Kviečiame susipažinti su keisčiausiais ir šlykščiausiais patiekalais iš viso pasaulio. Įspėjame – jei šiuo metu valgote arba jei tiesiog esate jautrūs neįprasto maisto nuotraukoms, ir šis straipsnis gali sukelti nemalonių pojūčių, tad skaitykite jį atsargiai.
Ir, beje, prisiminkite – tradicinė lietuvių kraujinė sriuba irgi toli gražu ne visur pasaulyje būtų priimama palankiai.
Pelių vynas
Iš Kinijos kilęs „pelių vynas“ yra gėrimas, pagardintas... negyvais pelių jaunikliais. Jis vartojamas kaip sveikatingumo gėrimas, neva padedantis apsisaugoti nuo įvairių ligų.
Šis gėrimas yra gaminamas vyne maždaug metus fermentuojant mažus peliukus. Internete pasitaikantys šį gėrimą ragavusių žmonių komentarai teigia, kad skonis primena benziną.
Sūris su lervomis
Casu marzu – Italijai priklausančioje Sardinijos saloje daromas avių pieno sūris su... gyvomis lervomis. Jį gaminant jis specialiai paliekamas lauke, kad jį rastų sūrio muselės, kurios jame deda kiaušinius. Išsiritusios lervos ima valgyti sūrį.
Šių muselių virškinamojo trakto rūgštys skaido sūrio riebalus, sūris tampa minkštas ar net birus. Kai Casu Marzu yra paruoštas valgymui, jame jau būna tūkstančiai tokių lervų.
Tiesa, lervos turi būti gyvos. Sardiniečiai mano, kad sūris, kuriame lervos mirusios, valgymui nebetinkamos. Todėl valgant gali pasitaikyti momentų, kai lerva tiesiog iššoka iš sūrio.
Avies galvos ir pėdų sriuba
Kale pache sriuba, gaminama iš avies galvos ir kanopų, yra tradicinis persų virtuvės patiekalas.
Ši sriuba valgoma Irane, Afganistane, Armėnijoje ir Irake. Avių galvos ir kanopos kelias dienas laikomos šaltame vandenyje, o paskui verdamos per naktį, kad sumažėtų stiprus kvapas.
Keptos jūrų kiaulytės
Cuy, arba keptos jūrų kiaulytės, yra Peru paplitęs patiekalas. Šios jūrų kiaulytės būna kepamos keptuvėje, kepamos ant grotelių arba išrūkomos.
Šis patiekalas labai senas – jo gamybos tradicija siekia tūkstančius metų.
Afrikos kandžių vikšrai
Vadinamieji Mopanės (Mopane) kirminai – Afrikoje gyvenančios imperatoriškosios kandies vikšrai – yra tradicinis afrikietiškas skanėstas, renkamas rankomis Zambijos krūmynuose. Surinkti vikšrai būna išverdami, o tada džiovinami saulėje.
Tradiciškai šie vikšrai buvo būdas pietų Afrikos gyventojams gauti baltymų. Pastaruoju metu šie vabzdžiai populiarėja ne tik tarp tradiciškai juos valgiusių Afrikos kaimų gyventojų – mokslininkai atkreipia dėmesį į jų maistingąsias savybes.
Civetų kava
Kopi luwak, arba civetų kava – tai kava, gaminama iš kavos pupelių, kurias prieš tai suvalgo, iš dalies suvirškina ir iškakoja Azijoje gyvenančios civetos.
Vėliau šios iš dalies suvirškintos pupelės yra išrenkamos iš civetų išmatų.
Civetos yra išrankios maistui, jų racionas labai įvairus, todėl pupelių fermentaciją praturtina įvairūs enzimai.
Hagis
Hagis yra tradicinis škotiškas patiekalas – maltomis avies kepenėlėmis, plaučiais, širdimi ir avižomis prikimštas avies skrandis. Tradiciškai jis patiekiamas su bulvių koše.
Jaučio penis
Jaučio penis yra populiarus patiekalas įvairiuose pasaulio kraštuose, dažniausiai Kinijoje. Tikima, kad jis suteikia energijos ir ištvermės, nors mokslinių tyrimų, tai patvirtinančių, nėra.
Jaučių peniai dažniausiai patiekiami išvirti sriuboje, bet kartais valgomi ir vieni.