Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kur yra šiauriausias, piečiausias, ryčiausias ir vakariausias Lietuvos taškai?

Ar žinote kur yra šiauriausia, piečiausia, ryčiausia ir vakariausia Lietuvos vietos? Jas rasime netoli Biržų, Varėnos, Ignalinos ir Nidos. Žodis „netoli“ šiuo atveju sąlyginis – dažnu atveju netgi pasiekus ir šiuos Lietuvos miestus nuo jų dar teks keliauti ilgiau negu valandą, kol pasieksime atokiausias Lietuvos ribas.
Šiauriausias Lietuvos taškas
Šiauriausias Lietuvos taškas / Biržų turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.

Šiauriausias Lietuvos taškas, kur kadaise gyveno totoriai

Šiauriausias Lietuvos taškas – vienintelis iš keturių, kelią link kurio žymi ženklai ir kuris vietinio turizmo centro yra pristatomas kaip lankytinas turistinis objektas.

Šį tašką galima rasti pasienyje su Latvija Biržų rajone, maždaug tris kilometrus į šiaurę nuo Aspariškių kaimo.

Aspariškiai yra šiauriausias Lietuvos kaimas. 2021 m. šiame kaime, surašymo duomenimis, gyveno 3 gyventojai.

Wikimedia Commons nuotr./Aspariškiai
Wikimedia Commons nuotr./Aspariškiai

Įdomu tai, kad istoriniai šaltiniai atskleidžia, jog kadaise, XVII a., šiame kaime gyveno vien tik totoriai, jo apylinkėse stovėjo mečetė, šalia jos buvo nedidelės musulmonų kapinės.

Šiek tiek piečiau vis dar galima rasti Totorkalnio kaimą ir kapines greta jo, nors pačių totorių bei mečetės čia nebėra seniai.

Kelionė iki šiauriausio Lietuvos taško nebus greita. Aspariškes nuo Biržų skiria maždaug 38 km, o važiuoti reikės apie 35 minutes.

Pasiekus Aspariškes iki šiauriausio taško miško keliuku palei Nemunėlio upę dar reikės paeiti apie 3 kilometrus. Bet kelią žymi ženklai, o pasiekus šiauriausią tašką dar išvysite ir specialų medinį ženklą su koordinatėmis.

Biržų turizmo ir verslo informacijos centro nuotr./Šiauriausias Lietuvos taškas
Biržų turizmo ir verslo informacijos centro nuotr./Šiauriausias Lietuvos taškas

Tiesa, šis taškas yra šiauriausias Lietuvoje tik kalbant apie sausumą. Įskaičiuojant ir vandens telkinius, tikrasis šiauriausias Lietuvos taškas yra Nemunėlio upės viduryje, nes siena tarp Lietuvos ir Latvijos čia eina būtent šios upės viduriu.

Tačiau sausumos tašką aplankyti paprasčiau – nereiks sušlapti.

Piečiausias Lietuvos taškas netoli etnografinio kaimo

Piečiausias Lietuvos taškas yra Varėnos rajone, netoli etnografinio Musteikos kaimo. Šis taškas yra ties Lietuvos ir Baltarusijos siena, jame 2021 m. gyveno 36 žmonės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Musteika
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Musteika

Musteiką nuo Varėnos skiria 36 km, šį kelią įveiksite per kiek daugiau negu pusvalandį. Musteikoje verta pasigrožėti autentiškomis medinėmis pirkiomis, aplankyti drevinės bitininkystės ekspoziciją ir bityną po atviru dangumi.

Norint pasiekti piečiausią Lietuvos tašką, nuo Musteikos dar reikia keliauti kiek daugiau negu 6 km į pietvakarius.

Beveik visą kelią galima įveikti miško keliukais, bet paskutinę kelio dalį teks įveikti einant mišku. Taip galima priartėti beveik iki pat taško – tik pasistenkite netyčia neįžengti į Baltarusiją. Ir nepamirškite, kad norint būti valstybės sienos apsaugos zonoje reikia pasieniečių leidimo.

Pamatyti, kaip atrodė piečiausias Lietuvos taškas atrodė prieš keliolika metų, galite čia, tašką aplankiusių keliautojų tinklaraščio įraše.

Piečiausia gyvenama Lietuvos vieta, beje, yra ne pačioje Musteikoje – ji yra netoliese į vakarus esančiame Ašašninkų kaime. Tai šio kaimo pietvakariuose esanti sodyba.

Vakariausias Lietuvos taškas prie kurorto

Vakariausias Lietuvos taškas yra Kuršių nerijoje, Baltijos jūros paplūdimyje, prie pat sienos su Rusija, maždaug 4 km į pietvakarius nuo Nidos, labiausiai į vakarus nutolusios Lietuvos gyvenvietės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nida
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nida

Kadangi Kuršių nerija ties Lietuvos-Rusijos siena tęsiasi į pietvakarius, vakariausias Lietuvos taškas yra ten, kur Lietuvos ir Rusijos siena, paplūdimyje.

Arti prie jo priartėti galima einant paplūdimiu, nuo Nidos kelionė truks apie valandą. Tiesa, per toli nuėjus atsiras pavojus patekti į Rusiją, o pasivaikščiojimą reikia suderinti su Lietuvos pasieniečiais ir gauti leidimą būti valstybės sienos apsaugos zonoje.

Na, o jei neskaičiuosime Kuršių nerijos ir žiūrėsime tik į „žemyninę“ Lietuvos dalį, vakariausią tašką rasime Palangoje, prie pat Palangos tilto. Tad šį tašką pasiekti galima lengviausiai iš visų.

Ryčiausias Lietuvos taškas ir ryčiausia bažnyčia

Ryčiausias Lietuvos taškas yra Ignalinos rajone, į pietryčius nuo Vosiūnų kaimo. Tai ryčiausias Lietuvos kaimas.

Wikimedia Commons nuotr./Vosiūnų bažnyčia
Wikimedia Commons nuotr./Vosiūnų bažnyčia

Šį kaimą nuo Ignalinos skiria 48 km, keliauti iki jo automobiliu nuo Ignalinos reikės apie 40 minučių.

2021 m. surašymo duomenimis, kaime gyveno 12 gyventojų. Kaip lankytinas jo objektas išskiriamas 1919 m. pastatyta medinė Švč. Mergelės Marijos bažnyčia.

Nuo Vosiūnų kaimo pėsčiomis keliauti iki ryčiausio Lietuvos taško reikia dar 3 km. Pats taškas, kaip nustatė 2014 m. prie jo apsilankę keliautojai, yra po žolėmis pasislėpusiame negiliame upeliuke. Norint apsilankyti prie šio taško pasieniečių leidimas vėlgi yra būtinas.

______

Tiesia linija ryčiausią ir vakariausią Lietuvos taškus skiria apie 372 km, šiauriausią ir piečiausią Lietuvos tašką – apie 286 km. Tiesa, keliauti tiesia linija juk nepavyks.

„Google Maps“ teigimu, atstumas keliaujant automobiliu nuo Aspariškių iki Musteikos bus apie 350 km, o kelionė užtruks apie keturias su puse valandos.

Na, o kelionė nuo Nidos iki Vosiūnų truks apie šešias valandas (priklausys ir nuo kamščių, ir nuo to, kaip seksis patekti į keltą), o atstumas, kurį turėsite įveikti – apie 460 km.

Bet prisiminkite, kad Saulė Lietuvos rytuose teka 23 minutėmis 20 sekundžių anksčiau negu vakaruose. Tad įveikę tokį atstumą, kitą dieną Saulę pasitikti galėsite gerokai anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas