Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš 50 metų mirė J.Hendrixas: kaip jo Vudstoke atliktas JAV himnas sukrėtė Ameriką

1970 m. rugsėjo 20 d. mirė Jimi Hendrixas – roko muzikantas, kartais laikomas geriausiu visų laikų gitaristu. Jam buvo vos 27 metai. Šia proga portalas 15min kviečia prisiminti istoriją, kaip 1969 m. Vudstoke J.Hendrixo atlikta sava JAV himno interpretacija sukrėtė Ameriką.
Jimmy Hendrixas Vudstoke
Jimmy Hendrixas Vudstoke / Vida Press nuotr.

1969 m. J.Hendrixas dalyvavo legendiniame Vudstoko festivalyje, kur gitara atliko JAV himną „Star Spangled Banner“. Apie tai papasakosime plačiau.

Kontrkultūra ir Vudstokas

XX a. septintasis dešimtmetis JAV buvo „kontrkultūros“ klestėjimo metas. Daug jaunų žmonių šiuo laikotarpiu norėjo būti kitokie negu jų tėvų karta.

Jie pasisakė prieš karą Vietname, šauktinių šaukimą į kariuomenę ir karą apskritai, rėmė juodaodžių ar indėnų teisių judėjimus, pasisakė už moterų teises, seksualumo išlaisvinimą, eksperimentavo su narkotikais, buvo kairiųjų priežasčių, kritikavo kapitalizmą, domėjosi Rytų filosofija ir religijomis, abejojo tradicinėmis šeimos vertybėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Jimi Hendrixas
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Jimi Hendrixas

Žinoma, ne visi jauni žmonės užsiėmė visais šiais dalykais ar pasisakė už visus juos, tačiau, ypač didžiuosiuose miestuose, daugelis pasinėrė bent jau į dalį jų. Prasidėjęs JAV, kontrakultūros judėjimas išplito po Vakarų pasaulį.

1969 m. rugpjūtį įvykęs Vudstoko festivalis neretai laikomas svarbiausiu šio laikotarpio momentu, jo aukščiausiu tašku.

Festivalyje dalyvavo keli šimtai tūkstančių jaunų amerikiečių, daugeliui kurių buvo artimos aukščiau išdėstytos vertybės. Trijų dienų „muzikos ir meilės festivalis“ sukvietė daugelį žymiausių savo laikotarpio roko atlikėjų.

Tarp jų buvo ir J.Hendrixas su grupe. Tuomet jis buvo jau plačiai žinomas ir buvo kviečiamas kaip vienas pagrindinių atlikėjų.

Koncertas pirmadienio rytą

J.Hendrixas turėjo koncertuoti sekmadienį, geriausiu laiku bet dėl liūčių ir logistinių problemų ant scenos užlipo tik pirmadienį, apie 8:30 ryte.

Daug festivalio dalyvių jau buvo palikę teritoriją – iš pusės milijono beliko keliasdešimt tūkstančių. Net ir tarp tų, kurie liko, daugelis neplanavo likti visame koncerte – tenorėjo kelias minutes pasiklausyti J.Hendrixo, o tada skubėti į darbus, pas šeimas ir pan. – visgi jau buvo pirmadienis.

Tačiau J.Hendrixo pasirodymas juos taip užbūrė, kad liko klausytis iki galo.

J.Hendrixas grojo dvi valandas. Pasirodymui artėjant linko pabaigos, J.Hendrixas su elektrine gitara užgrojo JAV himną. Grojo J.Hendrixas garsiai ir aštriai – taip skambančio JAV himno daugelis nebuvo girdėję.

Išvysti, kaip atrodė J.Hendrixo pasirodymas Vudstoke, galite žemiau.

VIDEO: Jimi Hendrix The Star Spangled Banner American Anthem Live at Woodstock 1969

Kai kuriose vietose J.Hendrixas tyčia iškraipė garsą ir ištęsė akordus. Atrodė, kad jis muzika imituoja kulkosvaidžių šaudymą, bombų sproginėjimą, riksmus. Juo labiau kad iškraipymai buvo kaip tik tose vietose, kur JAV himno tekstas mini bombas ir raketas.

Neįprastas JAV himno atlikimas festivalio lankytojus sužavėjo, aidėjo susižavėjimo šūksniai. Ir tai nenuostabu, žinant politinį kontekstą Kaip tik tuo metu JAV buvo įsitraukusi į Vietnamo karą, prieš kurį protestavo daug jaunų žmonių. Ypač jiems nepatiko privalomas šaukimas į karą.

Hipiai, bytnikai, „gėlių vaikai“ – Vudstoko lankytojai, kaip juos bevadinsime, netruko J.Hendrixo grojimą interpretuoti kaip kritiką Vietnamo karui, užuojantą kenčiantiems nuo karo žmonėms ir bandymą išreikšti jaunų žmonių nusivylimą.

Tai nebuvo vienintelis kartas, kai J.Hendrixas savaip atliko JAV himną. Yra išlikę net keliasdešimt skirtingų JAV himno įrašų iš J.Hendrixo karjeros, jų ilgis svyruoja nuo minutės iki šešių – grodamas JAV himną J.Hendrixas visada šiek tiek improvizuodavo. Tačiau į istoriją įėjo būtent 3 minutes 46 sekundes trukęs jo pasirodymas Vudstoke.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV vėliava

Turbūt nėra netikėta, kad žiniai apie J.Hendrixo atliktą JAV himną pasklidus plačiai, jis susilaukė ir kritikos, jį užplūdo pikti laiškai. Jį pradėjo kaltinti, kad sugrodamas himną jis siekė pasityčioti iš JAV, paniekinti vieną iš svarbiausių valstybės simbolių.

Vis dėlto, nors daug kas jo „Star Spangled Banner“ versiją vadino „kontraversiška“ ir „netradicine“, pačiam J.Hendrixui taip neatrodė. Nors garsėjo pacifistinėmis pažiūromis, pats jis niekuomet nepatvirtino, kad jo atliekamas himnas turi politinę potekstę.

Vėliau TV laidoje paklaustas, kodėl pasirinko atlikti tokį kontraversišką kūrinį, jis atsakė: „Aš nežinau. Aš tik jį sugrojau. Aš amerikietis, tad aš jį sugrojau. Aš jį dainuodavau mokykloje“.

O laidos vedėjui replikavus, kad jei groji himną nestandartiniu būdu, tai garantuoja, kad sulauksi daug neapykantos kupinų laiškų, J.Hendrixas atsakė: „Tai nebuvo nestandartiška. Aš manau, kad tai buvo gražu“.

Bet J.Hendrixo aiškinimai daugeliui mažai rūpėjo. Daliai visuomenės jis liko didvyris, sugebėjęs išskirtiniu būdu išreikšti protestą prieš JAV valdžią ir daugeliui nepatinkantį Vietnamo karą, protestui pasitelkdamas vieną JAV simbolių.

Tuo metu kita visuomenės dalis jį vertino kaip pavojingą, antiamerikietiškai nusiteikusį individą, galbūt netgi užsislėpusį komunistą.

Visgi daugelį svarstymų nutraukė J.Hendrixo mirtis 1970 m. Tuo metu jam buvo vos 27 metai. J.Hendrixas dabar yra priskiriamas prie garsiojo „Club 27“ – amerikiečių atlikėjų, kurie mirė sulaukę 27 metų amžiaus, narių.

Ar J.Hendrixas Vudstoke grodamas JAV himną išties siekė pasisakyti prieš karą Vietname ir išreikšti neigiamą požiūrį į Ameriką? Sunku pasakyti. Viena vertus, neabejotina, kad J.Hendrixas išties prieštaravo JAV įsitraukimui į karą.

Kita vertus, jis pats niekuomet nesakė, kad JAV himną groti pasirinko būtent norėdamas išreikšti požiūrį į JAV politiką.

Svarbu pažymėti, kad J.Hendrixas festivalio metu protestuoti prieš karą Vietname turėjo galimybę ir daug paprastesniu būdu, tiesiog nuo scenos garsiai išreikšdamas pasipiktinimą JAV veiksmais. Galėjo tai pasakyti ir vėliau po festivalio – būtų susilaukęs daug pasekėjų. Tačiau to nesakė.

Tad gali būti, kad pats J.Hendrixas iš tikrųjų per daug nemąstė apie politiką bei tiesiog siekė pademonstruoti, kad JAV himnas gali skambėti kitaip.

Pirmąkart tekstas publikuotas 2019 m., po to atnaujintas.

Parengta pagal Cheatsheet.com, Medium.com, All That's Interesting.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas