Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
15:04

Kiek politikos naujokų yra didžiausių Lietuvos partijų sąrašų viršūnėse ir kas jie?

2016 m. į Seimą Lietuvos rinkėjai išrinko 77 žmones, kurie anksčiau Seimo nariais nebuvo niekada, 2020 m. – 49. Kiek išrinksime šiemet – nežinia, bet beveik neabejotina, kad naujų Seimo narių bus ne vienas ir tikriausiai netgi ne dešimt.
Kiek politikos naujokų yra didžiausių Lietuvos partijų sąrašų viršūnėse ir kas jie?
Kiek politikos naujokų yra didžiausių Lietuvos partijų sąrašų viršūnėse ir kas jie? / 15min montažas

Visgi partijų sąrašų analizė atskleidžia – politikos naujokų skaičius skirtinguose sąrašuose reikšmingai skiriasi.

Yra sąrašų, kur naujokų sąrašo viršuje vos keli. Yra sąrašų, kurių pirmojo trisdešimtuko pusė ar daugiau negu pusė narių neturi ne tik Seimo, bet ir apskritai jokios renkamų pareigų politinės patirties.

Ieškodami politikos naujokų nagrinėjome partijų, kurios turi frakcijas Seime, sąrašus. Tai Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija (LVŽS), Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (DSVL), Liberalų sąjūdis (LS), Laisvės partija (LP) ir Regionų partija (RP).

Taip pat nagrinėjome ir dabar Seime frakcijos neturinčių, bet, bent jau vienos priešrinkiminės apklausos duomenimis, 5 proc. barjerą peržengti galinčių partijų ir koalicijų sąrašus. Tokių sąrašų yra du – „Nemuno aušra“ bei „Taikos koalicija“, į kurią susivienijo Darbo partija, Žemaičių partija ir Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija.

Iš kiekvieno sąrašo ėmėme pirmąsias 30 pavardžių daugiamandatėje apygardoje.

Politikos naujokais laikėme tuos kandidatus, kurie anksčiau niekada nebuvo nei Seimo nariais, nei savivaldybių tarybų nariais, nei europarlamentarais ar merais. Kitaip tariant, tuos, kurie Lietuvos rinkėjų nebuvo išrinkti į jokias renkamas pareigas.

Pas konservatorius – dauguma patyrusių

Pagal sukauptą politinę patirtį akivaizdžiai pirmauja Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Pirmajame šios partijos sąrašo trisdešimtuke – vos vienas žmogus, kuris anksčiau niekada nebuvo išrinktas. Tai 13-uoju numeriu sąraše įrašyta Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Balčytytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Balčytytė

Net 27 TS-LKD sąrašo pirmojo trisdešimtuko nariai yra šios kadencijos Seimo nariai. Tai nestebina – partija laimėjo 2020 m. Seimo rinkimus ir gavo net 50 mandatų.

Du trisdešimtuko nariai turi kitokios politinės patirties – Liudas Mažylis yra buvęs europarlamentaras (Andriui Kubiliui tapus Europos Komisijos nariu, gali būti, kad į Europos parlamentą L.Mažylis grįš, kadangi yra pirmas „už brūkšnio“, bet apie sprendimą jis dar nepranešė), o Martynas Prievelis yra Kauno savivaldybės tarybos narys.

Taip pat konservatorių trisdešimtuke yra dešimt buvusių ar esamų ministrų.

Bendra TS-LKD sąrašo pirmojo trisdešimtuko Seimo patirtis, sudėjus visų atskirų politikų patirtį, yra 244 metai. Tai reiškia, kad vidutiniškai vienas konservatorių sąrašo pirmojo trisdešimtuko narys Seime praleido 8,1 metus, arba kiek daugiau nei dvi kadencijas.

Sugriežtinant kriterijų ir vertinant tik pirmąjį dešimtuką, situacija panaši. Vidutinė konservatorių pirmojo dešimtuko patirtis Seime yra 7,8 metų, visi pirmojo dešimtuko nariai yra dabartiniai Seimo nariai.

Regionų partijoje – daugiausia debiutantų

Priešingoje spektro pusėje tarp nagrinėtų partijų atsidūrė Regionų partija. Net 16 šios partijos pirmojo trisdešimtuko narių neturi politinės patirties – nebuvo nei Seimo nariai, nei savivaldybių tarybų nariai, nei merai ar europarlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas