotas 9 kartus. Žemuogės – 1 kartą. Vardas „Ąžuolas“ gana dažnas, bet ir vardas „Ąžuolė“ buvo duotas 2 kartus.

Kalbant apie dangaus kūnus, vardai Saulė ar Saulius Lietuvoje dažni. Tačiau 3 kartus buvo duotas vardas Saulytė. Be to, vienas berniukas Lietuvoje yra ir Mėnulis, o dvi mergaitės gavo vardą Mėnulė.

O kaipgi su planetomis? Vardas „Merkurijus“ duotas 8 kartus. Vardas „Venera“ – 27 kartus. Vardas „Žemė“ – 1 kartą. Vardas „Marsas“ – 3 kartus. Vardas „Jupiteris“ – 1 kartą. Vardas „Saturnas“ 13 kartų (ir dar 12 kartų vardas Saturnina bei 2 kartus vardas Saturna). Vardas „Neptūnas“ – 3 kartus. Tik vardas „Uranas“ niekada duotas nebuvo.

Vardas „Sirijus“ duotas 6 kartus (nors tai gali būti susiję ir su Hario Poterio fanais). Vardas „Antaris“ – 10 kartų.

Vardas Liūtas duotas 6 kartus, o vardas Delfina -18 kartų (buvo ir vienas Delfinas). Vardas Lapė duotas 1 kartą. Du vaikai gavo vardą Lynas.

Lietuvos ir pasaulio geografija

Vardas „Vilnius“ Lietuvoje per šimtmetį duotas 15 kartų, vardas „Vilnė“ – 43 kartus. Vardas „Nemunas“ duotas 68 kartų, o vardas „Neris“ – 17 kartų. Be to, 22 berniukai gavo Merkio vardą, o 41 mergaitė – Minijos. Taip pat Lietuvoje gimė vienas Upius ir 158 mergaitės, vardu Upė.

210 Lietuvoje gimusių mergaičių gavo vardą Jūra, o viena – ir vardą Baltija.

Be to, Lietuvoje gimė vienas Kaunas, vienas Tauragnas.

Vardas „Gilija“ Lietuvoje duotas 28 kartus. Taip vadinasi kaimas prie Kuršių marių, įkvėpęs filmą „Elzė iš Gilijos“.

12 berniukų Lietuvoje gavo vardą Everestas. Altajaus vardas Lietuvoje duotas 2 kartus. Paryžiaus – 1 kartą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Everestas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Everestas

Vardas „Atlantas“ Lietuvoje duotas 11 kartų. Vardas „Danija“ – 12 kartų. 5 berniukai buvo pavadinti vardu Austris.

Dievai ir pranašai

Per šimtmetį Lietuvoje gimė 31 Adonis (ir 8 Adonės), 23 berniukai, gavę vardą Hermis. Taip pat 14 Afrodičių, 6 Apolonai, 5 Artemidės, 3 Heros, 2 Odisėjai, po vieną Achilą, Heliją.

33 mergaitės yra gavusios vardą Olimpiada. 31 berniukas – Eridanas. Dar 42 mergaitės gavo vardą Eridana. Vardas Titanas yra duotas 10 kartų. Devynios Lietuvoje gimusios mergaitės gavo vardą Mūza.

Kalbant apie Bibliją, Lietuvoje gimė vienas Kristas, vienas Judas. Trijų evangelistų – Mato, Luko ir Jono – vardai Lietuvoje itin dažnai, duoti dešimtis tūkstančių kartų, o štai ketvirtasis – Morkus – duotas vos 31 kartą.

4 kartus buvo duotas vardas „Agapė“ (tai krikščionybės terminas, apibūdinantis krikščionišką meilę). Du kartus – vardas Evangelija. 6 kartus duotas vardas Florijonas, 8 – Kiprijonas (tai šventųjų vardai), 12 – Serafina.

Galima žvilgsnį nukreipti ir į Indiją – Lietuvoje gimė 14 mergaičių, vardu Veda, viena mergaitė, vardu Šyva.

Arba į Skandinaviją – Lietuvoje gimė 18 berniukų vardu Toras (tiesa, Torų skaičius ypač išaugo 2018 m., kas leidžia spėti, kad tai greičiau susiję su filmais pagal komiksus), 8 Ragnarai. Ir netgi į senovės Egiptą – Lietuvoje gimė vienas Imotepas.

Popkultūra

Kai kurie žemiau minimi vardai gali būti susiję su įvairiais popkultūros reiškiniais – serialais, komiksais, muzika, mada ir taip toliau. O gali ir nebūti. Bet statistika yra įdomi.

Vardas „Džordana“ Lietuvoje buvo duotas 51 kartą. Daugiausia 1988-1997 m. laikotarpiu.

Vardas „Radži“ Lietuvoje duotas 3 kartus. Vardas „Madona“ Lietuvoje duotas 7 kartus, tiesa, ar tai susiję su atlikėja – pasakyti sunku. Vardas Rijana – 6 kartus. Vardas Minedas – 1 kartą (2006 m.).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radžis Aleksandrovičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radžis Aleksandrovičius

Vardas „Pamela“ Lietuvoje duotas 7 kartus – šeši iš jų buvo jau po to, kai Lietuvoje rodyti „Gelbėtojai“.

Vardas Esmeralda duotas 38 kartus – ir dar yra vienas Esmeraldas. Vardas Izaura duotas 11 kartų – visi 1986-1995 m. Vardas „Meisonas“ – 4 kartus, vardas „Sonis“ – irgi.

Vardas „Donatela“ – 5 kartus. Santjagas – 3 kartus. Be to, Lietuvoje trys mergaitės gavo vardą Rozalinda.

Vardas „Donaldas“ Lietuvoje buvo duotas 231 kartą. Vardas „Rožė“ – 374 kartus. Vardai „Mikis“, „Minė“, „Plutas“ ar „Kliunkis“ Lietuvoje duoti nebuvo.

Vardas „Silvestras“ Lietuvoje duotas 537 kartus, o šio vardo pikai buvo du: vienas 1934-1949 m. ir kitas 1992-1996 m., kai šis vardas kasmet duotas bent po 15 kartų. Tai gali būti susiję su Silvestru Stalone.

Arnoldo vardo, duoto 3045 kartus, populiarumas didžiausias irgi buvo 1990-1998 m. – visą šį laikotarpį kasmet gimė net 96 Arnoldai, o 1992 m. jų buvo daugiausia – net 181. Tai gali būti susiję su antrojo „Terminatoriaus“ filmo pasirodymu 1991 m.

Houmerių ar Mardžių Lietuvoje nėra, užtat 107 berniukai gavo vardą Bartas, 92 mergaitės – vardą Liza, o 16 – vardą Megė.

Vardas „Kanijė“ Lietuvoje duotas nebuvo, užtat vardas Vestas duotas 13 kartų. Be to, Lietuvoje yra gimusi viena Šiaurė ir vienas Šiaurius.

Vardas „Amadėjus“ Lietuvoje duotas 17 kartų. Vardas Ūdrys (operos „Pilėnai“ personažas) vardas Lietuvoje buvo duotas 14 kartų.

Bendriniai žodžiai, prekės ženklai ir kitkas, kas liko nepaminėta

Kai kurie Lietuvoje duoti vardai yra dažniau naudojami kaip apibūdinimai ar sutampa su bendriniais žodžiais. 47 kartus Lietuvoje buvo duotas vardas Gražutė, 5 kartus – Gražutis. 4 mergaitės gavo vardą Drąsuolė, 154 berniukai – vardą Drąsutis.

3 kartus vaikui duotas vardas Linksmuolė, 1 kartą – Mažė, Malonė, Muzika, Ramybė, Džiazas, Eteris. 2 berniukai gavo vardą Karalius, o 2 mergaitės – Pasaka.

Vardas „Alita“ Lietuvoje duotas 25 kartus. Ar sutapimas su alkoholinio gėrimo prekės ženklu yra atsitiktinis – nežinia. Vardas Estrela duotas tris kartus.

10 kartų Lietuvoje duotas vardas Era, 20 kartų – Aistra. 7 mergaites jų tėvai dėl sunku pasakyti kokių priežasčių nutarė pavadinti vardu Klaida. O vienas berniukas irgi nežinia kodėl gavo vardą Alkis.

3 berniukai Lietuvoje buvo pavadinti vardu Žydras. Dvi mergaitės – vardu Zona. Trys berniukai gavo vardą Džigitas.

Du vaikai Lietuvoje yra gavę vardą Doleris (1990 ir 1995 m.). Taip pat Lietuvoje gimė vienas Litas.

Vardas Barbė Lietuvoje buvo duotas vieną kartą (beje, dar iki išrandant lėlę Barbę). Užtat vardas Kenas – net 6 kartus.

Kiti įdomesni vardai, Lietuvoje duoti daugiau negu 1 kartą

Žemiau pateikiame tiesiog šiaip labiau įstrigusius vardus, kurie Lietuvoje buvo duoti daugiau negu 1 kartą. Jie jau jokiai kategorijai iš aukščiau esančių nepriskirti. Žinoma, sąrašas negalutinis ir gali būti pildomas. Primename, kad vieną kartą duotus vardus rasite čia.

Ichtiandras – 47 kartai

Skolastika – 32 kartai

Džeinara – 25 kartai

Napalys – 24 kartai

Mantilė – 22 kartai

Bogumila – 21 kartas

Imelda – 21 kartas

Marcelina – 20 kartų

Santaras – 20 kartų

Sinilga – 20 kartų

Eulalija – 20 kartų

Pulcherija – 19 kartų

Agutė – 19 kartų

Gojus – 18 kartų

Loranas – 18 kartų

Erina – 18 kartų

Elingas – 15 kartų

Zigma – 14 kartų

Katalina – 14 kartų

Guosnė – 14 kartų

Rusanda – 13 kartų

Ramonas – 12 kartų

Efimija – 12 kartų

Scholastika – 12 kartų

Linijus – 12 kartų

Raldas – 12 kartų

Anikė – 12 kartų

Sangedas – 11 kartų

Vasta – 9 kartai

Kvirinas – 9 kartai

Žygeda – 8 kartai

Bonaventūras – 7 kartai

Aprilė – 7 kartai

Iliuminata – 7 kartai

Saimantas – 6 kartai

Aigris – 6 kartai

Jokimas – 6 kartai

Gedailė – 5 kartai

Eustachijus – 5 kartai

Almeida – 5 kartai

Solomija – 5 kartai

Ugnėja – 5 kartai

Dakota – 4 kartai

Ingris – 4 kartai

Vintautas – 4 kartai

Timėja – 4 kartai

Akmėjus – 3 kartai

Madesė – 3 kartai

Naras – 3 kartai

Selmas – 3 kartai

Rustas – 3 kartai

Dijardas – 3 kartai

Dovaidas – 3 kartai

Orilė – 3 kartai

Kastautas – 3 kartai

Erstida – 3 kartai

Vaivara – 2 kartai

Elarija – 2 kartai

Gėlita – 2 kartai

Kovydas – 2 kartai

Akianė – 2 kartai

Gimantė – 2 kartai

Aslanas – 2 kartai

Endera – 2 kartai

Aranta – 2 kartai

Hardas – 2 kartai

Akselis – 2 kartai

Pusnė – 2 kartai

Aikas – 2 kartai

Epistimija – 2 kartai

Samelija – 2 kartai

Esterina – 2 akrtai

Liberata – 2 kartai

Bogumilas – 2 kartai

Kaip mes surinkome visus šiuos vardus? Tekstas parengtas remiantis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) vardų sąvado duomenimis. Įdomių vardų galite ieškoti ir patys. Sąvado duomenų šaltinis yra Lietuvos Respublikos gyventojų registras.

Į vardų sąvadą yra įtraukti visų Lietuvos piliečių vardai (2006 m. duomenimis), taip pat visų 1991–2018 m. Lietuvoje gimusių vaikų vardai. Paprasčiau pasakius – jei pilietis gimė 1991 m. arba vėliau, jo vardas tikrai yra sąvade. Jei gimė anksčiau – tokiu atveju jo vardas yra, jei jis 2006 m. buvo tarp registruotų Lietuvos piliečių.

Šis sąrašas – jokiu būdu ne baigtinis. Tikėtina, kad dalį įdomių vardų praleidome.

Kokius įdomius vardus tėvai vaikams davė pernai? Apie įdomiausius Vilniuje vaikams 2019 m. suteiktus vardus skaitykite čia.

Apie įdomiausius kitose savivaldybės vaikams suteiktus vardus skaitykite čia.

Kaip mes surinkome visus šiuos vardus? Tekstas parengtas remiantis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) vardų sąvado duomenimis. Sąvado duomenų šaltinis yra Lietuvos Respublikos gyventojų registras.

Į vardų sąvadą yra įtraukti visų Lietuvos piliečių vardai (2006 m. duomenimis), taip pat visų 1991–2018 m. Lietuvoje gimusių vaikų vardai. Paprasčiau pasakius – jei pilietis gimė 1991 m. arba vėliau, jo vardas tikrai yra sąvade. Jei gimė anksčiau – tokiu atveju jo vardas yra, jei jis 2006 m. buvo tarp registruotų Lietuvos piliečių.

2019 m. vardai atrinkti remiantis Lietuvos savivaldybių suteiktais duomenimis apie įdomiausius vardus.

Šis sąrašas – jokiu būdu ne baigtinis. Tikėtina, kad dalį įdomių vardų praleidome, be to, kai kurių neįtraukėme ir dėl to, kad jie buvo duoti daugiau negu kartą.

Ateityje planuojame ir daugiau straipsnių apie įdomius vardus, tad jei žinote įdomių vardų savo aplinkoje, o gal ir patys tokį turite – parašykite mums.

Kokius įdomius vardus tėvai vaikams davė pernai? Apie įdomiausius Vilniuje vaikams 2019 m. suteiktus vardus skaitykite čia.

Apie įdomiausius kitose savivaldybės vaikams suteiktus vardus skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas