Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 07

Kraupusis mokslas: kiek laiko, žmogui nukirtus galvą, jis išlieka sąmoningas?

Tūkstančius metų galvos nukirtimas buvo viena labiausiai paplitusių mirties bausmės formų. Nukertant galvą, ypač kai tam pasitelkiama giljotina, žmogaus mirtis yra neabejotina, beskausmė ir greita. Tačiau kiek greita?
Giljotina
Giljotina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Esama liudijimų, kad nukirsta galva iš karto nepraranda sąmonės ir gali jausti skausmą. Dėl suprantamų priežasčių mokslinių tyrimų, kurie tai patvirtintų ar paneigtų, atlikta nebuvo. Tačiau kai kurie istoriniai liudijimai rodo, kad auka, jai nukirtus galvą, dar sugeba suprasti, kas nutiko.

Daugeliu atvejų šie liudijimai apibūdina mirksinčias akis, klajojantį žvilgsnį ar judančias lūpas ant ką tik nukirstos galvos. Kad ir kaip groteskiškai tokie veiksmai atrodo, jie, žinant aplinkybes, nėra visiškai stebinantys. Bet kokiai nuo kūno atskirtai žmogaus daliai nėra neįprasta dar kurį laiką trūkčioti dėl joje esančių nervų impulsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne