Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką per Kalėdas rašė tarpukario Lietuvos laikraščiai?

Tarpukario Lietuvoje, kaip ir dabar, Kalėdos buvo viena didžiausių metų švenčių. Tad nieko stebėtino, kad didieji tuometiniai šalies laikraščiai šventėms skyrė ne vieną puslapį. Sklaidant laikraščių puslapius matyti, kiek daug dalykų yra panašūs į šiandienos: ir tuomet akcentuota, kad nors per Kalėdas dažnai norisi tik ilsėtis, svarbu šventes praleisti prasmingai ir nepamiršti jų svarbos.
Tarpukario spauda apie Kalėdas
Tarpukario spauda apie Kalėdas / Epaveldas.lt nuotr.

Portalas 15min suteikia galimybę susipažinti, kaip didžiausi 1927 m. pabaigoje leisti Lietuvos dienraščiai – „Lietuva“, „Rytas“ ir „Lietuvos žinios“ – sveikino lietuvius su Kalėdomis. Tąmet Kalėdos išpuolė sekmadienį, tad visų laikraščių šventiniai numeriai pasirodė gruodžio 23 d., penktadienį.

„Lietuva“: krikščionybė ir valstietiški būrimai – greta

Laikraštis „Lietuva“ tarpukariu buvo oficialus Lietuvos valstybės laikraštis, atspindėjęs valdžios poziciją. Šio leidinio redaktorių skirdavo Vyriausybė ir jis dažnai keisdavosi, priklausomai nuo valdžioje esančios partijos. Valdžioje esant tautininkams, pasižymėjusiems orientacija į tautiškumą ir krikščionybę, laikraštis akcentavo būtent krikščioniškąjį Kalėdų aspektą.

Nuotr. iš epaveldas.lt/Tekstas laikraštyje „Lietuva“
Nuotr. iš epaveldas.lt/Tekstas laikraštyje „Lietuva“

„Sveiki sulaukę šv. Kalėdų“, – skelbia laikraštis iš pirmojo puslapio. Puslapyje esantis tekstas „Kalėdos!“ trumpai primena Jėzaus gyvenimą ir jo pamokymus, apgailestaujama, kad tie pamokymai dažnai pamirštami, kritikuojama socialistų kova prieš Bažnyčią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas