Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 13

Pabandom iš naujo: kuriose partijose šiemet daugiausia politinių perbėgėlių?

Per 2024 m. Seimo rinkimus rinkėjai ne vieną pažįstamą politiko pavardę išvys šalia naujų bendražygių. Iki Seimo rinkimų likus mėnesiui 15min nagrinėjo, kiek didžiausios Lietuvos partijos šiemet turi politinių perbėgėlių ir kas jie tokie.
Keitę partijas politikai
Su kitomis partijomis į Seimą einantys politikai / BNS nuotr., 15min montažas

Politiniais perbėgėliais laikėme politikus, kurie praėjusiuose Seimo rinkimuose į Seimą kandidatavo su kita partija negu 2024 m., taip pat kurie savo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktose deklaracijose nurodė priklausę kitai partijai vėliau negu 2020 m.

Nagrinėjome partijų, kurios turi frakcijas Seime, sąrašus.

Tai Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija (LVŽS), Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (DSVL), Liberalų sąjūdis (LS), Laisvės partija (LP) ir Regionų partija (RP).

Taip pat nagrinėjome ir dabar Seime frakcijos neturinčių, bet, bent jau vienos priešrinkiminės apklausos duomenimis, 5 proc. barjerą peržengti galinčių partijų ir koalicijų sąrašus.

Tokių sąrašų yra du – „Nemuno aušra“ bei „Taikos koalicija“, į kurią susivienijo Darbo partija, Žemaičių partija ir Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija.

Iš kiekvieno sąrašo ėmėme pirmąsias 30 pavardžių.

Suprasti akimirksniu

  • Iš 270 politikų, esančių aukščiau išvardintų partijų ir koalicijų pirmuose sąrašų 30-ukuose, politines jėgas, lyginant su 2020 m., pakeitė 70 – kiek daugiau negu ketvirtadalis
  • Daugiausia iš kitų partijų atėjusių politikų turi naujos partijos – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir „Nemuno aušra“
  • Tarp politines partijas keitusių politikų – buvę premjerai, ministrai, kandidatai į prezidentus
  • Su kitomis partijomis negu anksčiau šįkart į Seimą patekti bandys A.Butkevičius, N.Jagelavičienė, K.Krivickas, Ž.Savickas, V.Tutkus, A.Širinskienė, A.Skardžius ir kiti

Daugiausia politinių perbėgėlių – po 21 – tarp pirmųjų 30-ies savo kandidatų daugiamandatėje apygardoje turi dvi naujos partijos, kurios 2020 m. Seimo rinkimų metu dar neegzistavo.

Tai ekspremjero Sauliaus Skvernelio vedama Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Remigijaus Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“.

Nors abi šios partijos yra naujos, politikos naujokų jose ne tiek jau ir daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas