Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Keturios kojos – gerai: kaip atrodė pirmosios istorijoje gyvūnų nuotraukos?

Išsaugoti gyvosios gamtos vaizdus žmonės norėjo visada – neatsitiktinai daugelyje priešistorinių piešinių ant urvų sienų vaizduojami būtent laukiniai gyvūnai. Per fotografijas įamžinti gyvosios gamtos vaizdus dabar galime geriau negu bet kada iki šiol. Tačiau atsiradus fotografijai, įamžinti gyvąją gamtą ilgą laiką dar buvo iššūkis. Kviečiame susipažinti su trumpa gyvūnų fotografijos istorija.
Triušiukas Mikė. Fotografuota Huawei P30 Pro
Triušiukas Mikė. Fotografuota Huawei P30 Pro / Partnerio nuotr.

Moderniausiais išmaniaisiais telefonais, tokiais kaip „Huawei P30“, galima sėkmingai įamžinti netgi greitai judančius objektus.

Bet fotografijai tik atsiradus, ilgą laiką įamžinti gyvūnus buvo sunku, nes pirmųjų fotoaparatų ekspozicijos laikas siekė dešimtis minučių ar net kelias valandas.

O juk vargu ar galima tikėtis, kad gyvūnas savo natūralioje aplinkoje tiek laiko išliks ramus. Net nereikšmingi judesiai, tokie kaip uodegos vizginimas, galėjo lemti nuotraukos susiliejimą.

Todėl neatsitiktinai pirmosios gyvūnų nuotraukos nebuvo darytos laukinėje gamtoje. Jose buvo įamžinti naminiai gyvūnai, gyvūnų iškamšos ar gyvūnai zoologijos soduose.

Pavyzdžiui, šioje 1864 m. nuotraukoje galite matyti „panelę Bet“. Ji buvo Londono zoologijos sodo raganosis. Zoologijos sode panelė Bet gyveno 23 metus.

Franko Haeso/Londono zoologijos sodo draugijos nuotr. /Panelė Bet 1864 m.
Franko Haeso/Londono zoologijos sodo draugijos nuotr. /Panelė Bet 1864 m.

Perspausdintos laikraščiuose tokios nuotraukos žmonėms, kurie nebuvo lankęsi zoologijos sode, pirmąkart gyvenime suteikė galimybę išvysti, kaip atrodo laukiniai gyvūnai, tokie kaip zebrai, žirafos ar raganosiai.

Kaip ypač išskirtinę ankstyvojo laikotarpio gyvūnų nuotrauką galima įvardinti kvagos nuotrauką.

Kvaga buvo zebro porūšis, išnykęs XIX a. Paskutinis žinomas šios rūšies egzempliorius 1883 m. nugaišo Amsterdamo zoologijos sode. Tačiau dėl šios 1870 m. nuotraukos mes žinome, kaip šie gyvūnai atrodė.

Wikimedia Commons nuotr./Kvaga
Wikimedia Commons nuotr./Kvaga

XIX a. antrojoje pusėje fotografijai tobulėjant, įamžinti gyvūnus gamtoje tapo lengviau.

Kiek žinoma, ankstyviausia gyvūno savo natūralioje aplinkoje nuotrauka yra baltojo gandro nuotrauka savo lizde, kurią 1870 m. įamžino amerikietis Charlesas A. Hewinsas.

Kitas sėkmingas ankstyvasis laukinės gamtos fotografas buvo vokietis Ottomaras Anschutzas. 1884 m. jam pavyko įamžinti skrendančius gandrus.

Otto Lilientalio muziejaus nuotr./Gandras lizde, įamžintas 1884 m.
Otto Lilientalio muziejaus nuotr./Gandras lizde, įamžintas 1884 m.

Reikšmingas žingsnis į priekį gamtos fotografijos istorijoje buvo žengtas 1906 m., kuomet „National Geographic“ žurnalas pirmąkart publikavo gyvosios gamtos nuotraukas. Šias nuotraukas įamžino amerikietis George'as Shiras III.

Fotografuodamas kai kurias nuotraukas, G.Shiras pirmąkart pasitelkė spąstus. Gyvūnui užlipus ant spąstų, fotokamera buvo aktyvuojama. Daugiau jo nuotraukų galite išvysti čia.

Wikimedia Commons/National Geographic nuotr. /Briedis miške, George'o Shiro nufotografuotas po to, kai sujudino spąstus
Wikimedia Commons/National Geographic nuotr. /Briedis miške, George'o Shiro nufotografuotas po to, kai sujudino spąstus

XX a. fotografai pagaliau galėjo įamžinti ir judėjimą. Pavyzdžiui, Aleksandrui Rodčenko XX a. ketvirtajame dešimtmetyje pavyko nufotografuoti arklį šuolyje ir arklių lenktynes.

Maskvos multimedijos meno muziejaus kolekcijos nuotr./Aleksandro Rodčenko nuotrauka „Arklių lenktynės“
Maskvos multimedijos meno muziejaus kolekcijos nuotr./Aleksandro Rodčenko nuotrauka „Arklių lenktynės“

Dar vienas fotografas, kurį verta paminėti – Ericas Hoskingas. XX a. ketvirtajame dešimtmetyje jis tapo vienu pirmųjų gyvosios gamtos fotografų, kuris, pasitelkdamas medžiotojų metodus, ilgas valandas praleisdavo pasalose, laukdamas gyvūnų. Tik, žinoma, E.Hoskingas juos ne medžiojo, o fotografavo.

Erico Hoskingo/Erico Hoskingo fondo nuotr./Pelėda, pagavusi grobį
Erico Hoskingo/Erico Hoskingo fondo nuotr./Pelėda, pagavusi grobį

Per daugiau negu šimtą metų technologija reikšmingai progresavo. Dabar įamžinti gyvūną, nesvarbu, ar tai yra jūsų pačių augintinis, ar kelionės po gamtą metu natūralioje aplinkoje pamatytas gyvūnas, gali kiekvienas.

Ypač geras galimybes fiksuoti gamtą sudaro naujasis „Huawei P30 Pro“ telefonas. Jame esanti optinio priartinimo funkcija leidžia net penkis kartus priartinti vaizdą be jokio nuotraukos kokybės pablogėjimo. Tai fotografuoti gamtą leidžia geriau negu bet kada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas