Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Rūkyti po vandeniu nesveika! 5 keisti patarimai vasarotojui iš tarpukario Palangos spaudos

Maudytis vandenyje geriau negu benzine, saulė šildo tik dieną, o rūkyti po vandeniu nesveika. Tokius patarimus skaitytojams dalino 1933 m. Palangoje leistas žurnalas „Baltijos pliažas“.
Straipsnis žurnale „Baltijos pliažas“ 1933 m.
Straipsnis žurnale „Baltijos pliažas“ 1933 m. / epaveldas.lt nuotr.

Šis tekstas – 15min vasarinio projekto „Lietuva šiandien prieš...“ dalis. Vasarą kelis kartus per savaitę pasakosime, ką vasarą tarpukariu rašė įvairūs Lietuvos laikraščiai. Dėmesį kreipsime ne tiek į rimtas, dideles naujienas, kiek į visokius keistus to meto Lietuvos kasdienybės nutikimus, smulkmenas, kriminalus, įdomias reklamas ir pan.

Žurnale buvo išspausdintas „Tas reikalinga visada ir būtinai atsiminti vasarotojui“ su 5 patarimais, kaip elgtis Palangoje. Iš antraštės atrodo, kad patarimai turėtų būti rimti – juo labiau kad ir straipsnis išspausdintas ne humoro skiltyje.

Tačiau pradėjus skaityti tuoj kyla įtarimas, kad autorių tiesiog žavi absurdo humoras. Štai visi 5 patarimai:

1. Maudytis geriausia tik vandeny. Kitoks maudymasis dažniausia kenksmingas, pavyzdžiui, visai nepatariama maudytis denatūrate arba benzine.

2. Valgis pirmiausia pauostyti, o tik vėliau valgyti.

3. Saulė šildo tik dieną. Ta saulė, kur šviečia naktį, vadinasi ne saule, bet mėnuliu arba Maryte. Todėl nepatariama tų saulių jungti krūvon, nes galima arba persišaldyti ir gauti sunkią slogą, arba apsideginti (visokia prasme).

4. Rūkyti po vandeniu nesveika. Jei jūsų viloj kur nors draudžia rūkyti, pradėkite nuo saldainių, kol pagaliau prieisite prie pypkės.

5. Svarbiausia, patariama saugoti kojas nuo peršalimo. Tam reikalui patariama į mišką nakčiai einant imt būtinai kokį nors apklodą ir vengti nuogo kūno.

epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis žurnale „Baltijos pliažas“ 1933 m.
epaveldas.lt nuotr. /Straipsnis žurnale „Baltijos pliažas“ 1933 m.

Informacijos, ar po pirmojo „Baltijos pliažo“ numerio buvo išleistas dar bent vienas, rasti nepavyko, nors žurnale žadėta, kad jis eis reguliariai. Tad tikėtina, kad pirmasis numeris ir buvo vienintelis. Kiek prie to prisidėjo šie patarimai – klausimas lieka atviras.

Visą žurnalą rasti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Balsuokite už architektūriškai žaviausią miestą ir pasidalinkite jus įkvepiančiais pastatais
Reklama
Iš gyvenimo nuotykio sugrįžusi „Lidl“ vaikų komanda“ neslepia emocijų
Reklama
Jau liepos 17 d. Indrė Stonkuvienė kvies moteris susitikti ypatingame nemokamame renginyje
Reklama
Auga visiškai įrengto naujo būsto paklausa: kuo tai patrauklu?
Užsisakykite
15min naujienlaiškius