Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV išaiškinti prieš 34 metus įvykdytą žmogžudystę padėjo žudiko seilės

Amerikietė Tamika Reyes daugiau nei po 30 metų neatsakytų klausimų ir sielvarto pagaliau sužinojo, kas nužudė jos motiną. Į šį klausimą atsakyti padėjo mokslo pažanga ir genetika. Žudiko tapatybė buvo nustatyta iš daugiau negu 30 metų senumo seilių mėginio, rašo CNN.
DNR
DNR / 123RF.com nuotr.

Žudikas parašė laišką

T.Reyes motinai Annai Kane buvo 26-eri, kai 1988 m. spalio 23 d. miškingoje vietovėje netoli Ridingo (Pensilvanija) buvo rastas jos kūnas su virve aplink kaklą.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad ji buvo uždusinta kitoje vietoje, o kūnas išmestas miške.

Vietos laikraštis „Reading Eagle“ paskelbė straipsnį su prašymu atsiliepti galinčius suteikti informacijos apie A.Kane mirtį.

1990 m. vasarį, praėjus maždaug 15 mėnesių po jos nužudymo, laikraštis gavo anoniminį laišką iš „susirūpinusio piliečio“ su informacija, kurią, policijos teigimu, galėjo žinoti tik žudikas.

Laiško autorius, laižydamas voką, taip pat paliko savo DNR. Seilių DNR sutapo su ta, kuri buvo rasta ant Kane drabužių.

Tačiau vien tokio sąryšio neužteko. Policijai dar reikėjo išsiaiškinti, kokio žmogaus tai DNR. Ir to padaryti nepavyko daugiau negu 30 metų.

Galiausiai 2022 m. policijai nustatyti žudiką pavyko pasitelkus naują metodą – genetinės genealogijos tyrimus.

Paaiškėjo, kad žudikas yra vietinis vyras, vardu Scottas Grimas. Tai teisėsaugos pareigūnai atskleidė praėjusią savaitę spaudos konferencijoje.

„Kai tai sužinojau, pajutau sumišusius jausmus. Apsidžiaugiau, kad pagaliau žinau, kaip atrodė monstras, kuris ją atėmė iš mūsų, ir nusivyliau dėl to, kad jis niekada nepatirs savo veiksmų pasekmių“, – sakė T.Reyes, kalbėdama su CNN.

Už žmogžudystę S.Grimas neatsakys, nes mirė 2018 m., būdamas 58 metų amžiaus.

Dukra apie motiną galvoja kasdien

T.Reyes buvo 9 metai, kai jos motina buvo nužudyta. Ji drauge su artimiausiais giminaičiais, dviem broliais ir močiute, 34 metus nežinojo, kas nužudė motiną. Pasak T.Reyes, nežinojimas, ką kaltinti, dar labiau sustiprino motinos netekties kančią.

Tik praėjusią savaitę T.Reyes sulaukė detektyvo skambučio su žinia apie rastą jos motinos žudiką.

T.Reyes teigė iki šiol apie savo motiną galvojanti kasdien. „Ji buvo fejerverkas – labai bendraujanti, nieko nebijanti, labai sąžininga, atvira ir rūpestinga“, – sakė ji.

T.Reyes teigimu, vienas iš gražiausių jos vaikystės prisiminimų – pasivaikščiojimai su mama, kai ji staiga pradėdavo šokti pagal parduotuvėse grojančią muziką.

Po motinos mirties ją priglaudė ir augino teta, o du jos broliai apsigyveno pas tėvą.

Padėjo proveržis genetikoje

Tyrėjai nustatė, kad S.Grimas yra žudikas, naudodamiesi šiuolaikiniu metodu – genetine genealogija. Šis metodas sujungia DNR tyrimus ir tradicinę genealogiją, kad surastų ryšius tarp žmonių.

Pastaraisiais metais tokios bendrovės kaip „23andMe“ ir „Ancestry“ kviečia žmones atlikti genetinius tyrimus. Tereikia spjauti į mėgintuvėlį ir atsiųsti jį bendrovei, kad ši atliktų analizę.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Genetiniams tyrimams naudojamas prietaisas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Genetiniams tyrimams naudojamas prietaisas

Analizė iš seilių gali nustatyti jų savininko protėvių kilmę, tikimybę susirgti kai kuriomis paveldimomis ligomis ir t. t. Taip pat klientas gauna ir neapdorotą DNR duomenų failą.

Milijonai pasaulio gyventojų, norinčių ištirti savo genetines šaknis, leido genetiniams tyrimams tapti dideliu verslu. Tokie tyrimai taip pat tapo vertinga priemone teisėsaugos pareigūnams, bandantiems išaiškinti senus nusikaltimus.

Dabar informaciją apie iš nusikaltimų vietų surinktą DNR galima įkelti į internetinį puslapį, kur šis DNR yra lyginamas su DNR, kurią pateikė žmonės, besinaudojantys tokiomis bendrovėmis kaip „23andMe“, kad ištirtų savo genealogiją.

Radę galimus sutapimus, genealogai gali sudaryti genealoginius medžius ir padėti policijai surasti potencialius įtariamuosius. Pastaraisiais metais šis metodas padėjo išaiškinti kai kurias garsiausias ilgai neištirtas bylas JAV.

Tyrėjai, išanalizavę mirusios A.Kane drabužius, rado nežinomo vyro DNR pėdsakų.

Vėliau jie nustatė, kad jis sutampa su DNR, esančiu ant 1990 m. voko, atsiųsto laikraščiui. Tai patvirtino tyrėjų hipotezę, kad už laiško slypintis asmuo buvo žudikas.

Tačiau nors tyrėjai turėjo žudiko DNR, ilgai nebuvo nieko, kas leistų nustatyti žudiko tapatybę, nes jis niekada nebuvo suimtas už ką nors, dėl ko reikėtų įvesti jo DNR į sistemą, teigė pareigūnai.

123RF.com nuotr./DNR
123RF.com nuotr./DNR

Štai čia padėjo genetinė genealogija. Praėjusią savaitę spaudos konferencijoje policijos pareigūnas Danielis Womeris sakė, kad genetinės genealogijos veiksmingumas ilgai neišaiškintose bylose priklauso nuo nusikaltimo vietoje surinkto DNR kokybės ir nuo to, ar ji nesuprastėjo.

Tačiau, jei DNR įrodymai saugomi kruopščiai, ir prieš keliasdešimt metų surinktą DNR galima ištirti naudojantis naujomis technologijomis.

„Surinkta medžiaga buvo saugoma laikantis visų reikalavimų, nes tyrėjai žinojo, kad ateityje bet kas, ką jie surinko, gali tapti įrodymu, reikalingu bylai ištirti. Na, o štai dabar, 2022 m., vienas įrodymų, kurį jie surinko, buvo būtent tai, ko mums reikėjo“, – konferencijoje sakė Pensilvanijos valstijos policijos seržantas N.Trate‘as.

Liko neatsakytų klausimų

Tyrėjai apie žudiką vis dar žino nedaug, išskyrus tai, kad jis gyveno netoli Hamburgo, Pensilvanijos valstijoje.

Jie bando nustatyti, ar žudikas pažinojo auką iki jos mirties dienos, ir paragino visus, ką nors žinančius apie jų santykius, susisiekti su jais.

Kol kas jie nerado jokių sąsajų. Bet, pabrėžia pareigūnai, tai nereiškia, kad nebuvo kokių nors ryšių, kurių jie dar neišsiaiškino.

Pasak D.Womerio, esama informacijos, kad tuo metu, kai buvo nužudyta, A.Kane dirbo prostitute ir galėjo vykti susitikti su klientu. Jo teigimu, policija bando nustatyti, ar tas klientas galėjo būti S.Grimas.

Policija atsisakė paskelbti 1990 m. laišką laikraščiui arba išsamiau atskleisti, kas tiksliai jame rašoma.

„Ten buvo tik intymių detalių apie tai, kur ji buvo išmesta, kaip buvo demonstruojami jos drabužiai ir panašiai. Tai leido tyrėjams manyti, kad tas, kas parašė laišką, įvykdė žmogžudystę“, – sakė D.Womeris.

Tyrėjai teigė, kad didžiausias proveržis šioje byloje įvyko šiais metais, gavus naują S.Grimo DNR mėginį, kurį buvo galima palyginti su senesniais įrodymais.

Jie atsisakė detalizuoti, kaip jie gavo jo DNR, nors jis jau ketverius metus yra miręs.

„DNR buvo gautas teisėtai, gavus kratos orderį“, – tepasakė N.Trate‘as.

Dabar, turėdama S.Grimo DNR, policija peržiūrės ir kitas neištirtas žmogžudystes, siekdama išsiaiškinti, ar jis galėjo būti su jomis susijęs.

Tau tarpu T.Reyes, rašo CNN, vis dar pasiilgsta motinos.

„Buvo sunku augti be mamos. Nė vienas vaikas neturėtų augti be mamos“, – sako ji.

Ji vis dar turi daug klausimų, kuriuos užduotų S.Grimui, jei jis dar būtų gyvas. Kodėl jis nužudė jauną moterį, kuri tik bandė pasirūpinti savo vaikais? Ir ką jis galvojo, kai sužinojo, kad ji turėjo šeimą?

T.Reyes žino, kad atsakymų niekada nesulauks. Tačiau ji džiaugiasi, kad jos šeima pagaliau žino motinos žudiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas