Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užsidirbti galima net miegant: 9 keisčiausi darbai, kurie egzistuoja pasaulyje

Ar kada nors norėjote gauti pinigus už tai, kad... miegate? Arba žiūrite „Netflix“? Arba stovite eilėje? Minint Tarptautinę darbo dieną, 15min kviečia susipažinti su 9 itin keistais darbais, kurie egzistuoja pasaulyje.
Ir miegant galima uždirbti pinigus
Ir miegant galima uždirbti pinigus / 123RF.com nuotr.

Profesionalus miegotojas

Mėgstate miegoti, jums sunku atsikelti rytais ir manote, kad gulėjimas lovoje nieko neveikiant yra maloni veikla, kad ir ką kas besakytų? Jei taip, žinokite, kad miegas gali tapti ir profesija.

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Profesionalūs miegotojai yra žmonės, kuriuos samdo tam, kad jie miegotų arba bent jau lovoje praleistų ilgą laiko tarpą. O darbdaviai šiuo atveju gali būti patys įvairiausi.

Tai gali būti mokslo įstaigos ar tyrimų centrai, kurie vykdo tyrimus, susijusius su miegu ir jo poveikiu žmogaus organizmui.

Tai gali būti vaistų ar papildų gamintojai, kurie aiškinasi, kiek veiksmingi yra nauji vaistai ar papildai.

Tai gali būti čiužinių, pagalvių, lovų ir t. t. gamintojai, norintys išsiaiškinti, kiek patogūs yra jų produktai.

Tai gali būti netgi menininkai – kartais menininkai vykdo įvairius performansus, kuriems reikia žmonių, kurie galėtų tiesiog gulėti lovoje ar ant žemės ir nieko nedaryti.

Galų gale, tai gali būti netgi NASA. Ruošdamasi žmogaus kelionei į Marsą, be kitų dalykų, agentūra tyrė, kokį poveikį žmogaus organizmui daro ilgas gulėjimas nejudant – ar žmogus galėtų atlaikyti ilgą kelionę gulomis į kitą planetą.

Agentūra ieškojo žmonių, kuriems galėtų sumokėti maždaug 13-14 tūkst. eurų sumą vien tam, kad jie 70 dienų gulėtų lovoje.

Naminių gyvūnėlių maisto ragautojas

Tai vienas iš tų darbų, kur pavadinimas iš esmės nusako viską, ką reikia žinoti. Gyvūnų maistą gaminančios įmonės moka profesionaliems naminių gyvūnėlių maisto ragautojams, kad šie ragautų maistą, pagerintų jo maistinę vertę ir skonį.

123RF.com nuotr./Gyvūnų maistas
123RF.com nuotr./Gyvūnų maistas

Ar tikrai būtina ragauti gyvūnėlių maistą? Taip. Naminiai gyvūnai gali būti tokie pat išrankūs maistui kaip ir mes.

Jei gyvūnų augintinių maisto degustatorius mano, kad tam tikras maistas yra baisaus skonio, tikėtina, kad ir gyvūnai manys taip pat.

Iš pradžių gyvūnų maisto ragautojas įvertina maisto kvapą, vėliau paėmęs į burną vertina skonį, tekstūrą ir konsistenciją. Nuryti maisto jis neturi – jį po to išspjauna.

Tiesa, nemanykite, kad norint dirbti tokį darbą užtenka turėti atsparius skonio receptorius. Norėdami dirbti tokį darbą, turite turėti aukštąjį išsilavinimą, susijusį su maisto mokslu.

Taip yra todėl, kad naminių gyvūnėlių maisto ragautojas turi ne tik įvertinti skonį, bet ir kurti receptus bei siūlyti, kaip pagerinti maisto vertę.

Tai reiškia, kad jie turi turėti geras chemijos žinias, žinoti, kaip įvairūs ingredientai dera tarpusavyje ir kokios jų savybės.

Stovėtojas eilėje

Tiems lietuviams, kurie dar prisimena sovietmečio laikus ir „devyniasdešimtuosius“, gali būti nesuprantama, kaip kažkas gali mokėti už stovėjimą eilėje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eilė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eilė Vilniuje

Tačiau Anglijoje tai egzistuoja kaip profesija. Ir dar labai gerai apmokama profesija – per valandą galima uždirbti apie 25 eurus, tad per darbo dieną – apie 200 EUR.

Tokius stovėtojus eilėse samdo turtingi žmonės, kurie nori jau pirmą dieną įsigyti kokį nors naują produktą (pavyzdžiui, telefoną arba žaidimų konsolę).

Arba, pavyzdžiui, norio gauti bilietus į kokį nors spektaklį, į kurį bilietų pasiūla yra labai ribota. Ir tuo pačiu nenori kelias valandas stovėti eilėse.

Dezodorantų kvapo testuotojas

Mėgstate uostyti nepažįstamų žmonių pažastis ir tikrinti, kvepia ar smirda? Greičiausiai ne, bet kažkas turi tai daryti. Tai daro dezodorantų kvapo testuotojai.

Kuomet kosmetikos įmonės pagamina naują dezodorantą, jos turi išsiaiškinti, ar veiksmingas jis praktikoje ir ar išties užmuša blogą kvapą.

Tam jos pasitelkia testuotojus, kurie turi uostyti dezodorantų pasitepusių bei nepasitepusių žmonių pažastis ir pasakyti, ar yra skirtumas.

123RF.com nuotr./Dezodorantas
123RF.com nuotr./Dezodorantas

Jei skamba gąsdinančiai, galime šiek tiek nuraminti. Testuoti dezodorantų kvapus tėra viena iš užduočių, su kuria susiduria daug daugiau apimančios profesijos – kvapų testavimo – atstovai.

Kvapų testuotojai privalo pasižymėti puikia uosle bei turėti daug chemijos žinių, kad žinotų, kaip kvepia įvairios medžiagos, kokį kvapą skleidžia jų deriniai ir kaip cheminės produkto sudėties pakeitimas paveiks jo kvapą.

Tai labai įvairi profesija. Vieną dieną kvapų testuotojas uostys pažastis, kitą – turės galvoti, ką čia padaryti, kad galvos skausmą keliantys nagų lako garai taptų bent kiek malonesni.

Užtat trečią dieną jis turės įsitikinti, kad naujausio prabangių prancūzų mados namų tualetinio vandens kvapas išties turi visas reikiamas natas. O ketvirtą dieną praleis uostydamas ir koreguodamas mikrobangėje ruošiamą makaronų su sūriu patiekalą, siekdamas, kad paruoštas jis išties kvepėtų „kaip pas mamą“. Kol galiausiai pajus sėkmės kvapą.

„Netflix“ filmų ir serialų žiūrėtojas

Mėgstate daug laiko leisti žiūrėdami filmus ar serialus per „Netflix“ ir pasvajojate, kaip gerai būtų, jei už tai mokėtų? Tai yra įmanoma.

„Netflix“ samdo vadinamuosius „žymėtojus“ („taggers“), kurių darbas yra peržiūrėti laidas, serialus ir filmus, kuriuos „Netflix“ rodys netrukus, ir priskirti jiems tam tikras žymas. Pavyzdžiui „Paauglių komedija“, „vizualiai įspūdingas filmas“ arba „ stipri moteris herojė“.

123RF.com nuotr./Katinas žiūri televizorių
123RF.com nuotr./Katinas žiūri televizorių

Vėliau „Netflix“ naudoja šias žymas, kad pateiktų kiekvienam vartotojui rekomendacijas pagal jų žiūrėjimo istoriją.

Taigi, šį darbą dirbantis žmogus turi tiesiog per dienas žiūrėti „Netflix“.

Tiesa, bet koks žmogus į šias pareigas pretenduoti negali – „Netflix“ darbo skelbimuose nurodo ieškantys žmonių su kino ar kino istorijos diplomais ir/arba režisūros, scenarijų rašymų ar filmų kūrimo patirties. Taip yra todėl, kad „žymėtojai“ turi ir recenzuoti filmus bei dalintis savo įspūdžiais.

Kaip privalumus „Netflix“ nurodo lankstų darbo grafiką, galimybę dirbti iš namų ir žiūrėti valandų valandas filmų ar televizijos laidų.

Tiesa, išvydę tokį skelbimą ateityje prieš aplikuodami būtinai įsitikinkite, ar jis patikimas. Interneto sukčiai ne kartą yra skelbę netikrus skelbimus, kuriuose žadėjo „Netflix“ „žymėtojo“ darbą, bet iš tiesų tenorėjo susirinkti žmonių asmeninius duomenis.

Tikrus tokio pobūdžio skelbimus „Netflix“ skelbia tik maždaug kas keletą metų, kas greičiausiai įrodo, kad žmonės tokio darbo atsisakyti neskuba.

Pandų prižiūrėtojas

Jei mėgstate pandas ir nebijote metams kraustytis į Kiniją, šis darbas gali būti jums. Kinijoje esantys pandų apsaugos ir tyrimo centrai kartais ieško pandų prižiūrėtojų.

2014 m. viename tokiame skelbime prižiūrėtojui Sičuano provincijoje esančiame pandų apsaugos ir tyrimo centre buvo siūloma maždaug 2500 EUR mėnesinė alga, nemokamas apgyvendinimas ir maistas bei galimybė naudotis visureigiu.

123RF.com nuotr./Panda
123RF.com nuotr./Panda

Toks prižiūrėtojas darbe turi vienintelę užduoti – nuolat rūpintis pandomis. Tai reiškia, kad jis turi leisti laiką šalia jų, stebėti jų įpročius, pastebėti, jei pandoms yra liūdna, jos atrodo nepatenkintos ir panašiai.

Tiesa, prižiūrėtojas tokiam darbui turėtų įsipareigoti rimtai. Jis turėtų tyrimų centre gana atokioje Kinijos Sičuano provincijoje praleisti bent metus.

Gyvačių melžėjas

Tai dar vienas keistas su gyvūnais susijęs darbas. Gyvačių melžėjo darbas yra surinkti nuodingus gyvačių nuodus.

Dažniausiai jis dirba viename iš serpentariumų – mokslo įstaigų ar laboratorijų, kurios užsiima gyvačių priežiūra ir moksliniu tyrinėjimu. Serpentariumas gali veikti kaip atskira institucija arba būti didesnės institucijos dalis.

123RF.com nuotr./Gyvatė
123RF.com nuotr./Gyvatė

Kam apskritai rinkti gyvačių nuodus? Dėl dviejų priežasčių. Viena – iš šių nuodų gaminami priešnuodžiai, naudojami išgelbėti žmogų, kaip tikriausiai atspėjote, nuo gyvačių nuodų.

Posakis „jei įkando šuo, gydykis šuns plaukais“ šiuo atveju tinka. Žinoma, jei „plaukai“, šiuo atveju gyvačių nuodai, yra tinkamai surenkami ir iš jų tinkamai pagaminamas priešnuodis.

Antra priežastis – gyvačių nuodai turi ir kitų potencialių gydomųjų savybių. Juos tiria biologai, ieškodami galimo nuoduose esančių medžiagų pritaikymo įvairiose medicinos srityse. Yra žinoma, kad gyvačių nuoduose esančios medžiagos gali padėti kraujo krešuliams gydyti, kraujospūdžiui mažinti.

Gyvačių melžėju tapti negali bet kas, tam reikia daug metų mokytis. Viena vertus, reikia būti zoologu, kita vertus, reikia ilgai specializuotis būtent gyvatėse, išmokti saugiai dirbti su šiais jautriais ir saugomais gyvūnais ir išgauti nuodus nesužalojant gyvačių.

Profesionalus „stūmikas“

Profesionalus „stūmikas“ nėra žmogus, galintis juokingai sukritikuoti kitą žmogų ar reiškinį. Tai žmogus, kurio darbas yra tiesiog įstumti kitą žmogų į traukinį.

Toks darbas egzistuoja Japonijoje. Žmonės, dirbantys šį darbą, vadinami „ošijais“.

Wikimedia Commons nuotr. / CC BY-SA 3.0/"Stūmikai" Japonijoje
Wikimedia Commons nuotr. / CC BY-SA 3.0/"Stūmikai" Japonijoje

Kuomet per piko valandas traukiniai būna sausakimši, o stotys užsipildo keleiviais, „ošijų“ darbas yra įstumti keleivius į traukinius kuo efektyviau, sutalpinant kuo daugiau žmonių ir traukinys galėtų kuo greičiau pajudėti. Taip pat jie turi pasiekti, kad niekas neįstrigtų tarpdury.

Nors dažniausiai žmonių „stūmimas“ į traukinius yra siejamas su Japonija, šioje šalyje pastaruoju metu „ošijų“ poreikis sumažėjo – jie vis dar naudojami tik kai kuriuose ypač užkimštose Tokijo metro stotyse.

Užtat panašų darbą dirbančių žmonių galima rasti ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Kinijoje. Ypatingomis aplinkybėmis jie buvo naudojami net Ispanijoje ar Vokietijoje.

Ledų degustatorius

Ledų degustatorius – tai specialistas, kuris vertina ir degustuoja ledus. Ledų degustatoriai yra maisto mokslininkai, turintys puikų skonio pojūtį.

Ledų degustatoriaus darbas – tai mokslo, verslo ir rinkodaros derinys. Jiems reikia kūrybiškumo, kad sugalvotų naujus tinkamos ledams tekstūros mišinius, ir noro eksperimentuoti su klientams patinkančiais skonių deriniais.

123rf nuotr./Ledai
123rf nuotr./Ledai

Taip pat jiems reikia kantrybės ir vaizduotis. Ir, žinoma, gero skonio. Tiksliau, gerų skonio receptorių. Kad galėtų jausti skirtingus skonio niuansus ir įvertinti skirtingus skonius.

Per dieną ledų degustatoriai gali paragauti 60 skirtingų ledų pavyzdžių, 30 skirtingų skonių ledų. Tiesa, jie nesuvalgo visos porcijas, paragauja, palaiko burnoje, kad pajaustų skonį, ir išspjauna.

Parengta pagal howstuffworks.com, monster.co.uk, careeraddict.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas