Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV ir SSRS varžymasis Arktyje: kaip šaltas regionas tapo karštuoju tašku

Arkties regionas Šaltojo karo metu buvo probleminė teritorija, tapusi masinio naikinimo ginklų dislokavimo zona. Nors tai vienas iš mažiau žinomų karštųjų taškų Šaltojo karo metais, įtampos šiame regione buvo daug.
JAV  karinė bazė Arktyje 1989 m.
JAV karinė bazė Arktyje 1989 m. / Wikimedia Commons nuotr.

Kur yra Arkties teritorija?

Arktimi vadinamas Žemės regionas, išsidėstęs aplink Šiaurės ašigalį. Paprastai Arkties zona laikomos teritorijos, kurių vidutinė šilčiausio metų mėnesio temperatūra nesiekia 10 ºC.

Į šias teritorijas įeina Arkties vandenynas su jam priklausančiomis jūromis, jose esančios salos ir Azijos, Europos bei Šiaurės Amerikos šiauriniai pakraščiai.

Arktinėmis valstybėmis laikomos aštuonios šalys: Islandija, Danija (per Grenlandiją), Jungtinės Amerikos Valstijos, Kanada, Norvegija, Rusija, Suomija ir Švedija.

Šaltojo karo kontekste daugiausiai dėmesio verta sutelkti į dvi valstybes – Sovietų Sąjungą ir JAV.

Arktis iki Šaltojo karo

Arkties regionas iki XX amžiaus buvo ganėtinai apleistas. Atšiauriame šio regiono klimate buvo sunku išgyventi.

Šio regiono svarba pradėjo augti XX amžiaus trečiajame–ketvirtajame dešimtmečiuose. Čia vyko vis daugiau sovietinių mokslinių ekspedicijų. Pagrindinis jų tikslas buvo rasti naudingų išteklių.

1929 m. Arktyje ėmė veikti pirmoji sovietų tyrimo stotis. Be viso kito, ji jau rinko ir duomenis apie klimato kaitą. Iki 1940 m. ekspedicijų ir tyrimo stočių daugėjo, o Sovietų Sąjunga buvo dominuojanti šiame regione valstybė.

Tačiau Antrojo Pasaulinio karo metu šio regiono tyrinėjimas patyrė stagnaciją, nes Sovietų Sąjungos interesai buvo sutelkti į karo veiksmus.

JAV į Arkties geopolitinį lauką įsitraukė 1867 metais, kai iš carinės Rusijos nusipirko Aliaską už 7,2 milijonus JAV dolerių. Tuo metu iš to didelės naudos nebuvo gauta, kadangi Arktyje gyventi dėl atšiauraus klimato buvo beveik neįmanoma.

Wikipedia.org nuotr./7,2 mln. dolerių, kuriuos amerikiečiai sumokėjo už Aliaską, čekis
Wikipedia.org nuotr./7,2 mln. dolerių, kuriuos amerikiečiai sumokėjo už Aliaską, čekis

Visgi ekspedicijų Arktyje JAV, lyginant su SSRS, vykdė žymiai mažiau. Pirmosios rimtesnės ekspedicijos vyko XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje.

1940 m., kai prasidėjo karas, JAV požiūris į regioną pasikeitė. Buvo suprastas Grenlandijos strateginis aktualumas, JAV gavo leidimą iš Danijos vyriausybės steigti Grenlandijoje karines bazes.

Aliaskoje buvo sustiprintas susisiekimas, per maždaug devynis mėnesius per Kanadą į Aliaską nutiestas 2700 kilometrų ilgio greitkelis.

Po Antrojo Pasaulinio karo JAV pradėjo vis labiau vertinti savo saugumą. Arkties regionas buvo matomas kaip vieta, iš kurios Sovietų Sąjunga galėtų pulti, potencialios invazijos taškas.

Dėl to JAV nuo 1946 metų pradėjo plėsti savo įtaką šiame regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?