Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva prieš 90 metų: nepaklusniam nuomininkui šeimininkas per langą įgrūdo lavoną

Pro buto langą nepaklusniam nuomininkui įkištas lavonas, Raseiniuose į labai neįprastą pakeistas gatvės pavadinimas ir „kaimietis“, įteikęs prašymą prezidentui Antanui Smetonai bei tuo labai džiaugęsis – tokios neįprastos aktualijos figūravo Lietuvos žiniasklaidoje prieš 90 metų.
Straipsnis1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“
Straipsnis1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“ / epaveldas.lt nuotr.

Šis tekstas – 15min vasarinio projekto „Lietuva šiandien prieš...“ dalis. Vasarą kelis kartus per savaitę pasakosime, ką vasarą tarpukariu rašė įvairūs Lietuvos laikraščiai. Dėmesį kreipsime ne tiek į rimtas, dideles naujienas, kiek į visokius keistus to meto Lietuvos kasdienybės nutikimus, smulkmenas, kriminalus, įdomias reklamas ir pan.

Savaitraštis „Diena“ pasakojo apie kaunietį namo Žaliakalnyje savininką, kuris niekaip negalėjo iškraustyti nepatinkančio nuomininko. Jis ėmėsi neįprastos taktikos – pasitelkė dukters lavoną.

„Naktį pro langą jis įkišo savo džiova mirusios dukters lavoną į nepaklusnaus nuomininko butą. Tada išsigandęs nuomininkas tuoj išsikraustęs. Beveik neįtikėtinas dalykas, bet jį patvirtina šį vaizdą matę žmonės“, – 1934 m. birželio 24 d. rašė „Diena“.

epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“
epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“

„Diena“ pasidalino ir dar viena trumpa, bet keista žinute – kad Raseiniuose viena gatvė buvo pavadinta Krizės gatvės vardu. Anot laikraščio, mieste toks kuriozas sukėlė daug susidomėjimo.

epaveldas.lt nuotr. /Straipsni 1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“
epaveldas.lt nuotr. /Straipsni 1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“

Perlojoje, prie pat tuometinės demarkacinės linijos, kuri skyrė Lietuvą ir Lenkijai priklausiusį Vilniaus kraštą, irgi nutiko įdomus nutikimas. Iš Lenkijos pusės atėjusi moteris bandė atsiskaityti padirbtais pinigais, o kai krautuvininkui kilo įtarimas – pasiskubino pasprukti per tiltą Lenkijos pusėn.

epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis 1934 m. birželio 25 d. „Lietuvos žiniose“
epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis 1934 m. birželio 25 d. „Lietuvos žiniose“

Prezidentas Antanas Smetona birželio 17 d. Tautos dienos proga lankėsi Kaišiadoryse ir sakė kalbą. Pats vizitas, sprendžiant iš laikraščio straipsnio apie jį, nebuvo kažkuo išskirtinis, tačiau netikėtai jį praskaidrino žmogus iš kaimo, kuris iš minios tiesiog prasibrovė prie prezidento, bei įteikė voką su prašymu.

Sprendžiant iš straipsnio, žmogų pradžiugino pats faktas, kad jis prašymą įteikė prezidentui – rezultatas jau nebuvo taip svarbu.

epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis 1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“
epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis 1934 m. birželio 24 d. „Dienoje“

Iš linksmesnių naujienų prieš 90 metų – didžiulė Joninių šventė ant Rambyno kalno, kurią birželio 25 d. aprašė „Lietuvos žinios“.

Laikraštis atkreipė dėmesį ne tik į sveikinimo kalbas ar masines ekskursijas, kurios traukė į Rambyno kalną, bet ir tai, kad visas kalnas buvo apšviestas elektros šviesa, kuriai energiją teikė čia pat įrengta elektros stotis. Pačioje kalno viršūnėje šauliai pastatė kryžių iš elektros lempučių. Skaitant tokias naujienas gaila, kad fotografijose jos nebuvo įamžintos – vaizdas turėjo būti išskirtinis.

epaveldas.lt nuotr. /Straipsni 1934 m. birželio 25 d. „Lietuvos žiniose“
epaveldas.lt nuotr. /Straipsni 1934 m. birželio 25 d. „Lietuvos žiniose“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus