Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 22

Trys jaunuoliai iš mažo Latvijos miestelio XX a. pabaigoje įvykdė žiaurius nusikaltimus: kas įvyko?

XX a. paskutinio dešimtmečio pabaiga Latvijos šiaurės rytų mieste Gulbenėje buvo labai tragiška. Vienas žiauriausių nusikaltimų nepriklausomybę atkūrusios Latvijos istorijoje, kelios žmogžudystės, plėšimai ir kiti sunkūs nusikaltimai – tokį randą šiame mieste paliko trys jaunuoliai iš Gulbenės, kurie buvo bendraamžiai ir mokėsi vienoje mokykloje.
Andrejus Čikatila ir Gulbenės policijos komisariatas
Andrejus Čikatila ir Gulbenės policijos komisariatas / „Scanpix“ ir „Wikipedia“ nuotr.

Latvių TVNET internetinis žurnalas KLIK aprašė šių trijų jaunuolių nusikaltimus. Visi jie lankė tą patį vaikų darželį, ėjo į tą pačią mokyklą ir buvo labai jauni, kai kiekvienas iš jų įvykdė sunkų nusikaltimą.

Dviejų žudikų pavardes latvių portalas straipsnyje paminėjo, o trečiojo neminėjo tyčia, kad neprisidėtų prie žudiko deklaruoto noro išgarsėti įgyvendinimo.

Straipsnyje KLIK taip pat kartu su ekspertais nagrinėjo, kaip galėjo susidaryti tokia situacija ir ar buvo galima ką nors padaryti iš anksto, kad būtų išvengta pavojaus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijos policija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijos policija

Ar sutapimas, kad trys pavojingi nusikaltėliai per trumpą laiką „užaugo“ vienoje mokykloje? Ar buvo galima užkirsti kelią šiems sunkiems nusikaltimams?

Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškota su trimis ekspertais – Rygos Stradiņio universiteto (RSU) Teisės fakulteto dėstytoju ir kriminologijos ekspertu Andrejumi Vilku, psichiatre Ladu Stoligvo ir jaunimo psichoterapeutu Nilsu Saksu Konstantinovu.

Pirmoji istorija: vienas iš labiausiai protu nesuvokiamų nusikaltimų Latvijoje

1999 m. Latvijos ir užsienio visuomenę sukrėtė vienas žiauriausių nusikaltimų nepriklausomybę atkūrusios Latvijos istorijoje – Gulbenės vaikų darželio tragedija.

Bet viskas prasidėjo dar kiek anksčiau. Gerai besimokantis jaunuolis, kuris mokyklą baigė Gulbenėje, išvyko studijuoti į Rygą. Mokykliniais metais, anot tuometinių jo bendraklasių, jis kentėjo nuo bendraamžių.

„Jis mokėsi klase aukščiau už mane. Prisimenu jį... kaip pasimetęs šuo. Išsigandęs. Per pertraukas berniukai jam trankydavo per galvą. Tiesą sakant, dėl to buvo kalta Gulbenės mokykla ir visuomenė. Niekas jo neužstojo. Paaugliai paprastai būna grubūs.

Ar sutapimas, kad trys pavojingi nusikaltėliai „užaugo“ vienoje mokykloje?

Aš pats nepraleisdavau progos smogti šiam vaikinui. Niekada su juo nesikalbėjau. Būtų buvę nepriimtina su tokiu žmogumi kalbėtis. Jis buvo kankinamas, jo galva buvo panardinta į puodą. Jis buvo atstumtasis“.

Visa tai Gulbenės rajono laikraščiui „Dzirkstele“ pasakojo vienas minėto vaikino mokykloje besimokusių moksleivių.

Rygoje vaikinas įstojo į Psichologijos fakultetą, bet po kelių mėnesių perėjo į Teisės fakultetą. Ten taip pat pasiliko neilgai – pats aiškino, kad dėl finansinių priežasčių.

Vėliau universiteto atstovai žurnalistams pasakojo, kad jaunuolis turėjo tam tikrų kompleksų, negalėjo ištarti raidės „r“, tačiau jokių psichikos sutrikimų požymių nepastebėta.

Išėjęs iš fakulteto ir 1999 m. pradžioje ir išvykęs gyventi pas savo tėvus atgal į Gulbenę, vaikinas kurį laiką Gulbenėje nieko neveikė. Tačiau vieną žiemos dieną jis įvykdė nesuvokiamą nusikaltimą.

1999 m. vasario 22 d. motina paprašė sūnaus nueiti į parduotuvę. Į krepšį jis įsidėjo iš anksto paruoštus ginklus. Tai buvo 30 cm ilgio medžioklinis peilis, du mėsos kapojimo kirviai ir dujų balionėlis. Jis nuėjo į Gulbenės vaikų darželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne