Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo sukilimo prieš Rusiją iki avarijos Fukušimoje: 25 svarbūs istoriniai įvykiai, kurių sukaktys laukia 2021 m.

Per artėjančius 2021 m. ir pasaulio, ir Lietuvos laukia ne vieno istorinio įvykio sukaktys. Portalas 15min kviečia susipažinti su reikšmingais ir įdomiais Lietuvos ar pasaulio istorijos įvykiais, kurių sukaktys bus kitąmet.
2021-ieji
2021-ieji / 123RF.com nuotr.

Nuo Vilniaus išvadavimo iki krepšinio čempionato Lietuvoje, nuo Napoleono mirties iki Fukušimos elektrinės avarijos – iš viso atrinkome 25 įvykius. Tikimės, kad skaityti bus įdomu.

Prieš 360 metų Vilnius išvaduotas iš Maskvos kariuomenės rankų

1661 m. liepą Mykolo Kazimiero Paco vadovaujama kariuomenė galutinai išvijo iš Vilniaus Maskvos kariuomenę, kuri nuo 1655 m. buvo užėmusi miestą. Tiesa, didelę dalį miesto LDK kariuomenė atsiėmė dar 1660 m., bet maskvėnai laikėsi įsitvirtinę pilyse.

Per maskvėnų valdymo laikotarpį ir karą Vilnius žiauriai nukentėjo. Daug namų buvo sugriauta, miestas neteko kone dviejų trečdalių gyventojų, kurie pabėgo arba buvo išžudyti.

Prieš 200 metų šv. Elenos saloje mirė Napoleonas Bonapartas

1821 m. šv. Elenos saloje, į kurią buvo ištremtas, mirė Napoleonas Bonapartas – Prancūzijos karvedys ir valdovas. Jo sukurta imperija prieš 1815 m. apėmė kone visą Europą. Manoma, kad jis mirė nuo skrandžio vėžio.

Wikipedia.org pav./Jacques'o-Louis Davido paveikslo „Imperatoriaus Napoleono įšventinimas ir imperatorienės Josephine karūnavimas Paryžiaus Dievo Motinos katedroje 1804 metų gruodžio 2-ąją“ reprodukcija
Wikipedia.org pav./Jacques'o-Louis Davido paveikslo „Imperatoriaus Napoleono įšventinimas ir imperatorienės Josephine karūnavimas Paryžiaus Dievo Motinos katedroje 1804 metų gruodžio 2-ąją“ reprodukcija

Sukilimui prieš Rusijos imperiją – 190 metų

1830 m. Varšuvoje prasidėjęs sukilimas prieš Rusijos imperijos valdžią 1831 m. išsiplėtė ir į Lietuvą. Sukilėlių tikslas buvo atkurti ATR, dalis vadų siekė ir panaikinti baudžiavą. Iš pradžių sukilėliai pasiekė reikšmingų pergalių ir 1831 m. balandį buvo užėmę didžiąją dalį Lietuvos.

Sukilėliai buvo apgulę Vilnių, bet užimti miesto nepavyko. Iš Minsko, Daugpilio ir kitų miestų atsiųstas Rusijos kariuomenės pastiprinimas atkovojo sukilėlių užimtas teritorijas.

Alfredo Pliadžio nuotr./1831 metų sukilimo 180-ųjų metinių minėjimo akimirka
Alfredo Pliadžio nuotr./1831 metų sukilimo 180-ųjų metinių minėjimo akimirka

Galiausiai 1831 m. birželio 12 d. sukilėliai patyrė svarbų pralaimėjimą Panerių kautynėse netoli Vilniaus. Sukilimas žlugo, daug sukilėlių žuvo arba buvo ištremti. Lietuvos laukė skaudžios represijos.

160 metų nuo JAV pilietinio karo pradžios

1861 m. JAV pietinės valstijos, kurios prieštaravo vergijos panaikinimui, paskelbė apie atsiskyrimą nuo JAV ir naujos konfederacijos su sostine Ričmondu sukūrimą.

JAV prezidentu inauguruotas Abrahamas Lincolnas atsisakė pripažinti Konfederacijos teisėtumą. Prasidėjo JAV pilietinis karas. Karas tęsėsi ketverius metus, jame žuvo 600-700 tūkst. kareivių ir apie 50 tūkst. civilių.

Karą laimėjo šiaurinės JAV valstijos, vergija buvo panaikinta.

Prieš 150 metų susivienijo Vokietija

1871 m. sausį Vokietijos žemės, kurios iki tol egzistavo kaip gana silpnai susisaisčiusi konfederacija, formaliai susivienijo į vieną politiškai ir administraciškai integruotą valstybę – Vokietijos imperiją. Suvienytos Vokietijos lyderiu paskelbtas kaizeris Wilhelmas I.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas