Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 12

Uraganai, potvyniai, pūgos ir viesulas: didžiausios stichinės nelaimės Lietuvos istorijoje

Spalio 12 d. pasaulyje minima Tarptautinė diena prieš stichines nelaimes. Ši diena kasmet minima antrąjį spalio mėnesio trečiadienį. Šia proga 15min kviečia prisiminti didžiausias stichines nelaimes ir ekstremalius orų įvykius, XX a. ir XXI a. pr. vykusius Lietuvoje.
Audros išversti medžiai
Audros išversti medžiai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sąraše – ir didžiausias viesulas, ir didžiausi uraganai, ir didžiausios pūgos, ir netgi žemės drebėjimas. Visos šios nelaimės sukėlė neigiamų pasekmių gamtai ir turtai, daugelis nusinešė žmonių aukų.

Širvintų viesulas

1981 m. gegužės 29 d. Širvintas bei aplinkinę teritoriją nusiaubė, kiek turima duomenų, galingiausias viesulas Lietuvos istorijoje. Vėjo greitis siekė net 70 m/sek.

V.Kulakausko nuotrauka iš 1981 m. žurnalo „Švyturys“/Viesulo žala Širvintose
V.Kulakausko nuotrauka iš 1981 m. žurnalo „Švyturys“/Viesulo žala Širvintose

Viesulas griovė namus, plėšė stogus, skraidino arklius, autobusus ir traktorius. Jo kelyje atsidūrę širvintiškiai turėjo staigiai reaguoti ir žiūrėti, kaip čia išsigelbėti ir išgelbėti vaikus.

Vienas žmogus – autobuso, pakelto į orą, vairuotojas – žuvo, apie 30 buvo sužeista.

Laikraštis „Tiesa“ 1981 m. pakalbino rajono gyventoją, traktorininką, patekusį į viesulą. Štai ką jis pasakojo: „Važiuoju sau Zibalų keliu į Ukmergės pusę traktorium T-150 ir vežu pilną statinę trąšų. Staiga matau: viskas aplinkui — žemės, durpės, iš kažkur atsiradę popieriai ėmė kilti į viršų ir suktis. O jau ūžimas – garsesnis už traktoriaus variklio.

Važiuoju toliau. Žiūriu, pievoje arklys ir tas kyla kaip koks paukštis. Matau ir akimis netikiu — 50, o gal 60 metrų kilo į viršų. O paskui kažkokia jėga jį tėškė žemėn ir užmušė.

Žiūrėdamas į artėjantį juodą debesį, dar suspėjau pagalvoti, kad mano traktorius sveria 8, o priekaba — 16 tonų, kad aš sėdžiu traktoriuje, kuris turi 150 arklio jėgų. Bet jaučiu, kad ir traktorių lyg kažkokia milžiniška ranka bando atplėšti nuo žemės, mėto į šalis.

Išjungiau variklį, ir staiga kabinos langų stiklai pažiro į visas puses (turbūt akmenys, vėtros skraidinami, išmušė). Dar spėjau nusigręžti ir įsikibti į sėdynės atlošą. Kas buvo paskui, — nieko neatsimenu.“

Lietuvoje viesulai fiksuojami maždaug kartą per 2–3 metus, šiltuoju metų laiku, dažniausiai rugpjūtį, popietinėmis valandomis. Plačiau apie Širvintų viesulą skaitykite čia.

2004 m. Kaliningrado žemės drebėjimas

2004 m. rugsėjo 21 d. Lietuvoje užfiksuotas stipriausias patikimai užfiksuotas žemės drebėjimas. Šio žemės drebėjimo epicentras buvo rytinėje Kaliningrado srities dalyje, netoli Baltijsko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas