Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 26

Tikrosios Atlantidos mito šaknys: begaliniai turtai nuvedė į pražūtį

Galinga ir didinga saloje gyvavusi valstybė Atlantida nugrimzdo į jūrą prieš 10 tūkst. metų. Pasakojimas apie tobulą karalystę šimtmečius buvo suvokiamas kaip fikcija, tačiau XVII a. istorikai manėsi aptikę mitinės salos pėdsakų. Nuo to laiko nenuilstamai ieškoma Atlantidos reliktų.
Atlanditos paieškos
Atlanditos paieškos / 15min fotomontažas

15min prenumeratoriai turi galimybę skaityti žurnalo „Iliustruotoji istorija“ straipsnius. Daugiau intriguojančių faktų ir istorijų rasite žurnale „Iliustruotoji istorija“. Prenumeruokite arba ieškokite žurnalo visose prekybos vietose!

Dzeusas, vyriausiasis graikų dievas, sukėlė didžiulį žemės drebėjimą ir nuskandino Atlantidą. Iš didžiulės salos karalystės liko tik purvino vandens telkinys. Gyventojus apėmė „godulys ir neteisėtas valdžios troškimas“ ir dėl savo arogancijos bei moralinio nuosmukio jie stojo į karą su Atėnais. Už bausmę dievai nušlavė karalystę nuo Žemės paviršiaus.

Nuo tada, kai graikų filosofas Platonas apie 360 m. pr. Kr. užrašė Atlantidos žlugimo istoriją dialoguose „Kritijas“ ir „Timajas“, ši istorija žadino filosofų, mokslininkų ir visų, kuriems patinka paslaptys, smalsumą.

Iš pradžių šis smalsumas skatino filosofines diskusijas, kokia yra šios Platono istorijos apie pražūtį idėja. Bet tam tikri dalykai pradėjo kelti nuostabą. Kodėl Atlantidą savo raštuose mini ne tik Platonas? Ir kodėl pasakojimas apie karalystę nutrūko tiesiogine to žodžio prasme sakinio viduryje, prieš pat aukščiausiajam dievui Dzeusui paskelbiant savo galutinį nuosprendį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus