Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 27

Nuo pilietinio karo iki chunveibinų: kaip Kinijoje įsitvirtino komunizmas

Komunistinę santvarką bandė kurti daug Europos, Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos valstybių. Bet po SSRS žlugimo Kinija liko vienintelė įtakinga oficialiai komunistinė valstybė. Tiesa, valstybių su komunistine santvarka yra ir daugiau, bet jos šiandieniniame pasaulyje neturi tokios galios ir reikšmės kaip Kinija.
Komunistai Kinijoje
Komunistai Kinijoje / Public Domain nuotr.

Šiame straipsnyje papasakosime trumpą komunizmo atsiradimo Kinijoje istoriją iki 1949 m. Tais metais komunizmas tapo ir iki šiol yra dominuojanti politinė ir ideologinė santvarka Kinijoje.

Komunizmo atsiradimas Kinijoje

Nors Mao Dzedongas apie Kinijos Liaudies Respublikos (toliau KLR) įkūrimą paskelbė 1949 m. po pergalės pilietiniame kare, komunistų partija Kinijoje buvo įkurta daug anksčiau – 1921 m. Šanchajuje.

Public Domain nuotr./Mao Dzedongas skelbia apie KLR įkūrimą
Public Domain nuotr./Mao Dzedongas skelbia apie KLR įkūrimą

Taigi, ne taip seniai, 2021 metų liepos 1 dieną, Kinijos komunistų partija (toliau KKP) pompastiškai atšventė savo šimtmečio jubiliejų. Palyginimui, Rusijoje komunistų partija įkurta beveik dešimtmečiu anksčiau – 1912 metų sausio 1 dieną.

Tarp KKP įkūrėjų buvo ir Mao Dzedongas, kuris vėliau tapo šios partijos ilgamečiu lyderiu ir vadovu.

Pagrindiniais komunistų partijos įkūrėjais laikomi marksizmo idėjų įkvėpti Čen Dusiu ir Li Dadžao. Pirmuoju KKP sekretoriumi tapo Čen Dusiu.

KKP įkūrėjai aktyviai palaikė leninizmą ir pasaulinę komunizmo revoliuciją. Iki KKP susikūrimo visi šie veikėjai priklausė Gegužės 4-osios judėjimui. Tai buvo visuomeninė ir intelektualinė politinė jėga, veikusi iki oficialaus partijos įkūrimo.

Aplinkybės įsikurti KKP tuo metu buvo palankios: pasaulio tvarka po Pirmojo pasaulinio karo kito, keitėsi ir senųjų imperijų žemėlapiai.

Kinija šių pokyčių metu ieškojo savojo kelio, o sėkmingas komunistų įsitvirtinimas Rusijoje po Spalio revoliucijos atrodė patraukliai.

Partijos įkūrėjų judėjimas pasisakė už nacionalinę šalies nepriklausomybę, visuomenės bei kultūros atsinaujinimą. Tikėta, kad komunizmas padės šiuos tikslus įgyvendinti.

Na, o Leninas ir komunistai siekė komunizmo ekspansijos pasaulyje, ir komunizmo plėtra Kinijoje jiems atrodė svarbi siekiant šio tikslo įgyvendinimo.

Būtent Sovietų Sąjungos komunistai ir padėjo įkurti KKP. Iš pradžių, tik įkūrus komunistų partiją Kinijoje, ji nurodymus gaudavo būtent iš Maskvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas