Sužinokite: kaip ruošiamas islandiškas patiekalas hákarl, kurį daug kas vadina šlykščiausiu valgiu pasaulyje

Hákarl – daug amoniako turintis patiekalas, pagamintas iš nuodingos mėsos. Šefas Gordonas Ramsay gabalėlį šio maisto išspjovė vos paragavęs, o garsusis Anthony Bourdainas šį patiekalą apibūdino kaip „blogiausią, šlykščiausią ir neskaniausią dalyką“, kokį jis yra valgęs. Ir visgi hákarl gamintojai klesti.
Islandiškas patiekalas Hakarl, kurį daugelis vadina šlykščiausiu valgiu pasaulyje
Islandiškas patiekalas hakarl, kurį daugelis vadina šlykščiausiu valgiu pasaulyje / 123RF.com nuotr.

Hákarl – tai nacionalinis Islandijos valgis, gaminamas iš Grenlandijos ryklio mėsos. Ji, beje, yra nuodinga dėl aukštos trimetilamino N-oksido ir karbamido koncentracijos.

Islandams padeda tai, kad šios nuodingos medžiagos yra ne pačioje mėsoje, o jos sultyse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grenlandijos ryklys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grenlandijos ryklys

Tradiciškai išvalytas ryklys be galvos yra užkasamas seklioje duobėje smėlyje ar žvyre. Ant viršaus dar padedami keli akmenys, kurie spaudžia mėsą, versdami skysčius iš jos išbėgti.

Ką veikia ryklys po smėliu? Pūva. Na, gerai – fermentuojasi. Po smėliu ryklio mėsa praleidžia 6–12 savaičių, tada yra ištraukiama, supjaustoma į ilgas juosteles ir pakabinama džiovykloje keliems mėnesiams.

Džiūdama fermentuota ryklio mėsa susitrauks, susiraukšlės ir pasidengs ruda pluta. Ją vietiniai nulupa prieš patiekdami hákarl ant stalo.

Tiesa, šiais laikais egzistuoja ir paprastesnių hákarl gamybos metodų – mėsa yra suslegiama plastikiniuose induose, iš kurių nuodingas vanduo išbėga lauk. Islandai hákarl taip pat gali įsigyti ir parduotuvėse.

Wikimedia Commons / Johann Heidar Arnason nuotr. // CC BY-SA 3.0/Hakarl, parduodamas parduotuvėje
Wikimedia Commons / Johann Heidar Arnason nuotr. // CC BY-SA 3.0/Hakarl, parduodamas parduotuvėje

Kai Gordonas Ramsey paragavo hákarl, iš karto išspjovė tą mažytį gabalėlį lauk.

Anthony Bourdainas, kuris šiaip jau yra egzotiško maisto gerbėjas, apibūdino hákarl kaip „blogiausią, šlykščiausią ir neskaniausią dalyką“, kokį jis kada nors yra valgęs. Šefas Ainsley Harriottas sakė, kad hákarl yra lyg „šlapimu permirkęs čiužinys“.

Hákarl turi daug amoniako, kurį galima pajusti ne tik liežuviu, bet ir nosimi. Pati mėsa yra šiek tiek guminės tekstūros, pasižymi itin stipriu skoniu.

Ne visi netgi jaučia hákarl žuvies skonį – daug kam šis patiekalas primena labai stiprų pelėsinį sūrį.

Tai kaip vietiniai islandai valgo hákarl? Na, jie pataria pirmiausia užsiimti nosį – amoniako kvapas yra stipresnis už skonį.

123RF.com nuotr./Hakarl gabalėliai, paruošti valgymui
123RF.com nuotr./Hakarl gabalėliai, paruošti valgymui

Pirmą kartą ragaujantys hákarl išgirsta ir kitą patarimą – neskubėti. Reikia gerai pakramtyti, iš pradžių rinktis patį mažiausią hákarl kubelį.

O patys islandai valgo hákarl kubelius ir juos užgeria brenivinu – stipriu vietiniu alkoholiniu gėrimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų