Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip dviejų valstybių kova dėl įtakos lėmė pirmąjį vaiko gimimą šaltojoje Antarktidoje

Emilio Marcosas Palma yra 42 metų amžiaus sistemų analitikas, gyvenantis Buenos Airėse, Argentinoje. Jis gyvena įprastą gyvenimą – siekia karjeros, linksminasi, turi savų pomėgių. Tik jis dažnai gauna laiškų iš tarptautinių organizacijų ir įvairių valstybių vadovų, į kuriuos niekada neatsako. Kodėl? Nes tie laiškai jam siunčiami dėl jo gyvenimo pradžios – ponas Palma gimė ten, kur niekas kitas nebuvo gimęs. Antarktidoje.
Antarktida
Antarktida / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Antarktida nepriklauso niekam. Ten nėra valstybių ar nuolatinių gyventojų. Tačiau visą 20-ąjį amžių Antarktidos žemėlapis buvo raikomas kelių suinteresuotų valstybių. Savo gabalo norėjo ir Argentina, kuri geografiškai yra visai netoli šalčiausio planetos žemyno.

Emilio tėvas Jorge buvo Argentinos kariuomenės pulkininkas-leitenantas. Jis kurį laiką tarnavo Argentinos bazėje Antarktidoje.

Kaip teigė Argentinos karinės diktatūros kūrėjai, tas žemės lopas Antarktidoje buvo ne šiaip vieta, kur įsikūrė Argentinos kariai ir jų šeimos, o Argentinos valstybės teritorija.

Bet tas žemės plotas pateko ir į Jungtinės Karalystės žemėlapius. Britai irgi teigė, kad ta žemė yra jų. Ir taip, beje, tebemano – 2012-aisiais dalis tos teritorijos buvo pavadinta Karalienės Elžbietos II vardu.

1977 metais buvo nuspręsta, kad Antarktidoje turėtų gimti argentinietis. Jam ketinta suteikti Argentinos pilietybę ir taip simboliškai įtvirtinti, kad toje teritorijoje veikia Argentinos valdžia.

Wikimedia Commons nuotr./Mokslinių tyrimų bazė Antarktidoje
Wikimedia Commons nuotr./Mokslinių tyrimų bazė Antarktidoje

Pulkininko Jorge Emilio Palma žmona Maria Silvia Marello kaip tik buvo nėščia. Taigi, 7-ąjį nėštumo mėnesį ji buvo išsiųsta į tą bazę Antarktidoje.

Viskas sekėsi gerai, motina buvo sveika ir 1978-ųjų sausio 7 dieną Antarktidoje gimė 3,4 kg sveriantis berniukas Emilio. Jis iš karto gavo Argentinos pilietybę.

Tai buvo simbolinis žingsnis be didesnių teisinių pasekmių. Tačiau manote, kad britai į tai nekreipė dėmesio? Ne, jie suskubo pasveikinti tėvus ir pasiūlė jiems Jungtinės Karalystės pilietybę – juk Emilio, anot britų, ji priklauso vien dėl to, kad jis gimė Jungtinės Karalystės žemėje! Šeima šios garbės atsisakė.

Techniškai Antarktida negali priklausyti niekam. Taip, žemynas yra padalintas į keletą sektorių, tačiau čia nėra sienų.

Pagal Antarktidos susitarimą čia negali vykti ir jokios karinės pratybos. Šis tarptautinis dokumentas, pasirašytas 1959 metais, nurodo, kad Antarktida – tai mokslinis rezervatas.

Ponas Palma kartais gauna pakvietimus į įvairias konvencijas, skirtas Antarktidos reikalams aptarti. Jis taip pat kviečiamas ir į Antarktidos susitarimo būstinę, kuri yra jo mieste.

Tačiau į tuos pakvietimus jis įprastai net neatsako. Savo gimimo vietos jis nepasirinko. Ir, jei būtų galėjęs pasirinkti, tikriausiai nebūtų norėjęs tapti žaislu tarptautiniuose politiniuose žaidimuose.

Palma yra pirmasis žmogus gimęs Antarktidos žemyne, bet jau seniai ne vienintelis. Pasak Vikipedijos, po to šalčiausiame žemyne gimė dar 10 vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas