Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rankos skersai Ameriką“: panaši į Baltijos kelią akcija kitoje Atlanto pusėje tikslo nepasiekė

1986 m. pavasarį, kai Baltijos kelias dar egzistavo tik drąsiausių lietuvių svajonėse, labai panaši akcija vyko kitoje Atlanto pusėje. 5 milijonai amerikiečių susikabinę rankomis sustojo į gyvą eilę. Tiesa, čia panašumai ir baigiasi. Akcijos tikslas buvo visiškai kitoks, norimo rezultato pasiekti nepavyko, o dabar akcija jau yra ganėtinai pamiršta.
Akcija „Rankos skersai Ameriką“
Akcija „Rankos skersai Ameriką“ / Vida Press nuotr.

„Rankos skersai Ameriką“ („Hands Across America“) buvo renginys, skirtas rinkti lėšas kovai su badu ir skurdu JAV.

Renginio organizatoriai norėjo amerikiečių rankas sutelkti bendram tikslui tiesiogine prasme – sujungiant juos į žmonių grandinę, nusidriekusią per visą Jungtinių Amerikos Valstijų teritoriją nuo Ramiojo iki Atlanto vandenyno.

Akcijos pagrindinis organizatorius buvo Kenas Kragenas – žinomas JAV talentų vadybininkas, jau turėjęs tokio tipo renginių patirties.

Pora metų anksčiau jis organizavo akciją „We Are The World“, kurios metu garsiausi JAV atlikėjai įrašė singlą ir albumą bei taip rinko lėšas kovoti su badu Afrikoje.

Vėliau K.Kragenas prisiminė, kad „Rankų skersai Ameriką“ idėja gimė būtent įrašinėjant „We Are The World“.

Vienas iš projekto reklamos vadybininkų jo paklausė: „O ką, jei mes sugebėtume pasiekti, kad milijonai žmonių nuo Niujorko iki Los Andželo susikibtų rankomis?“ K.Kragenas pamanė, kad idėja skamba nerealiai, bet tuo pačiu ir realiai.

K.Kragenas nutarė įtikinti milijonus amerikiečių 1986 m. gegužės 25 d. susijungti į gyvą grandinę, kuri nusidriektų per visą šalį.

Visi dalyvavę akcijoje turėjo paaukoti nuo 10 iki 35 JAV dolerių ir už tai gavo atminimo marškinėlius.

Dar 1985 m. pabaigoje prasidėjo „Rankos skersai Ameriką“ organizavimo darbai ir aktyvi reklaminė kampanija, siekusi sudominti amerikiečius. K.Krageno teigimu, apie 400 žmonių 9 mėnesius dirbo neatlygintinai.

Renginį reklamavo būrys JAV pramogų pasaulio žvaigždžių, tokių kaip Oprah Winfrey ar Billas Cosby. Akcijos rėmėju tapo „Coca-Cola“, taip pat „Citibank“ – abi bendrovės skyrė 8 mln. dolerių.

Shutterstock nuotr./Akcijai „Rankos skersai Ameriką“ skirta skardinė
Shutterstock nuotr./Akcijai „Rankos skersai Ameriką“ skirta skardinė

Be to, siekiant informuoti žmones apie būsimą akciją, buvo įrašyta daina, jai sukurtas ir muzikinis vaizdo klipas, kuriame pasirodė Robinas Williamsas, Whoopi Goldberg, Kathleen Turner, Barbra Streisand, Michaelas Douglasas, C-3PO ir daugelis kitų.

Galiausiai atėjo didžioji diena, kai Amerika turėjo susijungti. Grandinė prasidėjo Bateri parke Niujorke ir per 17 valstijų driekėsi iki prieplaukos Long Bičo mieste Kalifornijoje.

Visgi grandinė nesusijungė. Akcijoje dalyvavo apie 4,9 mln. amerikiečių.

Teoriškai tokio žmonių skaičiaus, jei jie būtų tolygiai išsidėstę palei visą maršrutą, būtų užtekę. Nuo vienos JAV pakrantės iki kitos yra apie 4500 km. Vidutinis žmogaus išskėstų rankų ilgis yra apie 1,8 m.

Vida Press nuotr./Akcija „Rankos skersai Ameriką“
Vida Press nuotr./Akcija „Rankos skersai Ameriką“

Tad 5 milijonai amerikiečių, išsidėstę tolygiai, galėjo sujungti rankas maždaug 9000 km atstumu.

Bet akcijos organizatoriai pervertino savo galimybes pritraukti žmones į atokesnius regionus. Tikslas – sukurti nenutrūkstamą žmonių grandinę – nebuvo pasiektas.

Nors Niujorke ar Kalifornijoje žmonių netrūko, Arkanzase ar Arizonoje, kur grandinė turėjo driektis per menkai apgyventus plotus ir dykumas, buvo labai didelių pertrūkių. Jie buvo užpildomi naudojant virves, spalvotus kaspinus ar net gyvulius.

Ypatingą dėmesį ir didelio skaičiaus žmonių nepasitenkinimą pritraukė vienos poros dalyvavimas akcijoje. Tai buvo tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir jo žmona Nancy.

Iš pradžių akcijoje „Rankos skersai Ameriką“ R.Reaganas dalyvauti atsisakė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas savo darbo vietoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas savo darbo vietoje

Negana to, JAV plačiai nuskambėjo jo teiginys, kad bado problema JAV kyla, nes „žmonėms trūksta žinių, apie tai, kas gali jiems padėti“. Kai kurie žmonės nusprendė, kad taip R.Reaganas iš esmės sako, kad skurdas yra tik pačių skurstančiųjų problema.

Galiausi R.Reaganas visgi sutiko dalyvauti akcijoje kartu su Baltųjų rūmų darbuotojų vaikais, sakydamas, kad ankstesnės jo abejonės buvo pagrįstos saugumo sumetimais.

Bet jo dalyvavimas sukėlė nemažos dalies amerikiečių nepasitenkinimą. Jie R.Reagano dalyvavimą akcijoje laikė veidmainišku dėl jo vykdomos, jų nuomone, nepalankios skurstantiesiems politikos.

Nepasiekė akcija tikslų ir kalbant apie pinigus. Kovai su skurdu Afrikoje 1984 m. pavyko surinkti per 50 mln. dolerių, panašių ar geresnių rezultatų tikėtasi ir šįkart.

Visgi suma buvo gerokai mažesnė. Visas akcijos organizavimas kainavo apie 14-16 milijonų dolerių. Suskaičiavus išlaidas ir pajamas, paaiškėjo, kad labdarai po visų išlaidų liko panaši suma – apie 15 milijonų dolerių.

Vida Press nuotr./Akcija „Rankos skersai Ameriką“
Vida Press nuotr./Akcija „Rankos skersai Ameriką“

Nesunku suskaičiuoti, kad tik maždaug pusė visų akcijos metu amerikiečių paaukotų pinigų galiausiai atiteko skurstantiesiems, likusi pusė „nuėjo“ renginio organizavimui. Daug aukojusių amerikiečių tikėjosi ne to.

Galiausiai nemažai amerikiečių „Rankas skersai Ameriką“ įvertino kaip akciją, kuri turėjo kilnų tikslą ir atkreipė dėmesį į aktualią problemą, bet daug naudos neatnešė ir veikiau sukėlė nusivylimą. Nes ir pinigų akcija nesurinko tiek, kiek planuota, ir Amerika nesusijungė.

Skirtingai negu „We Are The World“ kampanija, kurią daug kas JAV ir pasaulyje prisimena iki šiol, „Rankos skersai Ameriką“ dabar nėra taip prisimenama.

Prisiminti šią akciją ar apie ją sužinoti amerikiečiai vėl progą gavo 2019 m. Tais metais pasirodė kino režisieriaus Jordano Peelo režisuotas populiarus ir gerai kritikų įvertintas siaubo filmas „Mes“ („Us“).

Akcija suvaidino svarbų vaidmenį filmo siužete. J.Peelas teigė, kad jam, tuomet dar vaikui, akcija padarė didelę įtaką.

„Akcija „Rankos skersai Ameriką“ man atspindėjo Ronaldo Reagano stiliaus amerikietiško optimizmo ir vilties idėją – mes galime padaryti bet ką, jei tik susikibsime rankomis. Tai graži idėja, bet iš tikrųjų bado ir skurdo problemų susikibdamas rankomis neišspręsi“, – viename interviu sakė J.Peelas.

Parengta pagal „The New York Times“, „Buzzfeed“, „Vanity Fair“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas