Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 14

Kaip Povilas Plechavičius iš Žemaitijos bolševikus vijo

I pasaulinis karas prisidėjo prie buvusios tarptautinės sistemos subyrėjimo, o tai sukūrė sąlygas susikurti Lietuvai. Bet į Lietuvos teritoriją kėsinosi ir priešai – bolševikai ir bermontininkai. Besikuriančioje šalyje, kurią supo pavojingi priešai, dėjosi, generolo Povilo Plechavičiaus žodžiais, „bardakas“. Kas nors turėjo imtis veiksmų ir jis buvo tas, kuris ėmėsi veiksmų vienas pirmųjų.
Lietuvos kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininkas gen. štabo plk. Povilas Plechavičius. 1929 m.
Lietuvos kariuomenės Vyriausiojo štabo viršininkas gen. štabo plk. Povilas Plechavičius. 1929 m. / Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.

Ėmėsi kartais nesirinkdamas metodų, už ką vėliau buvo kaltinamas brutalumu. Šį patirtį, pasak kai kurių liudijimų, teko ne tik Raudonajai armijai, bet ir daliai vietinių gyventojų.

„Tvarka krašte visai pairusi“

Lietuvos padėtį sunkino ir grėsmę valstybingumui didino trys pagrindiniai veiksniai.

Pirmasis buvo į Lietuvos teritoriją iš Latvijos bei dabartinės Baltarusijos teritorijų besiveržianti bolševikų kariuomenė.

Antras veiksnys buvo visoje Lietuvoje buvo išaugęs nusikalstamumas. Ir šiaurės Žemaitijoje siautėjo vagys, kurie drumstė gyventojų ramybę. Šalia kūrėsi įvairūs nepriklausomos Lietuvos idėjai nepritarę agresyvūs bolševikų komitetai.

Trečiasis veiksnys, kuris lėmė chaosą krašte, buvo užsilikusi vokiečių kariuomenė. Pastaroji didino įtampą, nes įgyvendino gyventojams skausmingas rekvizicijas bei vykdė kitokio tipo nusikaltimus.

Vietiniai šiaurės Žemaitijos ūkininkai neapsikentę chaoso patys nutarė imtis veiksmų. Jie sužinojo, kad iš carinės Rusijos yra grįžę du kariškiai, broliai Povilas ir Aleksandras Plechavičiai.

P.Plechavičius 1914 m. baigė Orenburgo kavalerijos mokyklą. Per I pasaulinį karą jis tarnavo Rusijos kariuomenės Penktajame kavalerijos pulke, dalyvavo kautynėse su Vokietijos, Austrijos-Vengrijos ir Turkijos kariuomene.

wikipedia.com nuotr./Generolas Povilas Plechavičius
wikipedia.com nuotr./Generolas Povilas Plechavičius

Pas brolius ūkininkai nuvyko ir paprašė pagalbos organizuojant kovą prieš visus siautėjančius nusikaltėlius šiaurės Žemaitijoje ir jos apylinkėse.

Po šio apsilankymo P.Plechavičius sutiko organizuoti tvarką krašte. Pasinaudodamas patirtimi, kurią parsivežė iš tuomet jau pilietinio karo kaustomos Rusijos, jis ėmėsi vadovauti savigynos būriams.

Kuriamos savanorių pajėgos

Pradėjęs organizuoti tvarką Žemaitijoje P.Plechavičius su broliu A.Plechavičiumi 1918 m. lapkritį ėmėsi slaptai nuo vokiečių kurti savanorių pajėgas, supirkinėdamas ginklus iš demoralizuotų vokiečių kareivių.

Šios savanorių pareigos Lietuvą gynė nuo bolševikų, o vėliau nuo bermontininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas