Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip „Altorių šešėly“ recenzavo erotinis žurnalas: „Kunigas geria šnapsą kaip miesto girtuoklis“

Dabar Vinco Mykolaičio-Putino „Altorių šešėly“ yra laikomas vienu svarbiausių visų laikų lietuvių literatūros romanų. „pirmasis modernistinis lietuvių romanas, atitikęs tuo metu Vakarų Europoje vyravusias literatūros tendencijas“, „...pradėjo naują psichologinio romano žanrą lietuvių literatūroje“, – tokių ir panašių apibūdinimų internete gausu. Tačiau tarpukariu kai kurie apžvalgininkai į romaną žiūrėjo truputį paprasčiau ir traktavo jį kaip paprasčiausią bulvarinį romaną.
Knygos „Altorių šešėly“ recenzija žurnale „Aistros“
Knygos „Altorių šešėly“ recenzija žurnale „Aistros“ / epaveldas.lt nuotr.

Šis tekstas – 15min vasarinio projekto „Lietuva šiandien prieš...“ dalis. Vasarą kelis kartus per savaitę pasakosime, ką vasarą tarpukariu rašė įvairūs Lietuvos laikraščiai. Dėmesį kreipsime ne tiek į rimtas, dideles naujienas, kiek į visokius keistus to meto Lietuvos kasdienybės nutikimus, smulkmenas, kriminalus, įdomias reklamas ir pan.

1933 m. „Altorių šešėly“ recenzija buvo išspausdinta žurnale „Aistros“ – pirmajame erotiniame lietuvių žurnale.

epaveldas.lt nuotr. /Nuotrauka leidinyje „Aistros“
epaveldas.lt nuotr. /Nuotrauka leidinyje „Aistros“

Kaip ir pritinka tokiam žurnalui, gilios psichologijos recenzijoje neieškota – akcentuotas romano skandalingumas.

„Šiame romane atvaizduotas kunigų gyvenimas, kurie neturi jokio pašaukimo arba jo nesupranta, kurie myli moteris kaip kiekvienas žmogus, kurie išgeria šnapsą kaip miesto girtuoklis, kurie lošia kortomis kaip kasino lošikai.

Šiame romane atvaizduotas kunigų gyvenimas, kurie neturi jokio pašaukimo arba jo nesupranta, kurie myli moteris kaip kiekvienas žmogus, kurie išgeria šnapsą kaip miesto girtuoklis.

Žodžiu, piešiamas kunigo gyvenimas be jokio idealizmo, tik jo užkulisai. Aišku, kad autorius, pats būdamas kunigas ir pažindamas dvasiškių gyvenimą, šiame romane parašė karčios tiesos“, – rašė recenzija.

Kaip matyti, recenzijos autoriaus akį traukė ne psichologiniai niuansai, bet tai, kad V.Mykolaitis-Putinas apskritai aprašė kunigų ydas.

Regis, jam atrodė, kad tokios lietuvių literatūrai nebūdingos detalės turėtų sudominti skaitytoją, kuris literatūroje ieško pikantiškų, bulvarinių dalykų. Juk ir recenzija buvo išspausdinta erotiniame žurnale.

„Tamsta nemiegosi skaitydamas šias knygas“, – skambiai skelbė recenzijų skyriaus antraštė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus