Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 14

Trumpa Izraelio įsikūrimo, konfliktų ir karų istorija: tai, kas vyksta dabar – tik dar vienas etapas

„Hamas“ grupuotės teroro išpuoliai prieš Izraelį, kurie šeštadienį sukrėtė pasaulį, ir po jų prasidėjęs karas yra naujausias etapas ilgoje Izraelio karų istorijoje. Ji prasidėjo dar 1948 m., vos diena po Izraelio įkūrimo.
Izraelio kariai
Izraelio kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Norint geriau suprasti tai, kas vyksta dabar, kartais praverčia atsigręžti į praeitį. Portalas 15min kviečia susipažinti su trumpa politine Izraelio ir Palestinos istorija, kuri padės suprasti, kaip konfliktas pasiekė dabartinį etapą.

Žydų imigracija į Palestiną prasideda

Konflikto šaknys slypi dar XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje.

Tuomet dabartinė Izraelio, Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto teritorija, kuri Palestinos vardu buvo vadinama dar nuo senovės Romos laikų, priklausė Osmanų imperijai. Jos gyventojų daugumą sudarė musulmonai arabai, mažumą – žydai.

Bet žydų daugėjo. Nuo persekiojimo Europoje bėgantys žydai, ypač iš Rytų Europos, pradėjo keltis į Palestiną, pirkti čia žemę. Jie norėjo susikurti sau tėvynę, kurioje galėtų jaustis saugūs. Izraelį žydai laikė šventąja žeme.

1897 m. įkurta Pasaulinė sionistų organizacija iškėlė tikslą būtent Palestinoje įkurti žydų tautos namus. Būtent todėl XX a. pradžioje žydai sparčiai kėlėsi į šį kraštą, sionistinės organizacijos iš vietos gyventojų arabų supirkinėjo žemes.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Theodore'as Herzlis, vienas sionizmo judėjimo pradininkų
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Theodore'as Herzlis, vienas sionizmo judėjimo pradininkų

Po I pasaulinio karo Osmanų imperijai pralaimėjus teritorija atiteko Britų imperijai. 1917 m. britai paskelbė Balfūro deklaraciją, kurioje minėjo, kad po karo britai teiks pagalbą Palestinoje kuriant „žydų tautos židinį“.

Pasibaigus I pasauliniam karui Jungtinė Karalystė gavo mandatą valdyti Palestiną, kurį įteisino Tautų Sąjunga.

Balfūro deklaracija tapo britų politikos Palestinoje pagrindu. Valdydami Palestiną britai palankiai žiūrėjo į žydų imigraciją į šį kraštą, ir žydai čia kėlėsi masiškai.

Tai kėlė čia nuo seno gyvenusių arabų nepasitenkinimą. Tarp naujakurių žydų ir senųjų vietinių arabų neretai kildavo konfliktų, trintis vis stiprėjo, neretai prasiverždavo ir smurtu. 1936–1939 m. arabai surengė nesėkmingą sukilimą prieš britų valdžią.

Tačiau imigracija nesiliovė. 1919–1948 m. į Palestiną imigravo apie 450 tūkst. žydų, 1939 m. žydai sudarė apie 30 proc. Palestinos mandato gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?