Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šie Lietuvos vabzdžiai moka apsimesti kitais vabzdžiais. Ar atpažinsite apsimetėlius?

Tikriausiai daug kam iš mūsų yra tekę matyti filmą „Ponia Doutfajė“, kuriame pagrindinis filmo veikėjas, kurį vaidina Robinas Williamsas, apsimeta aukle, kad galėtų daugiau laiko praleisti su savo vaikais. Auklės įvaizdis iš tiesų buvo nepriekaištingas. Pavyko apgauti ne tik vaikų mamą, bet ir pačius vaikus. Bent jau pradžioje.
Vabzdžiai apsimetėliai
Vabzdžiai apsimetėliai / Gamtos tyrimų centro nuotr., 15min montažas

Tokios komedijos mums atrodo juokingos, tačiau kai kuriems gyvūnams apsimetinėjimas gali reikšti išgyvenimą. Gamtoje toks reiškinys yra vadinamas mimikrija.

Tai yra tam tikros rūšies individų požymių nukopijavimas. Paprastai tai yra vizualiai matomi ar pajuntami požymiai: fiziniai bruožai, kvapai, garsų mėgdžiojimas ar elgsena. Dažnai tai yra susiję su maskuote arba perspėjimu.

Kokia būtų jūsų pirma reakcija pamačius širšę? Tikriausiai visi puikiai suprantame, kad geriau prie tokio vabzdžio nesiartinti. Tą puikiai žino ir kiti gyvūnai.

Todėl neretai mimikrija pasitaiko būtent kopijuojant plėviasparnių (Hymenoptera) būrio vabzdžius. Šiai vabzdžių grupei priklauso tokie nariuotakojai kaip bitės, kamanės, vapsvos, vyčiai ir skruzdėlės.

Daugelis gyvūnų vengia šių vabzdžių dėl skausmingo geluonies ar nemalonios skruzdžių rūgšties.

Kai kurie gyvūnai tuo pasinaudojo ir evoliucionavo panašius fizinius požymius, kurie atgrasytų potencialius plėšrūnus.

Patikrinkite savo entomologines žinias ir įsivertinkite, ar atpažįstate šiuos „apsimetėlius“. Ar paveikslėliuose pavaizduoti vabzdžiai iš tiesų yra tos pavojingos vapsvos, bitės, kamanės ar skruzdėlės?

O gal tai panašiais požymiais prisidengę drugiai, vabalai, musės ar net vorai? Ar yra tekę šiuos vabzdžius pastebėti? Jie visi aptinkami Lietuvoje!

Testą rasite žemiau. Sėkmės!

Visus 15min testus rasite 15min testų polapyje.

Vabzdžiai – rūšių įvairove pirmaujanti gyvų organizmų grupė, kuri šiuo metu sudaro daugiau nei trečdalį mokslininkams žinomų rūšių.

Šie organizmai be galo reikalingi mums ir mūsų planetai. Jie atlieka augalų apdulkinimo funkciją, prisideda prie skaidymo proceso, kai kurios vabzdžių rūšys naikina kenkėjus, o kai kurie žmonių akimis patys tampa kenkėjais.

Taip pat kai kurie vabzdžiai pernešdami įvairias ligas yra kitų rūšių populiacijos reguliavimo dalis. Be to, vabzdžiai tampa gyvūnų ar net augalų maistu bei atlieka kitas svarbias funkcijas gamtinių procesų grandinėje.

Didžiosios Britanijos Karališkoji Entomologų Draugija kasmet organizuoja vabzdžių savaitę, kurios šūkis – „Maži dalykai, kurie valdo pasaulį“. Šiemet vabzdžių savaitė organizuota birželio 24-30 dienomis.

Šios savaitės metu yra siekiama atkreipti žmonių dėmesį į vabzdžius, skatinant domėjimąsi jais, o taip pat kartu su kitų šalių entomologais įsitraukiant į šios savaitės veiklas.

Vabzdžių savaitės proga Gamtos tyrimų centro entomologai parengė septynių straipsnių ciklą apie vabzdžius, kuriais pasidalinsime per šią vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas